banner annonslänk bodystore

Kollagen, något som det snackas en hel del just nu. Jag gjorde en frågetråd om just kollagen på min instagram i helgen och frågorna fullkomligt strömmade in. Kul att intresset är så stort! Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen och läs gärna inlägget Kollagen – ett protein med många hälsofördelar om du är intresserad.

Idag tänkte jag lista 5 anledningar till varför det är bra att göra till en del av sin kost. Men först, en kort sammanfattning av vad det är.

kollagen tillskott

Vad är kollagen?

I inlägget länkat här ovanför kan du läsa:

Man kan säga att kollagen är kroppens cement. Det är det som håller ihop allting i kroppen. Ungefär ⅓ av det protein som våra kroppar består av utgörs av denna form av protein och det spelar en viktig roll för elastisitet och reparation för bland annat hud, senor, ligament, brosk och skelett. Det kan beskrivas som kroppens klister som skapar både styrka och elastisitet.

Tillskottet är baserad på fisk eller nötkreatur. Det handlar då om brosk, skelett och liknande delar på djuren. Jag vet att många får lite obehagskänslor av den tanken. Men jag vill då vidga perspektivet litet. Det är otroligt näringsika delar på djuren som idag ofta kastas så ingen vill äta dem. Sådant resursslöseri! Ur ett hållbarhetstänk så borde vi alla bli bättre på att använda alla delar av djuret. Samt ur ett hälsoperspektiv så borde vi även äta mer av denna typ av mat. Det gjorde vi förr i tiden och fick i oss all den näringen som vi idag missar.

5 anledningar att äta kollagen

Förbättrar leder, minskad värk och stelhet

Våra kroppar tillverkar eget kollagen men mängden minskar med ålder och stress. En följd av det är bland annat stela och värkande leder. Genom att ge kroppen ett tillskott så hjälper du den att behålla eller öka sin rörlighet.

Läker din tarm och mage

Har du hört talas om läckande tarm? Det är när tarmen är skadad och är tyvärr alltför vanligt idag. Vår livsstil med stress, maten vi äter, intoleranser med mera skadar våra tarmar. Läckande och skadad tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand. Läckande tarm kan kopplas till olika allergier, intoleranser och autoimmuna sjukdomar.

Kollagen hjälper till att läka tarmen inifrån. Benbuljong burkar rekommenderas då det är rikt på just kollagen. Men jag tycker själv att ett tillskott av rent kollagen många gånger är smidigare att få till.

Underlättar matsmältning

Kollagen innehåller aminosyror (delar av protein) som hjälper till att underlätta matsmältningen.

Håller huden fast, slät och fin

Av samma anledning som med leder, så gör även kroppens egna minskade produktion att huden blir slappare och åldras. Ger du kroppen ett extra tillskott så hjälper du den att hålla huden slät, fin och elastisk. Tillräckligt med kollagen kan minska ärrbildning.

Starkare naglar, hår och tänder

Kollagen hjälper kroppen att hålla naglar, hår och tänder friska och starka. Anledningen är att kollagen hjälper cellerna att reparera sig och hålla sig friska.

Mina tips på tillskott av kollagen

Jag tar själv kollagen dagligen och tycker att det är ett supersmidigt tillskott. Jag har själv alltid haft naglar som är väldigt sköra och de senaste åren (post 30 år) märkt hur huden börjats tappa lyster och slappas till. På naglarna märkte jag skillnad direkt och tycker även att det nu börjar märka skillnad på huden.

Jag har testat både tillskott baserat på fisk och nötkreatur. Jag kan själv inte märka någon skillnaden mellan dem. Båda ser likadana ut (vitt pulver) och är helt fria från doft och smak.

Jag har tidigare använt Nyttotekets Clean Collagen som kommer från gräsbetande kor och är helt fritt från tillsatser. Och även Collagen Premium från Nordic Superfood som är baserat på fisk. Jag gillar dem båda och kan rekommedera dem.

kollagen_nyttoteket

kollagen_tillskott_antiinflammatorisk

Nyligen har Bodystore lanserat VitaPranas Pure Collagen som är baserat på vildfångad torsk från Atlanten. Jag ätit det i en vecka nu och gillar verkligen även det.

Hur jag tar mitt kollagen

Tillskotten är i pulverform och behöver blandas ner i något. Mina tips är att blanda ner det i en smoothie eller i kaffet. Jag brukar även ha en matsked i min kokosgröt.

kaffe kollagen mct kokosolja

Jag hoppas att du gillar inlägget och att det lärde dig mer om kollagen. Om du har vänner eller bekanta som är intresserade så får du gärna dela och sprida vidare i sociala medier.

annika malm