0 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Olika former av socker

Har du koll på vilka olika former av socker som finns? Vanligt vitt strösocker är så kallas sackaros men det finns fler varianter av socker. Och det tänkte jag att vi ska snacka om idag.

När kolhydrater, undantag fiber och vissa former som kroppen inte kan bryta ner, bryts ner i kroppen så omvandlas de till blodglukos. Men vägen dit, till blodglukos, är lång och ser ut på många olika sätt. Därför det inte går att sätta lika-med-tecken mellan kolhydrater och socker. Något som en del personer ibland tyvärr gör.

Här nedanför kan du läsa en sammanfattning över de olika sockerformerna, deras uppbyggnad med mera. I ett inlägg lite längre fram, tänkte jag även dela en lista över alla de olika namn på socker som finns och används på innehållsförteckningar.

socker olika former

Olika former av socker

Glukos

Glukos är den snabbaste formen av sockerarter och finns naturligt i bland annat frukt, bär och honung. Glukos finns även i sportdrycker och druvsockertabletter. Sportdrycker innehåller en mycket mycket högre andel glukos än till exempl en frukt gör. Frukten innehåller även fiber som bromsar blodsockerpåverkan.

Glukos behöver inte omvandlas av kroppen för att bli blodglukos och därför går det fort.

Fruktos

Frukost kallas även fruktsocker. Glukos går rakt ut i blodet som vi redan sagt men så är det inte med fruktos. Fruktos måste först transporteras till levern där det omvandlas till glukos. I levern bestäms sedan om glukosen ska ut i blodet eller lagras som glykogen för att användas senare.

Ett förtydligande om frukt. Sockret i frukten består till hälften av fruktos och till hälften av glukos. Frukt innehåller utöver sockret fiber som hjälper till att bromsa blodsockret i kroppen. Var inte rädd för frukt.

Sackaros

Sackaros är det brukar anses som “vanligt” socker. Sackaros är en så kallas disackarid och det betyder att den består av två sockerarter. Det handlar om glukos och fruktos. Sackaros bryts ner i tunntarmen till en molekyl glukos och en molekyl fruktos.

Laktos

Laktos, eller mjölksocker, är även en disackarid men består av glukos samt galaktos. Galaktos liknar fruktos men medans glukos går direkt ut i blodet så stannar galaktos i levern som glykogen.

Låglaktos eller laktosfria produkter innehåller samma mängd laktos som vanliga produkter. Den enda skillnaden är att laktosen har brytits ner i de produkter med lägre eller utan laktos.

Maltos

Även maltos är en disackarid och består av två molekyler glukos. Maltos finns inte så mycket i mat med undantaget av öl.

Maltodextrin

Maltodextrin kallas ibland för supersocker då det är extremt lätt för kroppen att bryta ner. Maltodextrin består av en lång kedja med glukosmolekyler. Finns främst i den form av kosttillskott som kallas för gainers.

Källor:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply