1 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Balansbordet

Balansbordet är en illustration för vad vi behöver för att må bra och hålla oss friska. I lördags när jag höll en föreläsning om livsstil och livsstilsförändring så pratade jag bland annat om balansbordet. Jag förstod att flera som var där och lyssnade fastnade lite extra för just balansbordet och därför tänkte jag dela med mig av det här också.

balansbordet

Vad är balansbordet? 

Balansbordet är ett sätt att se på livet som jag har snappat upp från Mårten Nylén. Det är ett sätt att se på livet och alla delar som vi behöver. Ett bord har fyra ben att stå på. Alla fyra benen behövs för att bordet ska vara rakt och stabilt. Varje ben symboliserar olika delar av livet:

 • Kost
 • Rörelse
 • Mentalt
 • Vila

För att må bra, leva i glädje och hålla oss friska så behöver vi bra näring in, vi behöver röra på oss, vi behöver må bra rent mentalt med stresshantering, glädje och så vidare och vi behöver vila i form av sömn och tid för återhämtning. Mer är inte alltid bättre. Det vill säga ju mer man tränar desto bättre är det inte. Det handlar om just B A L A N S och vad som är balans för dig kan bara du veta.

Vad händer om något ben går av?

Alla benen behövs. Bordet kanske kan stå hyfsat utan ett ben men stabiliteten försvinner, tryggheten. Kortas något ben av så blir bordet instabilt. Försvinner två ben, ja då välter högst troligen bordet. Samma sak med dig och ditt liv. Om du inte vilar dig tillräckligt och det benet kortas av eller går av så kanske det funkar ett tag. Sen så får det troligen konsekvenser. Kanske hinner du inte med maten. Du har inte ork eller tid att engagera dig i maten. Det blir snabba alternativ med lite näring för ofta. Mat-benet börjar vackla. Ja du förstår. Alla benen behövs.

Hur håller vi vårt balansbord stabilt?

Vi håller bord bord stabilt genom att vårda alla delar av ditt liv, alla benen. Du lägger inte allt ditt krut på träning eller kost vilket får till följd att du inte hinner sova eller återhämta dig. Det funkar inte att stressa ihjäl sig på jobbet och hoppa träningen för att jobba ikapp. Alla bitar måste finnas.

Så här stärker jag mitt balansbord

För mig är träningen det enklaste benet att hålla starkt. Jag har tränat regelbundet i snart 15 år och har bra rutiner för det. Min svårighet där att jag lätt kan hamna i tänket ”mer är bättre”. Då blir det en stress. Jag vill lätt klämma in ännu fler pass och träna ännu mer. Då måste jag få in och stoppa mig själv.

Därefter är kosten mitt näst ”enklaste” ben att hålla starkt. Jag vet vad bra mat är och vet vad min kropp behöver. Är jag i balans så är det inga problem. Men om stressen är för hög så ramlar jag lätt tillbaka i mitt känsloätande som sitter i ryggraden. I princip alla känslor triggar sug och får mig att vilja är mer och inte alltid helt bra saker. Är jag i balans så kan jag hantera det så fixar jag att stå emot. Men om vila och mental-benen vacklar – ja då är kosten inte helt enkel.

Det jag behöver anstränga mig mest med är vila och mentalträning. Det gör jag genom att lägga mig senast kl 22 varje kväll. Jag vet att jag måste ha min sömn för att hålla bordet i balans. Är kroppen trött så lyssnar jag till den. Den mentala biten har blivit tydlig för mig allt mer den senaste tiden och är mitt ”svagaste” ben. Här behöver jag jobba mest.

Hur ser ditt balansbord ut? Är det stabilt eller gungar det lite? Vilka delar behöver du stärka? Hur kan du göra det? Dela gärna med dig av tankar och funderingar i kommentarerna för att inspirera mig och de andra läsarna.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Nisse Hult
  4 oktober, 2016 at 09:49

  Hej Annika
  Har precis som dig lättast att sköta träningsbenet & kostbenet (60-år) och försöker idag bli bäst även på vilabenet med att lägga mig runt 21:00 för att vara pigg & utvilad inför morgonpasset (blir även ett em pass) mellan 05:00-06:00 uppdelat på stakmaskin alt cykel på trainer och styrketräning.
  Mentalbenet blir bättre & bättre hela tiden främst för att jag skippar tv i stort, soc media helt och hållet och gör vissa dagar helt andra saker än att träna ex snart åker jag utomlands för att titta på Motorsport några dgr.
  En annan styrka som växer är att säga nej och strunta i människor som bara tar kraft sånt ger mig styrka.
  Sen att våga göra helt nya saker som ex att anmäla mig till helt nya cykellopp där jag aldrig deltagit förut, att våga fara till Mallis och cykla nästa April tillsammans med folk jag ej känner, att våga resa och vistas i lite svåra miljöer då växer man också mentalt.

 • Leave a Reply