Lunch & middag

Mejerifri lila sötpotatissoppa med vitlök och chili – paleo & vegansk

Lila sötpotatissoppa – en god och mättande soppa.

När jag var och handlade sist så hittade jag lila sötpotatis i butiken. Köpte med några stycken hem och igår blev det soppa här hemma. Självklart går det lika bra att göra soppan på vanlig gul sötpotatis.

Först var jag lite skeptisk till färgen. Den gick först åt det lite gråa hållet. Men när jag tillsatte lite pressas citron (ville ha lime men fanns bara citron hemma) så fräschares färgen upp jättemycket och blev med klart lila igen.

Mejerifri lila sötpotatissoppa med vitlök och chili, 4 port

Du behöver:

  • 400 gr sötpotatis
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk lantbuljong (mitt tips eko lantbuljong från Renee Voltarie)
  • 5 dl vatten
  • 4 dl krämig kokosmjölk
  • Saft från 1 lime (eller citron om du som jag är out of limes)

Gör så här:

  1. Skala sötpotatis, lök och vitlök och skär i bitar.
  2. Sköljd, kärna ur och skiva chilin. 
  3. Fräs lök och vitlök i kokosolja i en gryta. Ha i potatis, chili, buljong, vatten och kokosmjölk. Låt soppan koka ca 15 min tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa den med en stavmixer. Pressa i lime. Smaka av. Servera.

Näringsvärde per portion:

  • Kcal: 301
  • Protein: 4 gr
  • Kolhydrater: 26 gr
  • Fett: 20 gr

Recepttips på fler goda soppor

Hösten närmare sig och höst och soppa tycker jag går hand i hand. När mörkret och kylan kommer så är det gott med en värmande soppa. Plus att det är säsong för många mer matiga svenska grönsaker. Soppa på till exempel palsternacka, blomkål eller pumpa blir en ekoklok middag.

veganskt soppa butternut utan mjölk
annika malm

Nyhetsbrev

Annat som kan intressera

Inga kommentarer

Lämna ett svar