10 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Antiinflammatorisk kost – vad är det?

Antiinflammatorisk kost är något som det pratas mycket om nu och något som du säkert inte har missat. Jag kom först i kontakt med tanken på kost kopplat till inflammation när jag utbildade mig till kostrådgivare. Det var då jag förstod skillnaden mellan akut och kronisk inflammation och jag blev direkt fascinerad över hur vår livsstil kan kopplas till inflammation i kroppen. Vilket i sin tur, ger ledtrådar till varför vi mår som vi mår i dagens samhälle.

Jag vet att jag är långt ifrån ensam om att tycka att antiinflammatorisk kost och livsstil är otroligt intressant och tänkte därför skriva mer om det. Vi börjar med grunden, vad är egentligen antiinflammatorisk kost?

Kronisk inflammation – en lömsk jäkel

Lina och Mia på FoodPharmacy beskriver kronisk inflammation som en objuden gäst. En mycket bra beskrivning. Det är en objuden gäst som vi har fått på köpet efter hur vi har levt och ätit under modern tid. Det är en lömsk gäst som smyger och gör oss illa. Tecknen finns och blir allt tydligare över tid men kan vara svåra att uppmärksamma just för att den smyger sig på sakta men säkert under en längre tid.

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost är livsmedel och råvaror som motverkar och läker så kallade kroniska inflammationer. Kroniska inflammationer har modern forskning kopplat till flera av vår tids välfärdssjukdomar som hjärtsjukdom, demens, diabetes typ 2, stroke och cancer.

antiinflammatorisk kost

Här nedan ser du listor som ger en överblick över hur en antiinflammatorisk kost ser ut. Listorna är en sammanfattning och inte kompletta. I grunden handlar det om oprocessad mat med hög kvalitet på ena sidan av skalan, och på motsatt sida processad mat av sämre kvalitet.

Exempel på antiinflammatoriska livsmedel:

 • Grönsaker, variera dig och ät gärna efter säsong för att maximera näringen
 • Frukt och bär, 2 portioner per dag är lagom, ät gärna även frukt efter säsong
 • Bönor och linser
 • Glutenfria spannmål som havre, quinoa och bovete
 • Rotfrukter som sötpotatis, kålrot, potatis (gärna nedkyld för den resistenta stärkelsens skull) med mera
 • Nötter och frön
 • Fisk och skaldjur, gärna fet fisk som lax och makrill, välj vildfångad
 • Kyckling av bra kvalitet
 • Fermenterad mat som kimchi och surkål (recept)
 • Kryddor som gurkmeja, vitlök, ingefära med flera
 • Örter som persilja, dill, gräslök med flera
 • Oljor av bra kvalitet som kallpressad olivolja och kokosolja

Exempel på livsmedel som kan orsaka inflammation:

 • Socker
 • Gluten
 • Mjölk
 • Raffinerat spannmål som vitt ris och pasta
 • Rött kött
 • Processat kött
 • Transfetter och omega-6-oljor
 • Tillsatser i mat som färg- och smakämnen
 • Alkohol

surkål syrade grönsaker

Jag kommer som sagt att skriva mycket mer om antiinflammatorisk kost här framöver. Personligen tycker jag kopplingen mellan mat och hälsa är så intressant. Tänk så många av oss som skulle kunna må så mycket bättre om vi bara fick rätt kunskap kring maten vi stoppar i oss. Personligen ligger min motivation i att försöka läka och lindra min pcos. Pcos är ett klockrent exempel på hur sjukdomar och hormonella obalanser kan  lindras och läkas genom kosten.

Är du intresserad av antiinflammatorisk mat? Vad hade du i så fall önskat att jag skrev och berättade mer om?

annika malm

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

antiinflammatorisk mat

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Jennifer Karlsson
  26 november, 2018 at 13:28

  Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost. Har försökt själv i knappt ett år. Har lite frågor kring hur strikt man behöver vara för att få effekt. Men också andra funderingar kring kostplanering och recept. Tänker du ha någon kurs? Föreläsning?

  • Reply
   admin
   27 november, 2018 at 12:11

   Hej och tack för din kommentar!

   Hur strikt eller noga man behöver vara är så individuellt. Beror helt på vad du har för problem i grunden. Min tanke är först att börja dela mer här på bloggen och även sätta ihop någon form av kurs :)

 • Reply
  Karin
  26 november, 2018 at 20:03

  Hej Annika!
  Vill gärna läsa recept på antiinflammatorisk mat. Mvh Karin

  • Reply
   admin
   27 november, 2018 at 12:09

   Tack för din kommentar! Så kul och då hoppas jag att du ska gilla det jag har planerat :)

 • Reply
  Milla
  4 december, 2018 at 09:09

  Hej! Så kul att jag hittade till dig! Jag testar mig fram och har sedan ett år tillbaka tagit bort det uppenbara sockret (kakaor, godis etc) dock har jag fastnat lite i bars-träsket (sötningsmedel etc).
  Men jag har ickså hittat alternativ som ger mig näring och även minskat radikalt på vetemjöl.
  Kommer fortsätta addera bra saker o minska de mindre bra. Jag undrar hur bönpasta är? Är det inflammatorisk eller bra livsmedel?

 • Reply
  Ingela
  7 december, 2018 at 15:37

  Hej, vill också gärna ha recept. Försökt med AIP men det blir så strikt så till slut vågar jag knappt äta utan dåligt samvete. Vore bra med vänlig vardagsmat men antiinflammatorisk ändå. Jag tappar massor av vikt, och det vill jag inte. Vill kunna äta gott, nyttigt men inte bli fanatiker.

 • Reply
  Miranda
  11 december, 2018 at 06:48

  Förlåt, men hur svårt ska det vara att skriva ut vilken typ av diabetes det gäller? Det är precis sådana här inlägg som spär på att man får typ 1 diabetes av fel kost, vilket är fel, då det gäller typ 2. Tänk dig gärna för nästa gång!

  • Reply
   admin
   14 december, 2018 at 16:14

   Tack för din kommentar! Du har självklart helt rätt. Jag ska självklart ändra genast.

 • Reply
  Linda
  12 december, 2018 at 22:14

  Jag lider av IBS och min sambo har just haft en mindre hjärtinfarkt. Jag vill gärna veta hur man ska ta sig ur fällan med socker, vitt mjöl, pasta mm. Vi har dessutom yngre barn å det är ju inte alltid så lätt att få dom att äta nya saker.

  • Reply
   admin
   27 december, 2018 at 07:04

   Tack för din kommentar! Jag hoppas att jag ska kunna ge er tips som hjälper er. Du har rätt i att det inte alltid är lätt att få små barn att testa nytt men tänk även på att det finns sällan ett helt rätt eller perfekt tillfälle för någon förändring. Bara att göra det :) vad gäller grönsaker så är ett smart sätt att göra barnen nyfikna, att involvera dem. Låt dem välja grönsaker i butik och låt dem vara med i köket.

   Lycka till!

  Leave a Reply