1 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

7 kosttillskott som dämpar inflammation – antiinflammatorisk hälsa

banner annonslänk bodystore

Vill du stärka din tarmflora och lindra, eller förebygga, inflammation under 2019? Fokus för mig, både privat och i mina sociala kanaler, kommer att vara antiinflammatorisk kost och livsstil. Jag kommer självklart att dela med mig av mycket på ämnet och jag arbetar just nu även på en kurs i antiinflammatorisk kost som drar igång i slutet av januari. Håll ögonen öppna efter den om du är intresserad. Anmäl dig gärna till min mail-lista (självklart gratis) för att inte missa information om kursen.

Klicka här för att anmäla dig till min maillista.

grön smoothie antiinflammatorisk

Idag tänkte jag börja denna antiinflammatoriska resa med att berätta om bra tillskott som hjälper till att läka och lindra inflammation. Läs gärna mina tidigare inlägg Antiinflammatorisk kost – vad är det? och Vad är kronisk inflammation?

Kosttillskott för en antiinflammatorisk livsstil

Kom ihåg att kosten alltid är a och o. Tillskott kan stötta upp och ge en extra hjälp men kan aldrig ersätta kosten. Men om kosten är bra, eller till 80-90 % bra, så kan kosttillskott vara till stor hjälp för att ge den där extra skjutsen som gör skillnad.

När det kommer till kosttillskott för att läka eller lindra inflammation så handlar det om att tillföra näring. Tillskotten är en extra näringsboost utöver den näring vi får i oss via maten.

Mina rekommendationer för anti-inflammatoriska kosttillskott

Här nedanför berättar jag om 7 kosttillskott som verkar antiinflammatorisk.

Kurkumin från gurkmeja

Gurkmeja, eller kurkumin, är ett av de mest effektiva kosttillskotten som verkar anti-inflammatoriskt. Gurkmeja innehåller runt 5 % kurkumin och det är just kurkumin som ger de antiinflammatoriska effekterna. Det kan vara svårt för kroppen att ta upp krukumin från gurkmeja, dvs begränsad biotillgänglighet. Om kurkumin däremot tas som tillskott så är både mängden och biotillgängligheten högre. Upptaget ökas ytterligare om det kombineras med fett så kan med fördel tas tillsammans med till exempel omega-3.

gurkmeja antiinflammatorisk

gurkmeja antiinflammatorisk kosttillskott

Ingefära

Precis som kurkumin har ingefära flera antiinflammatoriska egenskaper. Bland annat så lindrar det muskelinflammation och kan användas som naturlig smärtlindring. Ingefära har även en blodsockersänkande effekt vilket även det bidrar till mindre inflammation. Ingefära dämpar även LDL, det så kallade onda kolesterolet.

ingefära antiiflammatorisk

Omega-3

Omega-3 är mycket viktigt och har goda anti-inflammatoriska egenskaper. Finns naturligt i bland annat fet fisk och nötter. Jag rekommenderar att äta fet fisk gärna 2-3 gånger per vecka. Välj vild före odlad. Den odlade fisken har levt under stress och inte fått sin naturliga föda vilket gör att balansen och kvaliteten på fett i fisken, rubbas och försämras. Jag rekommenderar alla att ta tillskott av omega-3 från fisk eller alger då vi idag generellt sett får i oss alldeles för lite och för att just omega-3 är otroligt viktigt för hälsan.

D-vitamin

Precis som omega-3, så är d-vitamin ett av de tillskott som jag rekommenderar alla att ta dagligen under september till maj. D-vitamin är otroligt viktigt för vår hälsa och vårt mående och här i norr får vi helt enkelt i oss för lite. Att ha tillräckligt med d-vitamin är viktigt för kroppen för att kunna motverka och lindra inflammation.

Probiotika

Hur viktig en stark och frisk tarmflora är för vår hälsa har nog få av oss missat. Just tarmhälsa är ett av de områden som det forskas allra mest om just nu och hur viktig vår mag- och tarmflora är för vår hälsa, blir allt tydligare. Att äta fermenterad mat dagligen är ett bra sätt att stärka sin tarmflora. Jag rekommenderar även att stötta tarmfloran ytterligare genom att bra kosttillskott av probiotika. Se även till att äta rikligt med bra fiber från frukt och grönt för att ge tarmbakterierna mat. Stötta gärna ytterligare genom att fibertillskott som de från Husk.

husk tarmhälsa magproblem tillskott

Resveratrol

Resveratrol är en antioxidant med flera hälsofördelar. Bland annat så dämpar det kroppens produktion av de enzym som kan kopplas till inflammation. Resveratrol har positiva effekter på kognitiva sjukdomar som Alzheimers och demens. Det motverkar även det onda kolesterolet samt reglerar blodtryck och blodsocker.

Gröna tillskott

En bra tumregel för antiinflammatorisk kost är att försöka få i sig en stor mängd gröna blad varje dag. Gör det gärna till en vana att göra en grön smoothie varje dag för att öka ditt intag. Du kan även med fördel ta ett tillskott som spirulina, chlorella eller nässelpulver.

kosttillskott grönt antiinflammatorisk

Tar du några tillskott regelbundet? Vilka och i så fall varför tar du just dem? Om du har frågor efter att ha läst inlägget, ställ dem gärna i kommentarerna här nedanför så ska jag svara så snart jag kan.

annika malm

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

  kosttillskott antiinflammatorisk

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kristina
    28 december, 2018 at 16:06

    Hej, känner mig tveksam till klumpförebyggande medel som ofta finns i Great earth kosttillskott. Vad tänker du om det?

  • Leave a Reply