Att välja ekologisk och giftfri mat är viktigt för mig och jag försöker göra det i så stor utsträckning som det går. Men det är ju inte bara livsmedlen i sig som står bakom problemet med kemikalier i maten. Stora bovar i dramat är faktiskt också olika typer av förpackningar och redskap. Det här blogginlägget tänkte jag ägna åt just det – kemikalier i köksredskap. Men innan jag berättar mer om det så vill jag bara vara tydlig med en sak. Vi är alla olika, känner olika starkt för olika saker osv. Det är lätt att få ett slags prestationsångest av att inte göra tillräckligt. Inte nog med att maten ska vara ekologisk och obesprutad nu ska också alla köksredskap bytas ut, kanske du tänker. Och det är inte alls min mening. Speciellt som mamma tror jag att det är lätt att trilla i den här prestations-fällan och känna att vi inte gör tillräckligt och hela tiden måste göra mer och bättre. Att få dig att känna så är absolut (!) inte min avsikt. Jag är själv kanske dålig på det här med att ha ”bra” redskap i köket och i mitt kök finns både plastredskap och plastburkar som jag har en misstanke om inte alls är bra. M E N jag har blivit allt mer uppmärksam och medveten om vad som finns, eller kan finnas, i mina redskap och när det är dags att köpa nytt eller byta ut så försöker jag byta upp mig och välja bättre alternativ. Och den här medvetenheten tror jag är bra och det är därför som jag vill skriva det här inlägget. Det här med plast då. Alla typer av plast är inte nödvändigtvis farliga/skadliga för oss. Generellt sett kan man säga att barn och kvinnor som är gravida eller försöker bli gravida, är de som bör vara mest försiktiga. fixa-plastkarta

Om du vänder på din plastburk så ser du flera symboler. Bland annat en triangel som någon av de ovanför. Varje siffra står för olika typer av plast. De du bör undvika är främst siffrorna 3 och 6. Nr 7 kan också vara bra att undvika så gott det går. Bara för att en produkt är märkt med en 7a så betyder det inte nödvändigtvis att den innehåller farlig plast men siffran 7 är en samlings-beteckning för ”övriga plaster” som inte passar in under någon av de andra beteckningarna. Här kan alltså både bra och dåliga typer av plast hamna.

Sen är det en del plasttyper som är ofarliga så länge de inte upphettas men är ofarliga så länge de inte utsätts för värme.

Känn nu inte att du måste byta ut allt i ditt kök utan när du köper nytt och byter ut allt eftersom, så välja bra grejer.