Tarmflora är ett högaktuell ämne idag. Det forskas extremt mycket kring tarmhälsa och magbakterier idag och vi lär oss hela tiden mer om vår tarmflora. Det har visat sig att vår mag och tarmhälsa är enormt betydelsefull och spelar en stor roll för vår allmänna hälsa.
Vad är tarmflora?
I våra tarmar, i vårt matsmältningssystem finns ca 100 000 miljarder av så kallade mikrober. En mikrob är en mikroskopiskt liten organism. Mikroberna i våra tarmar består främst av bakterier och det är dessa bakterier som är det vi kallar för tarmflora. Det finns hundratals olika sorters bakterier och de arbetar dygnet runt och har många olika uppgifter. Den största delen av vår tarmflora finns i vår tjocktarm. Det forskas som sagt väldigt mycket kring tarmhälsa och tarmflora både i Sverige och världen. Man vet idag att de bakterier som utgör vår tarmflora starkt påverkar vårt immunförsvar och allmänna hälsa. Tydliga kopplingar har gjorts mellan sämre tarmflora och hjärtsjukdom och diabetes.
Goda och onda magbakterier
Tjocktarmen är som en helt egen liten minivärld och där bor ca 100 000 miljarder små invånare i form av våra bakterier. Det är nästan 10 gånger gånger fler än cellerna i vår kropp. Man skulle alltså kunna säga att våra kroppar består av 90 % bakterier och 10 % människa. Ganska fascinerande tanke tycker jag. Det ger även en känsla för hur viktigt det är att vi har en hälsosam tarmflora.
Bakterierna har alla olika uppgifter och jobb som de utför dygnet runt i våra tarmar. Generellt är de allra flesta av bra sort och utför ett jobb som främjar vår hälsa. Men det finns även en del bråkstakar som förstör. För att vi ska må bra och hålla oss friska är det viktigt att de onda eller dåliga bakterierna inte blir för många. En god balans brukar beskrivas som 90 % goda bakterier och max 10 % onda.
Viktigt med en varierad tarmflora
Det är som sagt viktigt att de onda bakterierna inte blir för många men det är även viktigt att ha en varierad tarmflora. De goda bakterierna bör bestå av många olika sorter. Två av de mest välkända bakterien är Lactobacillus acidofilus och Bifidobacterium lactos men det finns många fler. Det är viktigt att man har en rik mångfald för så bra hälsa som möjligt.
Hur en god tarmflora påverkar vår hälsa
De goda bakterierna bidrar till många positiva hälsoeffekter. Till exempel så utgör de en stor del av vårt immunförsvar och en god tarmflora gör oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner. De goda bakterierna skyddar mot de onda som försöker inkräkta och bosätta sig i våra tarmar. De goda bakterierna tillverkar även viktiga vitamins som B och K. De tillverkar även serotonin som stimulerar tarmrörelserna och är ett så kallt ”må-bra”-hormon. En god tarmflora spelar även en avgörande roll i vårt näringsupptag i tarmen och påverkar vår ämnesomsättning/förbränning.
Läsvärt – Matmyten av Tim Spector
Boken Matmyten skriven av Tim Spector är väl värd att läsa om du tycker att ämnet kring tarmhälsa är intressant och vill veta
mer. Spector är en brittisk genetikprofessor som har forskar mycket inom tarmhälsa. Du hittar den för en hyfsat billig peng hos de flesta nätbutiker som säljer böcker. Finns säkert på en hel del bibliotek också.
Jag hoppas att du gillar inlägget och tycker att det var intressant läsning. Min text grundar jag på det som allt mer forskning visar. Vi vet samtidigt idag relativt lite om tarmfloran och även om det forskas alltmer så är det ett relativt nytt forskningsområde. Vi måste vara medvetna om att det vi vet idag kan komma att ändras eller nyanseras i framtiden.
Källor:
Matmyten – Tim Spector
Ät och lev Paleo – Jonas Bergqvist
2 Comments
8 tips för en god tarmflora | Clean Eating by Annika
28 juli, 2016 at 07:01[…] >> Tarmfloran – nyckeln till god hälsa […]
CEA julkalender 2017 – lucka 11 | Clean Eating by Annika
11 december, 2016 at 07:01[…] > Tarmflora – nyckeln till god hälsa […]