37 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Kokosolja – varför jag äter det varje dag

banner annonslänk bodystore

Kokosolja är en fantastisk fettkälla med många hälsofördelar. Jag äter kokosolja varje dag och idag tänkte jag berätta lite mer om varför. Läs även gärna inlägget Kokosolja – 4 sätt att använda den som du inte visste om.

kokosolja

Kokosolja – varför jag äter det varje dag

Kokosoljan är verkligen ett riktigt superfood och är otroligt välgörande för kroppen. Den är en riktigt bra källa för energi till kroppen, det fungerar även som smörjmedel för bland annat leder, mage/tarm och hjärna samt att det är starkt antiinflammatorisk och dämpar/förebygger inflammationer i kroppen som till exempel eksem, fibromyalgi, ledvärk, diverse magproblem och den har även visat tydliga kopplingar till att förebygga demens och alzheimers. 

Vad i kokosolja är bra för hälsan?

Kokosfett är bra för ämnesomsättningen, dvs hur kroppen omsätter energi, och bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln. När ämnesomsättningen hålls igång så är det enklare att gå ner i vikt och att hålla sig viktstabil. Samma hormon, TSH, bidrar även till att sänka det ”onda” kolesterolet och har en viktig roll i förebyggandet av till exempel hjärtsjukdom, diabetes och demens.

Kokosolja innehåller till stor del en fettsyra som heter laurinsyra. Laurinsyra är den viktigaste fetttsyran för oss människor och finns naturligt bland annat i bröstmjölk. Laurinsyra är viktig för ett starkt immunförsvar och ger oss bland annat skydd mot virus och bakterier. I kokosoljan finns är kaprylsyra som också är viktig för vår hälsa och gynnar bland annat goda tarmbakterier och ger oss bättre maghälsa. 

kaffe kollagen mct kokosolja

Hur ska man använda kokosolja?

Kokosoljan är fantastisk i matlagning. Den är tålig för värme, jämfört med t ex olivolja, och oxiderar först vid närmare 200 grader. Den är därför ett bra val vid stekning. Den är är även mjuk vid rumstemperatur och går utmärkt att breda ut på en bit fröknäcke till exempel. Att slänga ner en matsked kokosolja i sin smoothie är ett utmärkt sätt att göra den extra krämig och mättande. Det är helt enkelt utmärkt i all form av matlagning!

Det är sällan jag äter mellanmål om dagarna men det händer att jag blir hungrig/sugen fram på eftermiddagen och då brukar jag ta en kopp kaffe med ett par teskedar kokosolja i. Låt det smälta och rör runt med en tesked eller en latte-visp och du får en riktigt god och mättande kaffe (som dessutom gör dina läppar lena och mjuka).

Men det är inte bara i köket som den hör hemma. Kokosoljan fungerar även utmärkt som hudkräm och för att att mjuka upp torra händer med mera. Lite smält kokosolja är en fantastisk massageolja! Jag har även hört personer som berättar att de använder lite flytande kokosolja som munskölj mot dålig andedräkt. Det har jag inte testat själv men tror säkert att det fungerar alldeles utmärkt.

Hur mycket ska man äta då?

Om man inte har ätit kokosolja innan så är det viktigt att man trappar upp allt eftersom. Som jag sa så är kokosolja ett smörjmedel för mage/tarm och för stor dos för en ovan mage kan leda till många toalettbesök. Rådet brukar vara att börja med en eller ett par teskedar om dagen för att sedan trappa upp allteftersom för att se hur kroppen reagerar.

Men kom ihåg att inget ska överdrivas. Lagom är bäst. Fett är ju energirikt och om du kämpar med vikten så är det viktigt att du håller dig inom din ”energi-budget” och inte hamnar för högt i kalorier. Du ska absolut äta kokosolja då det är bra för viktminskningen men du ska inte tänka ”ju mer desto bättre” och att det är fritt fram att äta obegränsat.

Hur ska kokosolja förvaras?

Kokosoljan har lång hållbarhet och är inte känslig för oxidering (härsknar inte lätt). Den förvaras bra i rumstemperatur. På sommaren när det är varm så blir den flytande i rumstemperatur men annars så har den samma konsistens som smör. 

Var köper man kokosolja?

Detta inlägg är i samarbete med Bodystore.com. Bodystore har ett brett utbud av kokosolja av hög kvalitet från flera välkända märken. De har bra priser och ofta ännu bättre kampanjer. Beställningar från Bodystore levereras också alltid snabbt och smidigt.

Genom att klicka här kommer du direkt till Bodystores stora utbud av kokosolja.

annika malm bodystore

Öka fettet och håll dig mätt

Så om det inte redan finns en burk kokosolja i ditt kök så råder jag dig att skaffa en så snart du kan. Den är så nyttig och så god och om du som jag har problem med en mage som krånglar alltför ofta så kommer din mage snabbt att tacka dig. Min frukost imorse bestod av scrambled pancakes steka i kokosolja och även om det var flera timmar sen nu så är jag fortfarande mätt och belåten. 

160204scrambledpancakes

Källor:

http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

http://www.coconutoil.com/research.htm (länkar till flera studier om kokoolja)

http://www.youtube.com/watch?v=vOBuAe1IVRM (Dr. Mercola pratar om kokosolja)

The coconut miracle, 2004,  Bruce Fife, Jon J.Kabara

Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt

Den självläkande människan av Sanna Ehdin

http://www.ehdin.com/?id=424

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply
  Camilla
  22 februari, 2016 at 10:35

  Då borde jag som har hypotyreos bli bättre på att äta kokosolja! Jag har ju en burk hemma dessutom. Bra tips!

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 07:54

   Absolut!

 • Reply
  Elna - Cykellycka, mjölksyra & äventyr
  22 februari, 2016 at 10:39

  Jag har en burk i skafferiet och en i badrumsskåpet! :D

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 07:53

   Smart ;)

 • Reply
  Maria Hernborg
  22 februari, 2016 at 17:06

  ???

 • Reply
  Cina Engström
  22 februari, 2016 at 19:06

  Hejsan! Jag äter ofta 1 msk cocos chips på min em kvarg m bär, vad säger du om det, är det lika nyttigt som oljan lr ?

 • Reply
  Annelie Färnevik
  22 februari, 2016 at 19:52

  Hej
  Tack för intressanta inlägg. Har du möjligen forskningsartiklarcsom stödjer det du skriver om kokosolja att hänvisa till? Det skulle jag gärna ta del av i så fall och det skulle göra det du skriver än mer trovärdigt.
  Bästa hälsningar,

  Annelie

  • Reply
   admin
   22 februari, 2016 at 20:37

   Källorna jag har använt är min kurslitteratur från min utbildning till kostrådgivare hos paleo institute. Kontakta Jonas Bergqvist, som är grundaren inom paleo institute och en av vårt lands mest kunniga inom hälsa, kost och träning, för specifika studier.

 • Reply
  Anna
  23 februari, 2016 at 08:18

  Funkar det lika bra att äta typ kokosflingor?
  Har de samma positiva effekt?
  Tänker att de är ju också kokos.

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 07:53

   Det är absolut kokosfett i det också men inte i lika koncentrerad/ren mängd.

 • Reply
  Annelie Färnevik
  23 februari, 2016 at 12:51

  Tack för bra svar.

 • Reply
  Bibi Grubmüller
  23 februari, 2016 at 15:17

  Jag tillverkar egna våtservettar av hushållaspapper,vatten,cocosolja och en droppe lavendelolja. Underbart och går även att spola ner på toaletten. Hälsningar Bibi Grubmüller

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 07:52

   Bra tips!

  • Reply
   Lina
   24 februari, 2016 at 11:09

   Hushållspapper ska aldrig spolas ner i toaletten.

 • Reply
  Lena
  23 februari, 2016 at 19:57

  Fytosterol som finns i kokosfettet sänker kolesterol i blodkärlen men det är inte det fettet som ska sänkas eftersom kolesterol skyddar blodkärlen. Här är orsaken till att man säger att det bränner eller ökar fettförbränningen. Det hämmar även galltillverkningen, minskar förmågan att spjälka fett, minskar upptag av näring och försämrar immunförsvaret på grund av att den påverkar upptaget av de fettlösliga vitaminerna A och D. Man har upptäckt att ökat intag av fytosteroler ökar risken för kärlsjukdomar inte tvärtom.
  Becel är fällda för vilseledande reklam på grund av att de påstår motsatsen. Kolesterol är med i processen i förstadiet av bildandet av kortisol som är kroppens förstadie till kortison. Att då kroppen med hjälp av kokosolja minskar kolestrerolet är inte bra. Mängden Omega 6 är för hög i förhållande till Omega 3, 8,8:1 som är inflammationsökande.

 • Reply
  Madeleine Forsgren
  24 februari, 2016 at 07:04

  Om. Du gått kursen borde Du väl ändå, om inte annat så med hjälp av Din kurslitteratur , kunna hänvisa till relevant forskning?? Jag har själv anmält min dotter till den utbildning Du talar om men har Du inte vetenskap bakom Dina uttalanden efter genomgången kurs till kostrådgivare, så känns det väldigt tveksamt..

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 07:51

   Men hallå – jag sa väl aldrig att jag inte kan referera till källorna?! Jag ska maila dig alla källor så var du lugn.

   Detta är ett blogginlägg och ingen forskningstext. För att hålla det lättsmält så angav jag inte källorna i upplägget.

   Men du ska få dem, var så säker.

   Och kanske läsa mina övriga svarskommentarer ordentligt nästa gång innan du totalt sågar och ifrågasätter allt. Jag har aldrig (!!!) sagt att jag inte har källorna.

 • Reply
  EMELIE
  24 februari, 2016 at 08:50

  Det kan vara bra att kunna disskutera ett livsmedel ur olika perspektiv. Det finns ofta olika upplevelser av det och forskning som visar på olika slutsatser, beroende på vad de vill visa på med sin forskning.

 • Reply
  Eva Frännfors
  24 februari, 2016 at 19:33

  Hej
  Jag är transplantaterad och äter mediciner för att inte få avstötning bla kortison och olika sorters mediciner mot avstötning.
  Alla mediciner,tillskott måste godkännas av läkare på Transplantationsmottagningen innan.
  Jag vet inte om kokosolja är något jag måste ta upp med mina läkare.
  Har ni några erfarenheter råd att ge mig?
  Mvh Eva Frännfors

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 21:19

   Det kan jag inte svara på utan får hänvisa till din läkare. Men kokosolja är ett livsmedel så det borde inte vara någon fara.

 • Reply
  jarl
  24 februari, 2016 at 20:42

  Det blir mycket fokus på vad som ska ätas och inte, när lite av varje oftast, egentligen är bästa tipset. Fokus på att äta en viss produkt varje dag är rent krasst inte speciellt viktig, utan viktigt är att äta gott, varierat och med den mängd energi en behöver. Kokosfett åker långt för att hamna i våra magar och på vårt skinn. Lokalt producerade oljor såsom raps är också jättebra. Du skriver lättläsligt och kortfattat vilket är bra. Källhänvisning hade gjort ett mer seriöst intryck på mig.

  • Reply
   admin
   24 februari, 2016 at 21:25

   Visst stämmer det som du skriver, dvs att om vi alla åt lite av allt men inte alltid, så skulle vi må fin fint. Problemet idag är bara att så många av oss inte klarar det. Mycket av maten runt omkring oss innehåller tillsatser som påverkar våra naturliga hormoner och gör att vi lider av svårt sötsug, har svårt att känna mättnad osv vilket väldigt lätt får många av oss att äta för mycket.

   Sen så står jag till 200 % för att hälsosam mat inte kan pushas för tillräckligt idag. Jag undviker att prata om mat i termer som att de är ”farliga” bara för att de är mindre hälsosamma. Men om du tänker på det jag skriver om kokosoljan i silverpaketet så är den faktiskt farlig för oss. Men en kanelbulle då och då är inte ”farligt”. Inte optimalt men jag skulle aldrig kalla det för farligt eller som ett no-no.

   Rapsolja skulle jag säga absolut inte är ett bra alternativ. Det enda bra är möjligen de korta transporterna. Men naturlig raps är farlig för oss människor och växten modifierades när vi bestämde oss för att pressa den till olja. Dvs rapsen genmodifierades för att göras ofarlig. Raps är inget vi mår bra av att äta. Rapsoljan gör att vi får skadlig obalans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6. Sen ramlar du inte ner död för att du äter lite rapsolja. Men återigen, inte optimalt.

   Källa: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/genmodifierad-mat-gmo/#Genetiskt modifierade livsmedel

   Källorna till inlägget om kokosolja har efterfrågats och är nu tillagda.

   • Reply
    Rebecca
    19 september, 2017 at 20:33

    Du påstår att kokosolja är ett bra livsmedel, men kokosolja innehåller över 90 g mättat fett per 100 g. Mättat fett är en skada för hälsan och ska så långt som möjligt undvikas. Se bl.a. länk:
    https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett

    Dock vet jag att det är en vanlig missuppfattning att kokosolja skulle vara ”nyttigt” och används gärna flitigt i media gällande kost och hälsa.

    / diabetes-sjuksköterskan

    • Reply
     admin
     25 september, 2017 at 10:52

     Tack för din kommentar. Läs gärna detta inlägg där jag redan besvarat ämnet.

     http://cleaneatingbyannika.se/kokosolja-ar-inte-farligt-mina-mot-argument-till-rapporten-fran-american-heart-association/

     En fråga – hur tänker du kring att mättat fett är så farligt när bröstmjölk (något av det mest naturliga och ursprungliga som finns) utgörs till absolut störst del av just mättat fett?

     Jag är helt med dig på att allt mättat fett inte är bra. T ex i charkprodukter. Men att att en naturlig källa till fett som kokos är skadligt för oss tar jag helt avstånd ifrån. Skippa margarin med kemikalie och ätt naturligt fett är mitt råd.

 • Reply
  Carina öberg
  24 februari, 2016 at 23:31

  Jag har länge inte velat smörja in mig pga av att det känns konstigt att smörja in sig med gifter ,men med ekologisk cocosnöt s olja är fantastisk smörjmedel ,brukar även ta en matsked i badet ? bra inlägg ?

 • Reply
  25 % rabatt på VitaPranas ekologiska produkter | Clean Eating by Annika
  19 juli, 2016 at 19:56

  […] >> Varför du bör äta kokosolja varje dag […]

 • Reply
  5 värmande drycker med kokosolja |
  7 februari, 2017 at 14:00

  […] immunförsvaret då den innehåller laurinsyra. Jag har tidigare skrivit in inlägg med rubriken Varför du bör äta kokosolja varje dag och det är ett av de mest lästa inläggen här på CEA. Klicka dig in via länken och läs […]

 • Reply
  Maria
  17 september, 2017 at 09:54

  Hej! Jag har en undran som jag fick från en diskussion med en bekant. Vi pratade om cocodoljan o dess fördelar. Jag blev sågad direkt då hen uttryckte sig som så här ungefär. ”Jag skulle aldrig äte det då det innehåller så mkt av det mättade fettet”.
  Hur skall man tänka där?

  • Reply
   admin
   17 september, 2017 at 18:59

   Mättat fett är inte farligt om det kommer från en ren produkt som kokosolja. Det är modern forskning enig om. Googla så hittar du massvis med bra info.

 • Reply
  Nasibe
  22 mars, 2018 at 11:55

  Hej, jag har använt kokosolja i många år nu men mest som sololja till kropp och hårvård. Använder liten mängd av den utan smak som stekolja och har en period även haft ren virgin kokosolja med smak av bra kvalite till kaffet 1-2ggr per dag. Upplevde dock obehag i kroppen, kändes som fettet stagnerade i kroppen och jag ökade i vikt runt mage och höft. Läst senare om att vi med blodgrupp 0 ska undvika kokosnöt. Har du någon vetskap om att detta? Tyckte det var så gott med kokosolja i kaffet :-)

  • Reply
   admin
   23 mars, 2018 at 14:22

   Tack för din kommentar. Är dåligt instatt i det tyvärr. Men tror starkt på att lyssna till sin kropp <3

  • Reply
   admin
   23 mars, 2018 at 14:23

   Tack för din kommentar. Tyvärr är jag dåligt insatt i det men tror starkt på att lyssna till sin egen kropp.

 • Reply
  Maximilian
  7 maj, 2019 at 08:42

  Jag sätter kokosfettsätare i samma kategori som anti-vaccin-människor och ”jorden är platt”-människor.

  • Reply
   admin
   8 maj, 2019 at 09:51

   Hur tänker du då? Jag gillar kokosolja precis som jag gillar olivolja och avokado som fettkällor. Trots att jag är naturvetare som pluggat 6 år på universitet och vaccinerat båda mina barn. Låter som om din ekvation inte riktigt håller.

 • Reply
  Lloyd
  3 november, 2019 at 23:19

  Tack för väldigt fin , kunnig och personlig Blogg, Annika.
  Är medveten om att det runnit lite vatten under broarna, men vill ändå säga, att du skall inte bry
  dig om alla elakaTroll som dyker upp och anstränger sig, i en Fallen Värld.

  Bättre tider kommer och fortsätt du bara att verka för Gott & Godhet.

  GLAD JUL i förskott.

  • Reply
   admin
   13 februari, 2020 at 14:13

   Tack snälla för er kommentar!

 • Reply
  fitoru
  16 april, 2020 at 14:17

  This is one outstanding article. Informative and well thought of. More power!

 • Leave a Reply