Jag undviker att ge gluten till Lillasyster, 10månader. Jag har valt bort bröd och pasta för henne och väljer glutenfria alternativ som ris, potatis, rotfrukter och övriga grönsaker. Efter allt jag har läst om gluten och hur det påverkar vår hälsa så var valet enkelt. Här kan ni läsa ett tidigare inlägg som jag skrivit om gluten.
Rådet från BVC lyder att vi föräldrar ska tidigt och pö om pö introducera gluten för våra små för att undvika intolerans. Bara där tycker jag man hör hur fel det är med gluten. Om vi var gjorda för att äta gluten så skulle det inte behövas introduceras pö om pö.
Men kommer allt mer forskning som visar på att barn inte alls mår bra av gluten och att det snarare skadar än skyddar att introducera det tidigt.
För att citera Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt:
Vill du undvika att ditt barn får glutenintolerans, eller åtminstone skjuta på eventuell intolerans? Den bästa vetenskap vi har pekar då tydligt i denna riktning: Ju senare gluten desto bättre och ju mindre gluten desto bättre.
För mer läsning och källor hänvisar jag till Kostdoktorns inlägg i ämnet.
No Comments