Blomkålsris – ett smidigt sätt att öka ditt intag av grönsaker. Blomkål är mycket näringsrikt och fungerar utmärkt att göra ris på. Att göra blomkålsris är både enkelt och gott. Det går dessutom mycket snabbare att tillaga än vanligt ris. Blomkålsris är också ett smart val för dig som vill hålla nere på kolhydraterna.
Detta är ett grundrecept som du kan utgår ifrån och sedan experimentera med olika kryddor och smaksättningar. Det är gott att blanda ner i en sallad för att göra den extra matig till exempel. Enkelt att variera också med olika smaksättningar som lime och koriander eller vitlök och rosmarin. Det går även utmärkt att steka blomkålsriset (både kokt och okokt).
Jag använder så väl blommorna som stjälken och blasten på blomkålen. Dels är stjälken och blasten är otroligt rik på näring och dels är det onödigt att slänga så fina råvaror.
Blomkålsris – enkelt grundrecept
Du behöver:
- 1 blomkålshuvud
- ev smaksättning
- salt
Gör så här:
- Skär loss blommorna från stammen. Skär sedan stammen i bitar. Skölj.
- Riv sedan på ett grovt rivjärn eller i en mixer. Men mixa i så fall inte för länge. Lite bitar vill vi ha kvar.
- Låt koka lätt vatten i ca 30 sekunder och häll sedan av i ett durkslag.
Fler recept med grönsaker i fokus:
- Morotsbacon
- Kryddigt zucchini- och blomkålsris
- Blomkålsmos
- Broccolimos
- Krämigt broccolimos med avokado
- Annikas vitkålsmos
- Blomkåls och palsternacksmos
- Zucchinichips
2 Comments
Krämigt blomkålsris | Clean Eating by Annika
9 oktober, 2015 at 10:00[…] här är en lite lyxigare variant på mitt vanliga blomkålsris. Perfekt tillbehör till de flesta maträtter och i och med att denna variant är lite krämigare […]
Mitt absolut godaste recept på broccolimos |
20 februari, 2016 at 13:51[…] Blomkålsris (är även riktigt gott att steka lite lätt och pressa över lite citron) […]