2 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Stärk immunförsvaret inför hösten

banner annonslänk bodystore

Hej och god morgon på er!

Redan sista augusti idag och denna vecka har det verkligen blivit råare. I alla fall på mornar och kvällar. Ett par dagar var det ju så där konstigt varmt som det kan bli på sensommaren. Som att man behöver ett ombyte kläder på morgonen och sedan ett helt annat på eftermiddagen. Men det märks i alla fall att vi går mot höst.

Förra året åkte jag på ett par rejäla förkylningar som var riktigt sega att bli av med. Kändes att jag var den i familjen som blev mest sjuk varje gång det var förkylning på g. Jag var iväg och gjorde en större hälsokontroll och fick då veta att jag låg lågt i flera värden som järn och d-vitamin. Viktiga mineraler och vitaminer för immunförsvaret!

Först tyckte jag att det kändes underligt att jag låg så lågt och hade på gränsen till brist. Jag tar både tillskott och äter massvis med frukt och grönt. Men sedan när det fått gå några varv i hjärnan så är det inte alls så konstigt. Jag har en mage/tarm som är otroligt känslig för vad jag stoppar i den och det är inte alls osannolikt att den har problem att ta upp näringen från maten jag stoppar i mig.

Denna höst och vinter ska jag vara extra beredd. Här ska minsann göras allt som kan för att stärka det där immunförsvaret.

sjuk immunförsvar

höst äpple

Stärker och boostar mitt immunförsvar inför hösten

Min plan ser ut som följer:

 • Fortsätta äta näringsrik kost men försöka variera mig mer. Jag har inga problem med att äta samma sak dag in och dag ut och ofta blir det samma grönsaker eller proteinkällor hela tiden. Dags att bredda sig!
 • Se till att fortsätta hålla mig aktiv och i rörelse. Träning i crossfit boxen är inget svårt. Det svåra för mig är den vardagliga rörelsen. Men har hittills steppat upp den biten rejält efter sommar och semster och ska arbeta för att hålla fast vid det.
 • Se till att sova ordentligt. Detta är verkligen en svag punkt för mig. Hittills denna vecka har jag inte sovit mer än 7 timmar en enda gång och i natt sov jag bara 6. Snark! 8 timmar lyckas jag typ aldrig med. Min plan är att skippa slötittandet på två från kl 21 på kvällen och se till att komma i säng istället.
 • Ta hand om mina magbakterier och fortsätta med mina probiotika tillskott. Husk är ju min stora favorit.
 • Tillskott för där jag har brister. Har precis lagt en beställning hos Bodystore på tillskott och du kan se det jag beställde här nedanför.

ugnsrostade grönsaker

crossfit cirkelträning

husk tillskott psylliumfiber

Kosttillskott för starkare immunförsvar

Här är det som jag precis klickat hem och ska ladda upp med i höst:

 • D-vitamin – så otroligt viktigt och även om vi har haft en solig sommar och fyllt på våra lager så kommer de att ta slut. Kroppen kan nämligen bara lagra d-vitamin för 3 månader och om du har smörjt in dig med solkräm så finns risken att kroppen inte ens har tagit upp d-vitamin. Jag låg lågt enligt mitt hälsotest så jag snålar inte med d-vitamin.
 • Järn – är också otroligt viktigt för immunförsvaret och den allmänna känslan i kroppen. Här hade jag brist enligt hälsotestet. Jag äter mer och mer sällan rött kött. Typ aldrig fläskkött och nötkött äter jag inte ens varje vecka. Fläskkött gillar jag inte men ska försöka få in mer nötkött men även kombinera det med järnrika vegetabiliska alternativ. Järntillskottet från Solgar är extra snällt mot ömtåliga magar och det är viktigt för mig. Tänk på att c-vitamin främjar upptaget och järn medans mejerier försvårar.
 • Omega-3 kombinerat med magnesium – ett tillskott jag tar dagligen och som jag kommer att fortsätta med.
 • Husk – har inte blivit att jag tagit Husk varje dag den senaste tiden. Så skärpning på den biten! Viktigt att hålla magen glad och med en stark arme av små goda bakterier.
 • Nordic Superfood Blue – ett spontanköp som jag tyckte lät spännande. Pulver av blåa nordiska vilda bär som jag tänkte använda i smoothies och i gröten. Baserat på blåbär, aronia och svarta vinbär. Känns både gott och nyttigt.

d-vitamin

Läs mer:

Vad är dina knep för att hålla dig frisk när kylan och mörkret kommer? Dela gärna med dig i kommentarerna.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Malin
  31 augusti, 2018 at 10:01

  Nässelpulver ger bra järn! 😋

  • Reply
   admin
   7 september, 2018 at 10:47

   Absolut! Gott att strössla över frukostskålen

  Leave a Reply