Jag äter kokosolja varje dag och idag tänkte jag berätta lite mer om varför. Och nu vill jag vara tydlig med att jag menar kokosolja av bra kvalitet och inte den silvriga foliepaketen som finns i mejeridisken. Den kokosoljan är härdad, dvs mixtrad med i fabriken, och av dålig kvalitet och inte alls hälsosam. Så köp inte den. Detta är min personliga favorit – VitaPranas ekologiska (annonslänk).

Kokosoljan är verkligen ett riktigt superfood och är otroligt välgörande för kroppen. Den är en riktigt bra källa för energi till kroppen, det fungerar även som smörjmedel för bland annat leder, mage/tarm och hjärna samt att det är starkt antiinflammatorisk och dämpar/förebygger inflammationer i kroppen som till exempel eksem, fibromyalgi, ledvärk, diverse magproblem och den har även visat tydliga kopplingar till att förebygga demens och alzheimers. 

kokosolja

Vad i kokosoljan är bra för hälsan?

Kokosfett är bra för ämnesomsättningen, dvs hur kroppen omsätter energi, och bidrar till balans i sköldkörteln och utsöndringen av hormonet TSH som stimulerar sköldkörteln. När ämnesomsättningen hålls igång så är det enklare att gå ner i vikt och att hålla sig viktstabil. Samma hormon, TSH, bidrar även till att sänka det ”onda” kolesterolet och har en viktig roll i förebyggandet av till exempel hjärtsjukdom, diabetes och demens.

Kokosolja innehåller till stor del en fettsyra som heter laurinsyra. Laurinsyra är den viktigaste fetttsyran för oss människor och finns naturligt bland annat i bröstmjölk. Laurinsyra är viktig för ett starkt immunförsvar och ger oss bland annat skydd mot virus och bakterier. I kokosoljan finns är kaprylsyra som också är viktig för vår hälsa och gynnar bland annat goda tarmbakterier och ger oss bättre maghälsa. 

Hur ska man använda kokosoljan?

Kokosoljan är fantastisk i matlagning. Den är tålig för värme, jämfört med t ex olivolja, och oxiderar först vid närmare 200 grader. Den är därför ett bra val vid stekning. Den är är även mjuk vid rumstemperatur och går utmärkt att breda ut på en bit fröknäcke till exempel. Att slänga ner en matsked kokosolja i sin smoothie är ett utmärkt sätt att göra den extra krämig och mättande. Det är helt enkelt utmärkt i all form av matlagning!

Det är sällan jag äter mellanmål om dagarna men det händer att jag blir hungrig/sugen fram på eftermiddagen och då brukar jag ta en kopp kaffe med ett par teskedar kokosolja i. Låt det smälta och rör runt med en tesked eller en latte-visp och du får en riktigt god och mättande kaffe (som dessutom gör dina läppar lena och mjuka).

Men det är inte bara i köket som den hör hemma. Kokosoljan fungerar även utmärkt som hudkräm och för att att mjuka upp torra händer med mera. Lite smält kokosolja är en fantastisk massageolja! Jag har även hört personer som berättar att de använder lite flytande kokosolja som munskölj mot dålig andedräkt. Det har jag inte testat själv men tror säkert att det fungerar alldeles utmärkt.

fettkaffe

Hur mycket ska man äta då?

Om man inte har ätit kokosolja innan så är det viktigt att man trappar upp allt eftersom. Som jag sa så är kokosolja ett smörjmedel för mage/tarm och för stor dos för en ovan mage kan leda till många toalettbesök. Rådet brukar vara att börja med en eller ett par teskedar om dagen för att sedan trappa upp allteftersom för att se hur kroppen reagerar. Jag skulle själv säga att jag nog äter 3-6 matskedar om dagen. 

Men kom ihåg att inget ska överdrivas. Lagom är bäst. Fett är ju energirikt och om du kämpar med vikten så är det viktigt att du håller dig inom din ”energi-budget” och inte hamnar för högt i kalorier. Du ska absolut äta kokosolja då det är bra för viktminskningen men du ska inte tänka ”ju mer desto bättre” och att det är fritt fram att äta obegränsat.

Hur ska kokosoljan förvaras?

Kokosoljan har lång hållbarhet och är inte känslig för oxidering (härsknar inte lätt). Den förvaras bra i rumstemperatur. På sommaren när det är varm så blir den flytande i rumstemperatur men annars så har den samma konsistens som smör. 

Var köper man kokosolja?

Som jag skrev inledningsvis så ska du undvika den silvriga paketen och satsa på en olja av bra kvalitet. Det finns både med kokossmak men även smakfria varianter. Bra val börjar dyka upp allt mer i de flesta livsmedelsaffärer men annars så hittar man ett stort utbud av bra alternativ i hälsokostbutiker eller i olika nätbutiker som säljer hälsoprodukter.

Här hittar du många olika kokosoljor som håller hög kvalitet (annonslänk).

Så om det inte redan finns en burk kokosolja i ditt kök så råder jag dig att skaffa en så snart du kan. Den är så nyttig och så god och om du som jag har problem med en mage som krånglar alltför ofta så kommer din mage snabbt att tacka dig. Min frukost imorse bestod av scrambled pancakes steka i kokosolja och även om det var flera timmar sen nu så är jag fortfarande mätt och belåten. 

160204scrambledpancakes

Som avslutning vill jag tipsa om ytterligare läsning för den som är nyfiken på mer:

Kokosolja och alzheimers

50 tips på hur du kan använda kokosolja

Ät kokosolja och bränn mer fett

Källor:

http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

http://www.coconutoil.com/research.htm (länkar till flera studier om kokoolja)

http://www.youtube.com/watch?v=vOBuAe1IVRM (Dr. Mercola pratar om kokosolja)

The coconut miracle, 2004,  Bruce Fife, Jon J.Kabara

Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt

Den självläkande människan av Sanna Ehdin

Hem