2 In Clean Eating/ Guider

Kollagen – ett protein med många hälsofördelar

Annonssamarbete med bodystore.com

Om du följer amerikanska profiler inom naturlig hälsa så har du säkert hört dem prata om collagen peptides, eller kollagen som vi kallar det på svenska. Det är ett proteintillskott som börjar bli allt vanligare här i Sverige också. Det är en naturlig proteinkälla med flera hälsofördelar. I det här inlägget berättar jag vad kollagen är och hur det kan användas som kosttillskott.

Vad är kollagen?

Man kan säga att kollagen är kroppens cemeten. Det är det som håller ihop allting i kroppen. Ungefär ⅓ av det protein som våra kroppar består av utgörs av denna form av protein och det spelar en viktig roll för elastisitet och reparation för bland annat hud, senor, ligament, brosk och skelett. Det kan beskrivas som kroppens klister som skapar både styrka och elastisitet.

Vem kan behöva mer kollagen och varför?

Kroppens kollagen tillverkas i olika celler men denna produktion avtar med åldern. Det är en av anledningarna till värkande leder och slappare hud. Ju äldre vi blir, desto större behov av tillskott kan det alltså finnas.

¨Om du lider av magproblem, så som läckande tarm, kan du även uppleva skillnad om du ökar ditt intag av kollagen. Det för att denna form av protein har en läkande effekt på tarmen.

Hur får du i dig extra kollagen?

Det finns olika sätt att få i sig extra kollagen. Det mest naturliga och även billigaste sättet, är att göra det till en vana att koka och dricka benbuljon. Genom att dricka benbuljong så får du även i dig många hälsosamma mineraler. Min vän Cecilia på Swedish Paleo har ett bra recept på just benbuljong.

Det enklaste sättet att få i sig extra kollagen är genom att ta tillskott som håller hög kvalitet. Proteinpulver i form av kollagen är tillskillnad från vassleprotein helt smaklöst och kan enkelt blandas ner i något som du äter. Du kan till exempel blanda ner en sked i din smoothie, yoghurt eller gröt. Funkar även utmärkt att ha en sked i din paleo-latte.

LÄS MER: 

tillskott kollagen

Collagen Premium – ett bra val

Det tillskott som jag själv använder och kan rekommendera är Collagen Premium+ från Nordic Superfood by Myrberg. Det är ett kosttillskott som har främställts av vildfångad norsk lax och som är av mycket hög kvalitet. Rekommenderat intag är 1 matsked per dag.

Jag har gjort det till en vana att mixa mitt morgonkaffe med 1 tsk kokosolja och 1 tsk kollagen. Efter bara ett par veckors användande så känner jag att det har gjort stor skillnad på mina naglar. Jag har problem men sköra naglar som lätt går av och flikar sig. Men med lite tillskott av kollagen varje dag så har de alltså blivit påtagligt starkare och mer hållbara.

collagen premium+

Du hittar Collagen Premium+ hos Bodystore.com. Knappen här nedanför tar dig dit snabbt och lätt om du vill kika in produkten själv.

SPANA IN COLLAGEN PREMIUM+ HOS BODYSTORE.COM

Jag hoppas att detta inlägg ger dig inspiration att boosta din hälsa och kanske även någon du bryr dig om. Vet du någon som har problem med värkande leder, tipsa gärna hon eller honom om just kollagen. Ta hand om dig, så hörs vi snart.

clean eating by annika

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Grön smoothie med spenat och kollagen I CLEAN I VEGAN I PALEO I | Whole Organic
  11 mars, 2018 at 07:26

  […] Kollagen – ett protein med många hälsofördelar […]

 • Reply
  Jennie
  9 maj, 2018 at 13:51

  Hej,
  Jag har också tagit samma kollagen som du i några veckor. Men jag tar 1 msk (tablespoon) som det står på förpackningen. Varför tar du inte full dos? :-)

 • Leave a Reply