Älskar soppor lite extra mycket så här på hösten. En krämig soppa är verkligen höst i en maträtt. Hösten mat-ifierad. Att sitta tillsammans runt bordet, prata om dagen och njuta av soppan. Så härligt!
Just pumpa är något som kan väcka lite extra nyfikenhet hos barnen så här års i och med halloween. Soppan går även bra att laga av innandömet i pumpan ni gör en lykta av. Rensa bara ut trådarna och kärnorna.
Glöm inte att sedan rosta kärnorna. Goda att toppa soppan med. Jag gillar även att ringla över lite kokosmjölk innan servering. Tycker att det vita blir så fint mot den gula soppan.
Pumpa har en ganska söt smak som jag personligen tycker kan bli lite för mycket. Men genom att bryta av den med till exempel lime, som i detta recept, så balanseras smakerna på ett gott sätt.
Detta är en mild soppa passar hela familjen. Vill du ha lite mer hetta i den, så är det gott att tillsätta lite chili flakes.
Mejerifri soppa med butternut-pumpa, 4 port
Jag använder den ekologiska lantbuljongen från från Renee Voltaire. Den är ekologisk och har en bra innehållsförteckning. Den är riktigt god och smakrik. Jag använder den i allt ifrån kalla såser till varma soppor och grytor. 1 msk av buljongen motsvarar 1 buljongtärning.
Läs även gärna min guide om tillsatser i kryddor med tips för hur du gör bra val.
Du behöver:
- 1 butternut (ca 1 kg)
- 1 msk oliv- eller kokosolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk muskot
- 1 tsk mald ingefära
- 1-2 tsk örtsalt
- Svartpeppar
- 1,2 liter vatten
- 1,5 msk grönsaksbuljong
- 1 dl kokosmjölk (eller annan fetare vegetabilisk mjölk)
- 0,5 lime
Gör så här:
- Skala pumpan och skär köttet i mindre bitar.
- Hacka löken och vitlöksklyftorna.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs pumpa, lök och vitlök en stund.
- Om tiden är knapp så kan du hoppa över att fräsa pumpa och lök i stekpanna och lägga det direkt i kastrullen. Men i stekpannan kommer smakerna fram lite extra.
- Lägg sedan över pumpa och lök i en kastrull eller gryta.
- Tillsätt salt och övriga kryddor.
- Häll över vattnet och tillsätt buljongen.
- Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småkoka tills pumpan är genommjuk.
- Mixa sedan soppan slätt med en mixerstav.
- Tillsätt kokosmjölk och låt småkoka några minuter till.
- Pressa ner lime och smaka av. Tillsätt eventuellt mer av kryddorna.
- Toppa med rostade pumpafrön och servera med ett gott bröd.
Goda bröd till soppa
För mig är det ett måste att äta ett gott bröd till soppan. Är tiden knapp så får ett bra knäckebröd duga men om jag får välja, så är självklart en nybakat bröd det godaste. Här nedanför hittar du länkar till några av mina favoritrecept på glutenfria bröd.
- Glutenfritt kikärtsbröd med morot
- Glutenfritt bröd med sötpotatis
- Glutenfria kikärtsfrallor utan mjölk
- Glutenfritt proteinbröd med frön
- Glutenfritt bröd med zucchini
- Glutenfritt bröd med keso
- Glutenfria kesofrallor
- Glutenfria frallor med zucchini
100 kr rabatt hos Bodystore
Avslutningsvis så vill jag påminna om att du denna vecka får 100 kr rabatt när du handlar för minst 400 kr hos Bodystore. Erbjudandet gäller hela deras sortiment förutom de andra kampanjerna med redan nedsatta priser. Fria frakt och snabba leveranser gäller alltid hos Bodystore. Ange koden OKT100 för att utnyttja erbjudandet. Knappen här nedanför tar dig direkt till Bodystores sida.
Erbjudandet gäller till och med 181028.
Du får även gärna ta en kik på min sida hos Bodystore där jag har listat ett gäng med några av mina personliga favoritprodukter.
BESÖK BODYSTORE.COM >>Önskar dig en fortsatt fin lördag och om du testar receptet, så glöm inte att berätta vad du tyckte. Tipsa mig även gärna om andra goda recept med pumpa eller favoritsoppor.
Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
No Comments