0 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Kombucha – antiinflammatorisk superdryck

banner annonslänk bodystore

Är kombucha något du brukar ha hemma? Under 2019 har de börjat dyka upp allt mer och drycken får allt mer uppmärksamhet. Men drycken är långt ifrån någon nyhet. Det är en dryck från Kina som har uråldriga rötter.

Jag tänkte berätta lite mer om denna superdryck med unika hälsofördelar sett ur ett antiinflammatoriskt perspektiv.

kombucha antiinflammatorisk tarmflora

Vad är kombucha?

Kombucha är en lätt kolsyrad dryck som är baserad på fermenterat te. Det är te där man tillsatt socker samt en kombuchakultur, en så kallad scoby. Scoby är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, dvs en kultur av olika sorters jäst och bakterier.

Mikroberna i SCOBYN äter och lever av sockret och gör om det till hälsosamma ämnen i en sk fermenteringsprocess (en typ av jäsning). Halten av socker sjunker därför i drycken när mikroberna växer och ju längre bryggningen pågår, desto syrligare blir smaken. Om processen får gå hela vägen blir slutprodukten vinäger.

kombucha antiinflammatorisk tarmflora
kombucha_scoby

Vilka antiinflammatoriska hälsofördelar har kombucha?

På grund av att det är en fermenterad dryck så har den probiotika egenskaper och innehåller levande bakterikultur. Drycken innehåller goda bakterier som hjälper till att stärka tarmfloran.

Maghälsa är ett ämne som det pratas allt mer om. Det blir allt mer tydligt för oss hur viktigt det är med en stark och bred tarmflora för vår hälsa. En stark tarmflora är viktig för vårt immunförsvar och även för kroppens förmåga att dämpa och motverka kronisk inflammation.

I den färdiga drycken finns hälsosamma syror. Det är dessa syror som anses ha dämpande effekt på kronisk inflammation. Den innehåller även vitaminer, antioxidanter och aminosyror (byggstenar i protein).

Mina kombucha-tips

Det går att göra sin egen kombucha hemma i sitt eget kök. Jag har vänner som har testat och säger att det är ganska enkelt men jag har inte gett mig på att testa själv än.

Fanny Lindqvist, aka Lesscarbs, har skrivit ett bra inlägg om att brygga kombucha. Kan rekommendera dig att läsa det om du är sugen på att dra igång en sats kombucha där hemma.

Mina favoriter bland de färdiga dryckerna, kommer från Renee Voltarie och Captain Kombucha. Två ekologiska varianter som håller mycket hög kvalitet. Du hittar dem hos Bodystore. Min absoluta favoritsmak är Californian Raspberry (slut i lager tyvärr) och Pineapple peach splash från Captain Kombucha men gillar även smakerna med ingefära.

Kanske är du nyfiken på att göra egen kombucha? Då kan du köpa ett helt ekologiskt startkit hos Bodystore, från Det lilla köksbryggeriet. Där kan du även köpa en egen scoby om du vill testa på att göra egen dryck.

Kombucha
signatur annika malm clean eating

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply