banner annonslänk bodystore

Vad tänker du på när du hör ordet superfoods? Superfoods som ska boosta din hälsa. Såna där riktiga näringsbomber.

Det är inte ovanligt att tankarna svävar iväg till några dimm-höjda berg någonstans långt bort där urbefolkningen odlar en exotisk ört eller växt som är hemligheten till deras osinande hälsa. Som sedan mals till ett pulver, packas i påsar, fraktas runt halva jordklotet och säljs för en rejäl slant. En påse som köps hem men som sedan blir ståendes i köksskåpet. Känns det igen?

Men jag säger som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter: fel fel fel fel fel! 

Eller ja, fel är det väl kanske inte. Det finns superfoods på påse som de där jag snackade en bit upp, men det finns ju så mycket mer.

Och när ska hållbarhetstänket komma till superfoodbranschen, undrar jag. Varför ska saker fraktas runt halva jorden när vi redan har så mycket fanatiskt här hemma?

Med tanke på detta så tänkte jag idag tipsa om 10 helt vanliga superfoods. Saker som du garanterat redan känner till och flera av dem äter du säkert regelbundet. Ett sätt att visa att det inte måste vara så krångligt och ett sätt att visa att ”vanliga” råvaror är fantastiska.

10 helt vanliga superfoods att boosta din smoothie med

Smoothies är bra till så mycket. Bland annat att gömma grönsaker och annat för skeptiska barn men även att ge trötta mammor och pappor en extra näringsboost. Ha i lite av sakerna nedan och du gör din kropp en stor tjänst och kram inifrån.

smoothie superfood

smoothie superfood

Blåbär

Nu snackar vi de små och inte de stora odlade blåbären. En fantastisk källa till antioxidanter som skyddar mot cancer och fria radikaler. Studier visar även att de skyddar som demens och alzheimers. Håller även huden ung och elastisk. Tack vare antioxidanterna pektin och tanniner så skyddar de även mot inflammation i tarmen. Antingen använder du färska eller frysta bär eller så finns torkade pulveriserade blåbär. Finns hela torkade blåbär också för den delen som du kan strössla över din smoothie.

Havre

En bra källa till lösliga fiber som får oss att må bra och motverkar det onda kolesterolet. Rikt på fytokemikalier som ger skydd mot cancer. Finns även studier på att betaglukanerna i havre kan stabilisera blodsocker och förebygga diabetes. Släng ner en matsked i mixern nästa gång och få en krämig och lite matigare smoothie.

Havtorn

Ett av de mest vitaminrika bären och särskilt c-vitamin. Havtorn kan kopplas till skydd mot allt från cancer till inflammationer och hjärt- kärlsjukdomar. Finns att köpa i frysdisken eller torkat pulver.

smoothie havtorn

Nötter

Näringstätare råvara får du leta efter. Otrolig källa till bra fetter och olika mineraler.  Visste du att man i USA får skriva på nötpåsen att de skyddar mot cancer? Anledning är för att det finns så mycket stark forskning som visar mot det. Blötlagda nötter är att föredra men det funkar även med en sked nötsmör ner i mixern.

Läs tips:

Hur du aktiverar och blötlägger nötter och frön

Gröna blad

För mycket gröna blad kan vi typ inte få i oss. En av de få saker där ju mer desto bättre gäller. Järn, fiber, fytokemikalier, klorofyll med mera. Håller din kropp ung och frisk både på in- och utsidan. Färska gröna blad är jättegott och alltid bra att ha ett lager av hemma. Tänk på att variera dig. Jag brukar ofta ha i lite grönt nässelpulver för det är en typ av gröna bland som jag annars inte äter och får i mig.

Gurkmeja

Den antiinflammatoriska kostens okrönta drottning? Gurkmeja är otroligt rik på antioxidanter och verkar antiinflammatorisk. Kombinera gärna med lite svartpeppar för att göra det enklare för kroppen att ta upp.

gurkmeja

Ingefära

Ingefära är inte bara otroligt god utan även så klart otroligt näringsrik. Full av antioxidanter, skyddar mot förkylning, lugnar magen och motverkar inflammation.

ingefära superfood

Kanel

Kanel stabiliserar blodsocker, förbättrar insulinkänslighet, lugnar magen och sänker det onda kolesterolet.

Kardemumma

Kardemumma är rik på antioxidanter och ger skydd mot cancer.

Raw kakao

Välj raw kakao före ”traditionell”, då är den inte processad lika hårt och har kvar mer näring. Fullproppat med antioxidanter och fytokemikalier som skyddar mot de fria radikalernas angrepp. Dämpar därmed inflammationer och skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar.

Vad brukar du ha i dina smoothies? 

annika malm

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg