9 In Guider/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Är potatis nyttigt eller en sockerbomb?

Huvudpersonen i dagens inlägg är ingen mindre än vår svenska potatis. En knöl som de senaste åren har fått utstå en hel del granskning och hårda ord från oss hälso-nördar. Den har etiketterats med högt gi och glykemisk påverkan. Då kan ju potatis inte vara nyttigt, eller hur? Syftet med dagens inlägg blir faktiskt att försöka besvara den frågan.

clean eating potatis

Är potatis nyttigt eller en sockerbomb?

Äter du potatis? Själv hade jag ett par år då jag helt undvek potatis. Valde bort det för att jag hade läst att potatis innehöll alldeles för mycket sockerarter och snabba kolhydrater. Har du tänkt samma? Högt GI. Det vill vi inte ha. Så tänkte jag och bort åkte potatisen.

Men jag har faktiskt helt svängt om och ändrat mig. Eller ja, nästan helt i alla fall. Syftet med dagens inlägg är att beskriva hur min bild av potatisen har förändrats och varför jag återigen med glädje äter potatis.

Vad fick mig att ändra uppfattning om potatisen?

Anledningarna är flera. Det handlar dels om att jag under de senaste åren läst och tagit till mig all ny kunskap kring mat och hälsa som finns runt oss, och dels insikten om att mat inte är svart eller vitt, bra eller dåligt. Jag välkomnar med öppna armar och hurrar-rop den inställning som börjar spridas om en mer nyanserad bild av mat och hälsa. Att det inte är svart eller vitt eller one size fits all.

Här är de huvudsakliga punkterna som fick mig att tänka om:

 • Alla kolhydrater är inte av ondo
 • En näringsrik liten knöl
 • Insikten om tarmflorans betydelse
 • Närodlat och hållbarhetstanken
 • Äta så varierat som möjligt av naturliga råvaror
 • Enkel, god och varierbar

clean eating by annika potatis

Om vi tar det här med kolhydraterna först

Ja vi börjar här men vi håller det kort denna gång för jag känner att det börjar bli lite tjatigt detta. Lika lite som en kalori är en kalori så är inte en kolhydrat en kolhydrat. Kalorier från godis går inte att jämföra med kalorier från frukt. På samma sätt kan kolhydrater från chips och vitt bröd jämföras med kolhydrater från potatis och quinoa.

Hela grejen är mer komplex. Fiber, näring och annat spelar in. Om du är intresserad på mer om detta, så lämna en kommentar så ska jag tillägna ämnet ett eget inlägg inom en snar framtid. Just med potatisen så är nyckelordet resistens stärkelse. Jag kommer till det lite längre ner i inlägget så fortsätt att läsa.

Jo men visst, potatis är väldigt näringsrik och fiberrik

Det är den. Potatisen innehåller jättemycket som är bra för oss. Potatisen är mycket rik på c-vitamin och även magnesium och järn. Den har även kopplats till att motverka njursten och hjärtproblem bland annat.

Kanske har du läst inlägget på fantastiska FoodPharmacy där bland annat bilden nedanför delas?

clean eating potatis

 

En stor nyckel i detta ligger i hur potatisen tillagas, serveras och äts. En överkokt varm potatis påverkar dig på ett sockerliknande sätt medan om den fått koka eller tillagas till preciiiis krispig, och om du gärna kyler ner den, så är potatisen superfood på svenska.

Kall potatis kanske du tänker? Du kan så klart varsamt värma upp den sedan igen men underskatta inte kall potatis. Det är gott! Har du testat?

Grejen med att låta den kallna är att då återbildas fiber från sockret som bildades vid kokning. Det är detta som i sin tur kallas för resistens stärkelse. Namnet resistent kommer av att den är så stabil att den inte bryts ner av tarmens enzymer utan passerar genom mage och tarm för att bli perfekt mat åt de goda bakterierna i tjocktarmen.

När du matar de goda bakterierna så ser du till att de trivs och blir fler. Det i sin tur gör att du får en starkare tarmflora som håller dig stark och får dig att må bra. Du vet väl att 70 % av vårt immunförsvar sitter i just tarmen? Om ämnet intresserar dig så missa inte min serie på ämnet maghälsa som jag länkar här nedanför.

Lästips!

Potatis odlas i Sverige – bidra till minskade utsläpp

Jag tror starkt på att äta så säsongsbetonat vi kan samt att i första hand alltid välja närodlat. Det för bara fördelar med sig. Valen vi då gör bidrar till att det går bra för Sverige och vi gynnar våra egna bönder och odlare. Plus att det bidrar till minskade utsläpp på grund av minskade transporter. Det är liksom hel rätt.

rödbetor clean eating

Jag älskar sötpotatis men har du kollat var den kommer ifrån? I min butik importeras den från USA. Potatisen vi äter får jag från mamma och pappa som bor ute på Tjörn, två mil bort. Det gör inte att jag helt slutar äta sötpotatis för det är ju så fantastiskt gott och även sötpotatisen är en näringsbomb. M e n jag tänker till och väljer mina tillfällen och gör val som är smarta och hållbara. Jag känner att det blir så tokigt och fel när vi väljer bort vår svenska potatis för att byta ut den mot sötpotatis som kommer från andra sidan jorden. Bryr vi oss om hållbarhet så går det inte att göra mer fel känner jag.

sötpotatis clean eating

Inte hållbart att plocka bort mer och mer

Jag vet inte om du känner igen känslan, men du vet hur det lätt blir att man plockar bort mer och mer ur sin kost. Så som det ser ut idag men sociala medier och annat, så blir det lätt att man liksom nästa skräms upp och blir rädd för mat. Det görs komplicerat och fokus läggs på allt som man inte ska eller bör äta. Känner du igen den där känslan? När man liksom till slut nästan känner “men vad ska jag äta då?”.

Lästips!

Där har jag varit men för min del har pendeln liksom svängt tillbaka lite granna. Detta hänger så klart ihop med det jag skrev om nyansering lite längre upp. Det är just här jag hoppas att mina kanaler ska fylla en funktion – att nyansera, att göra det enkelt och inte skapa rädsla kring mat. Mer fokus på vad som är “bra” (även om jag inte gillar att kalla mat för bra eller dålig) snarare än “dålig”. Lägg fokus på allt gott du lägger till.

potatis clean eating

En stor fara med att plocka bort och plocka bort är att kosten blir för ensidig. Tolka mig rätt – är då allergisk, intolerant eller känslig mot något så ska du självklart inte äta det. Det jag är emot och syftar på här är när du plockar bort saker bara för att någon annan säger att du borde. Det är alltså något som kommer utifrån och inte inifrån dig själv. Är du med på skillnaden? Som när du läser om paleo-kost och det står att du inte ska äta glutenfria spannmål som havre och quinoa trots att du själv både gillar och inte upplever problem kopplat till de råvarorna. Och för att vara tydlig – här snackar vi om m a t som havre och quinoa, rena oprocessade råvaror.

För ensidig kost och mat kan föra med sig att du till slut tröttnar och tänker “strunt i detta, orkar inte” samt att du inte får i dig allt du behöver. Hur näringsrik en råvara än må vara så finns det ingen som innehåller allt. Vi måste variera oss och äta mat från flera olika källor för att få i oss allt vi behöver. Plus att ju större palett du har (återigen utan att må dåligt, mat som ger sig svullen mage eller humörsvängningar ska du inte äta) av mat som du äter och uppskattar, desto enklare, roligare och godare blir livet. Håller du inte med mig?

Hälsosamma val måste vara enkla

Om du precis har fått upp ögonen för clean eating, tarmflora och allt annat spännande på samma ämne, så kan det ibland kännas överväldigande. Var ska du börja? Var hittar du allt? Kommer du att bli ruinerad på kuppen?

Här känner jag att det kan vara enklare att ha kvar potatisen i din matlagning samtidigt som du successivt fasar in och testar nya recept och råvaror som blomkålsris, bovete och annat. Det här med att äta hälsosamt blir ju helt fel om det stressar oss och får oss att ge upp efter ett tag. Eller hur tänker du?

Jag hoppas att du gillade inlägget och om du har funderingar och/eller reflektioner så vet du att jag alltid välkomnar dem med öppna armar. Älskar era kommentarer! Så tveka inte att lämna en om du har 1 minut över.

clean eating by annika

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mia
  21 april, 2018 at 07:30

  Bra och upplyftande inlägg! Dels älskar jag potatis, (när den är bra, det finns så mycket dålig och unket sötaktig potatis nu för tiden) Och det du tar upp om ”rädslan för mat” och stresskänslan det ger, är så träffsäker!
  Tog till mig dina ord direkt, de kändes både vettiga och lugnande!

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:10

   Eller hur <3 känner att vi behöver mer sånt idag. Det är inte riktig mat vi ska vara rädda för. Det är istället allt konstigt och skumt i affären vi bör vara skeptiska till istället. Då lätt att det blir stress och krav på ouppnåeligt perfektion.

 • Reply
  Paula
  16 maj, 2018 at 08:58

  Hej Annika ! Börja nästan gråta, när jag läste detta om potatis. Det är så sant, det du säger !!! :-) Har alltid älskat potatis, MEN sedan blev det så kallade HET POTATIS ;-) Det var dåligt på många sätt, så jag också slutade att äta det, även om jag var van med det sedan som liten flicka. Mina föräldrar hade potatisland hos min farmor och alltid var det mestadels olika potatisrätter, och nu flera år sedan kom det fram att det är bara socker du äter, om du äter potatis :-( Min man har alltid ätit potatis och han är helt frisk och tänker inte sluta att äta potatis. Så då kan man kanske våga börja ta det också tillbaka ? Tänkte bara fråga att vilka potatisrätter ska man undvika ? Vill hellre varma/ eller ljumma rätter när det är fråga om potatis . Tack för alla bra information om maten, du förklarar så bra om allt. Tack ! Kram/Paula

  • Reply
   admin
   16 maj, 2018 at 12:58

   Ja ät potatis vettja! Bra för miljön då transporterna minskar och ger din kropp näring också. Sedan är det alltid en fråga om en balans. Men att jämföra ett par potatisar med lösgodis eller annat, blir så fel.

   Ät potatis i de former som du gillar. Desto ”renare” desto bättre om du lätt överäter. Det är enklare att överäta pommes eller potatisgratäng än kokt potatis är vad jag menar :)

 • Reply
  Lars Pekkala
  22 maj, 2018 at 23:15

  Att göra potatissallad av kokt kall potatis fungerar bra för mig, ser ingen höjning av blodsockret.

  • Reply
   admin
   31 maj, 2018 at 10:10

   Det är den resistenta stärkelsen som finns i kall potatis :)

 • Reply
  Mats Rosenberg
  1 februari, 2020 at 23:36

  Älskar potatis sen barnsben och har haft stora åkrar med egen potatis.
  Sen två månader tillbaka fick jag typ 2 diabetes och nu säger doktorn att måste sluta äta potatis. Men jag vill äta potatis. Vad gör man?Äta eller inte.

  • Reply
   admin
   13 februari, 2020 at 10:42

   Jag tänker att det måste inte vara allt eller inget. Lchf är fantastiskt för att bota typ 2 så det skulle även jag rekommendera. Men kanske kan du äta potatis vid väl valda tillfällen? Kombinera gärna med fett som sänker påverkan på blodsockret.

 • Reply
  Mats
  14 februari, 2020 at 16:58

  Okej, tack för svar😀Jag måste undvika fett för i december åkte jag in på sjukhus med smärta i mellangärdet pga för mycket fet mat.Det blev inflation i gallan och en natt på sjukhuset med antibiotika

 • Leave a Reply