6 In Personligt

Påskäggen till barnen, vad ska man stoppa i?

Visste du att påsken är den tid på året då vi äter som allra mest godis? Visst äter vi mycket kring jul också men då är det mer bakat och choklad. På påsk däremot, då dyker vi djupt ner i godisskålen. Lite godis är inget man dör av och jag kommer antagligen också att äta några chokladägg och kommer absolut inte ha dåligt samvete för det, men de här mängderna som det blir just kring påsk, mår vi bra av det? Och är de enorma mängderna nödvändiga? Blir påsken mindre glad för att man ”bara” får ett påskägg istället för tre och ”går miste om” magknip och sockerchock?

påskägg

Jag är övertygad om att många av oss äter mycket mer godis än vad vi egentligen vill och att vi har svårt att stoppa oss själva. Min man kom hem från jobbet igår och berättade att det hade ett stort påskägg överfyllt med godis igår och att hela kontoret gick och mumsade och åt dagen lång och att flera (min man inklusive som av någon konstig anledning inte var sugen på middag när han kom hem…) hade haft svårt att stoppa sitt ätande trots att de egentligen inte ville ha mer. Några godisar kan absolut vara gott och innebär inte större grej men det här fross-liknande beteendet som det så lätt skapar, känns det riktigt sunt?

Mina barn får absolut äta godis nu till helgen och är det något jag helt är emot så är det total-förbud mot godis för barn. Jag anser att det är bättre att lära barnen en balans och ett sunt förhållningssätt till godis och sött istället för att förbjuda det. Men samtidigt så vill jag ju inte att de ska vara sockerspeedade hela helgen och få magont och illamående. Det handlar om balans helt enkelt.

Jag vill ge mina barn varsitt påskägg som en påskpresent för jag tycker att det är en mysig tradition. Men jag vet att de kommer att få varsitt påskägg av mormor i helgen till exempel och jag vet att det kommer att vara godis dit vi är bortbjudna så då väljer jag att de inte får godis av mig. Därför väljer jag att inte fylla deras ägg med godis. Deras ägg är istället fyllda med saker som jag vet att de gillar.

påskägg till barnen

I äggen kommer de att hitta saker som jag vet att de vill ha. Nils får bland annat lego och ett yatzy-spel och Ebba får bland annat ett ritblock och lite målarpennor. Nils har aldrig sagt att han har velat ha godis istället och Ebba är ju för liten för att ens förstå att man brukar få påskägg med godis. Jag tycker att det här är ett perfekt sätt att ge dem en påsk-present och de har nåt att hålla sig sysselsatta med under dagen. Det enda ätbara i äggen i år är en liten påse med torkad frukt och en raw food bar som jag vet att de gillar. På påskafton så ska äggen gömmas och skattkarta ritas och sen ger vi oss ut hela familjen på påskäggsjakt. 

påskägg

påskägg till barnen

Är jag löjlig? Överdriver jag?

Dela gärna med dig i kommentarerna med dina tankar, kommentarer och reflektioner!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  24 mars, 2016 at 11:11

  Håller helt med dig, det här godisfrossande är inte sunt! När jag och min syster blev lite äldra brukade vi få roliga saker som nagellack och sånt i våra påskägg ^^ Ska kolla om jag kan få sambon att läsa det här inlägget ;)

  • Reply
   admin
   24 mars, 2016 at 11:47

   Lite lego friends i hade väl inte varit dumt? För visst gillar du lego ;)

 • Reply
  Ulrika
  24 mars, 2016 at 11:41

  Vi gör likadant. Presenter och kanske en tablett ask. Men ett helt ägg fyllt med godis får de inte ?

  • Reply
   admin
   24 mars, 2016 at 11:47

   Och inte blir de ledsna för det ??

 • Reply
  Ida
  24 mars, 2016 at 12:14

  Jag tycker du tänker helt rätt. Vår äldsta kommer få ett ägg med godis på en äggjakt som arrangeras i kvarteret. Där tycker vi inte han ska särbehandlas om alla andra får ägg med godis (man kunde välja utan). Men i vårt ägg stoppar vi en lite bil, såpbubblor och en ask med torkad frukt. Tror inte heller på totalförbud. Utan lära balansen.

 • Reply
  Sofie
  24 mars, 2016 at 22:02

  Min 12-åriga son får två fina t- shirts , en film och fem stora klubbor som varar i evigheter :)

 • Leave a Reply