Tarmflora – något som jag under våren har jag i samarbete med Husk fokuserat lite extra på. Idag är det dags för del 3 i serien. I den första delen kunde du läsa om övergripande om maghälsa och vad som kännetecknar en god maghälsa. I del 2 så pratade vi om fiber. Jag gav mina råd kring fiberintag och berätta mer om varför vi behöver fiber, varför en del fiber är bra för oss medan andra sorters fiber kan snarare skapa problem än bidra till en glad och lugn mage.
Här nedanför hittar du länk dit plus att du kan se vad vi kommer att prata om framöver.
Del 1 – Introduktion till maghälsa och de nya produkterna från Husk.
Del 2 – Fokus på fiber. Vad är egentligen fibrer och vilka olika former finns?
Del 3 – Fokus tarmhälsa. Vi kikar närmare på varför god tarmhälsa är så viktigt och hur vi kan främja den.
Del 4 – Praktiska tips för att hålla magen glad och för god tarmflora.
Som du kan se så ska vi idag prata om varför god tarmhälsa är viktigt. Jag kommer även att ge mina råd kring hur du kan stärka den.
Husk med mjölksyra bakterier
Husk är ett nytt kosttillskott på marknaden med unika egenskaper för glada och hälsosamma magar. Deras blåa produkt, Husk med mjölksyra bakterier, är extra intressant i detta sammanhang när vi pratar tarmflora. Husk med mjölksyra bakterier innehåller nämligen både det vi kallar för probiotika samt det vi kallar för prebiotika. Probiotika är när vi tillför nya bakterier till våra tarmar. Det vill säga att vi planterar dit nya bakterier. Prebiotika däremot är när vi ger föda och bättre förutsättningar till de bakterier som redan finns. Det vill säga vi gör så att de trivs ännu bättre och frodas.
Husk med mjölksyra kan tas av både vuxna och barn (viktigt att följa råden om dosering) och kan smidigt strösslas över en skål med yoghurt eller blandas ner i en smoothie istället för att svälja i tablettform.
Vad menas med tarmhälsa och tarmflora?
Tarmhälsa och tarmflora är ett av de områden där det idag sker absolut mest forskning och något som även får allt mer uppmärksamhet i media samt ta plats bland våra kostråd. Det som forskningen har lärt oss är att det skick i vilket ens tarmar är, har en enorm påverkan på vår hälsa. Det finns siffror som visar på att så mycket som 80 % av vårt immunförsvar till exempel hänger på hur det står till med våra tarmar.
I våra tarmar, i vårt matsmältningssystem finns ca 100 000 miljarder av så kallade mikrober (mikroskopiskt små organismer). Det handlar främst om bakterier och det är dessa bakterier som vi kallar för tarmflora. Det finns hundratals olika varianter av bakterier. Att ha en bred variation av bakterier är viktigt och att inte någon variant tar överhanden. Som så mycket annat här i livet så är balans ett nyckelord.
Bakterierna i tarmen
De flesta av våra bakterier huserar i tjocktarmen och där bor i genomsnitt 100 000 miljarder små bakterier. Det är nästan 10 gånger så många som antalet celler i vår kropp. Så rent tekniskt sett är vi 90 % bakterier och 10 % människa. Alla bakterier tillsammans väger mellan 2-3 kg.
De olika bakterierna har olika uppgifter som de utför dygnet runt i våra tarmar. De flesta bakterier är bra för oss men det finns även de som ibland kallas för “onda” och som kan skapa ohälsa. Men balans är som sagt mycket viktigt och för att vi ska må bra och hålla oss friska är det viktigt att de onda eller dåliga bakterierna inte blir för många. En god balans brukar beskrivas som 90 % goda bakterier och max 10 % onda.
Olika bakterier
Balans och variation som sagt. Bredd är också viktigt och de goda bakterierna bör bestå av flera olika sorter. Lactobacillus acidofilus och Bifidobacterium lactos är två av de mest välkända men det finns många fler än så.
Varför är det viktigt med en hälsosam tarmflora?
Vi vill som sagt ha en tarmflora som är bred, varierad och i balans. Varför då då? Vi har redan varit inne på att runt 80 % av immunförsvaret beror på skicket på tarmfloran. Det för oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner. Men det finns fler positiva hälsofördelar med en bred och balanserad tarmflora.
Bakterierna som burkar kallas “goda” tillverkar viktiga vitaminer som B och K. De tillverkar även serotonin som stimulerar tarmrörelserna och är ett så kallt ”må-bra”-hormon.
En tarmflora i obalans har av ny forskning kopplats till ökat antal allergier. Vi lever helt enkelt för rent och våra bakterier får inte träna sig på att försvara sig.
En god tarmflora spelar även en avgörande roll i vårt näringsupptag i tarmen och påverkar vår ämnesomsättning/förbränning. Goda bakterier kan bidra till att mindre av vår eventuella överskottsenergi blir fett medan onda bakterier kan göra att det enklare lagras som fett.
Även diabetes typ 2 har kopplats till tarmfloran så väl som andra av våra moderna välfärdssjukdomar.
Mina tips för att främja en god tarmhälsa
Hur ska du då tänka om du misstänker att din tarmflora är så där eller om du “bara” vill se till att den håller sig stark? Det finns några kosttillskott som jag rekommenderar alla att ta och probiotika eller mjölksyra bakterier är ett av dem. Genom att ta mjölksyra bakterier som tillskott så ger du din tarmflora en extra boost av bra tarmbakterier.
Som jag beskrev inledningsvis så är Husk med mjölksyra bakterier ett mycket bra tillskott då det innehåller både pro- och prebiotika. Dels ger du dina tarmar en extra boost av nya bakterier och dels så får du de som redan bor där att trivas ännu bättre. Tillskottet säljs på apoteket och i hälsofackhandeln. Kan tas av både vuxna och barn. Som alltid är det viktigt att följa råden om doseringen på förpackningen.
5 livsstilsrelaterade tips för bättre tarmhälsa
Därutöver är det viktigt att se över din livsstil så att du lever på ett sätt som gynnar din tarmflora. Här är 5 tips från mig:
Ät mycket grönsaker och frukt.
Ät så många sorters grönsaker du kan. Livsmedelsverkets rekommendation är 500 gr om dagen men ät gärna mer. Mitt råd är att ha grönsaker till alla dagens 3 huvudmål och att vid varje tillfälle försöka ha minst 3 olika, gärna i olika färger, på tallriken. När grönsakerna bryts ner så blir de bra mat åt de goda bakterierna.Ät fermenterad mat som till exempel kimchi. Se till att produkten inte är pastöriserad för då är bakterierna tyvärr döda.
Var inte så rädd för smuts.
Genom att leka mycket ute, umgås med djur och så vidare så får du i dig både det ena och det andra. Detta stärker vårt immunförsvar! Kroppen kan inte träna sig och bli bättre på att försvara sig om den aldrig utsätts för lite motstånd och ”fiender”.
Låt tarmarna vila minst 4 timmar (gärna längre) mellan måltiderna.
Att hela tiden behöva bryta ner föda är jobbigt. Undvik därför att äta i tid och otid. Låt tarmen vila sig. Se till att äta dig mätt när du väl äter och däremellan hungrig. Man behöver absolut inte fasta längre perioder men minst 4 timmar mellan måltiderna är bra. Det är inte heller helt fel att då och då hoppa över frukosten för att förlänga nattens fasta lite grann. Studier har visat att personer som regelbundet fastar och inte småäter har mer så kallade akkermansia i tarmen. Det är en antiinflammatorisk bakterie som hjälper till att reglera blodsocker och motverkar övervikt.
Hoppa över raffinerade och snabba kolhydrater som i vitt mjöl och vitt socker.
Den sortens produkter gynnar onda bakterier som driver inflammationer i kroppen. Den här formen av inflammationsdrivande bakterier kopplas till hjärtsjukdom, cancer och IBS (irriterad tarm). I processad mat finns även mycket tillsatser så som emulgeringsmedel. Det främjar de onda bakterierna snarare än de goda.
Ta inte antibiotika i onödan.
Vi äter för mycket antibiotika både genom läkemedel och genom kost så som kött som vi äter (en av anledningar till att jag alltid rekommenderar enbart svenskt kött). Detta är ett stort problem på flera sätt. I det här sammanhanget så är problemet att tarmfloran förstörs. Den bryts ner och slås ut. Det krävs en hel del jobb och bra kost efter en antibiotikakur för att reparera tarmfloran och för att stärka immunförsvaret igen. Använd bara antibiotika om du verkligen måste.
Jag hoppas att du gillade del 3 i min serie om maghälsa. Dela gärna vidare i social medier om du uppskattade läsningen. Om du har frågor eller reflektioner så ställ dem gärna i kommentarerna så ska jag svara så snart jag kan.
2 Comments
Nina
7 maj, 2018 at 19:10Hej! Jag har haft problem med IBS i många år, men har inte riktigt lyckats lista ut vad det är min mage gillar/ogillar trots att jag testat olika dieter och kosttillskott. Det jag har märkt är att fibrer verkar vara det min mage ogillar allra mest, att äta 500 gram frukt och grönt om dagen är till exempel inget alternativ för mig, utan jag måste äta mindre mängd för att undvika väldiga problem med magen. Tror du att Husk möjligtvis kan hjälpa mig eller finns det risk att jag reagerar på det också likt som jag gör på för stora mängder frukt och grönsaker?
Tack för en bra blogg!
Helpwithmath
9 maj, 2018 at 19:14Hvala punoo ♡