0 In Clean Eating/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Behöver man ta magnesium som tillskott?

Då var det dags för den sista delen i min serie om kosttillskott och idag stå magnesium på agendan. Magnesium är ett mineral som är mycket viktigt för kroppen och ingår i många av kroppens olika processer. Kost-källor för magnesium är bland annat nötter, frö, bönor, spannmål och kött. Innan jag berättar mer om magnesium så vill jag tipsa om tidigare inlägg kring kosttillskott:

nötter

Sen så vill jag även vara tydlig med att självklart anser jag att riktig mat går före tillskott alla dagar i veckan. Ett kosttillskott är just vad ordet säger – ett tillskott till kosten och inget substitut. Om man lider brist av någon mineral eller vitamin så bör prio 1 vara att se över sin kost och göra den så bra som möjligt. Därefter kan vissa tillskott eventuellt fylla en funktion för vissa av oss.

Av de kosttillskott som jag har tagit upp i den här serien så är min ställning att många av oss mår bra av ett extra tillskott av omega-3 och d-vitamin. Vad gäller övriga tillskott så kan en del av oss behöva ett visst tillskott av dem för att optimera vår hälsa, men inte alla.

Vad är magnesium?

Magnesium för ett mineral som finns i alla levande celler och många viktiga enzymer är beroende av magnesium eftersom det är involverat i många av kroppens processer. Magnesium behövs bland annat för hjärtats, cellernas och musklernas funktion. Magnesium behövs även för att producera dna, stärka immunförsvaret och hormonsystemet.

Hur får vi i oss magnesium genom maten och hur mycket behöver vi?

Bra källor till magnesium är bland annat bönor, bovete, nötter, frö, spannmål, kött och gröna blandväxter som nässlor, grönkål och spenat. 

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna kvinnor bör få i sig 280 mg per dag och vuxna män 350 mg. De mängderna kommer man ganska lätt upp i om man har en bra och varierad kosthållning. Men rekommendationer som siffrorna ovan är alltid lägsta-värden, dvs vad som behövs för att inte lida brist och bli sjuk. Det betyder inte att 280 mg för kvinnor är det mesta eller mest optimala för hälsan utan enbart att det är vad som anses krävas för att inte bli sjuk. Vad jag menar är alltså att många av oss mår gott av att ligga högre än de siffrorna.

Hur vet man om man behöver ta ett tillskott?

Åsikterna går isär huruvida magnesiumbrist är ett problem i samhället. Livsmedelsverket som står för de officiella råden i Sverige menar att vi svenskar överlag inte lider någon risk att drabbas av magnesiumbrist så länge vi äter en bra kost. Andra källor däremot menar att vi visst riskerar brist då magnesiumkällor som till exempel spannmål raffineras så idag att uppemot 80 % av det naturliga magnesiumet går till spillo. 

Mitt råd till den som är intresserad, är att se över sin kost och tänka till kring de symtom som kommer med magnesiumbrist och sen ta ställning huruvida man misstänker att man kan ha nytta av ett tillskott eller inte. Att testa ett tillskott som komplement till sin kost under en period utgör ju absolut ingen fara och efter en period så kan man utvärdera om man känner att tillskottet gjort skillnad eller ej.

Vilka är symptomen vid magnesiumbrist?

Det finns ganska många symtom som kan kopplas till magnesiumbrist och om du är intresserad så rekommenderar jag dit att använda länkarna längst ner i inlägget samt att googla runt själv. Men vanliga symtom kopplade till brist på magnesium är kramp i benen, migrän, muskelsvaghet och domningar. För mig personligen så var det kramp i benen nattetid som fick mig att börja ta tillskott och för mig så har det hjälpt. Magnesium verkar avslappnade för muskler och kärl och det är därför som det kan hjälpa mot kramp och migrän till exempel. 

Så återigen, för att binda ihop kosttillskotts-säcken, ett kosttillskott är ett tillskott till en redan bra kost för att optimera hälsa. Prio 1 är alltid att se över sin kost och att förbättra den och sen kan eventuella kosttillskott vara aktuella. Jag hoppas att ni har gillat den här lilla serien och lämna gärna en kommentar eller maila mig (annika@cleaneatingbyannika.se) om ni har förslag på andra ämnen som ni skulle vilja läsa mer om.

grönsaker

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, har skrivit en del om magneium på sin blogg så det är ett lästips och även Sanna Edhin har skrivit om magnesium. Böcker av både Andreas och Sanna finns att lyssna till/läsa på nextory (tänk spotify fast för böcker). Det är en betaltjänst men med min kod cleaneatingby så får du en hel månad gratis (värde 249 kr) att fritt läsa och lyssna till hela nextorys utbud. Helt utan bindningstid. Du kan läsa mer i mitt blogginlägg här

För att utnyttja din gratismånad så använder du koden cleaneatingby på den här sidan. Jag har själv nextory och lyssnar/läser dagligen så kan verkligen rekommendera dig att testa tjänsten, speciellt nu när det är gratis. 

Jag har ett samarbete med Nextory men åsikterna är helt mina egna.

Referenser:

Livsmedelsverket

Kurera.se

Hälsosidorna.se

Svenskt Kosttillskott

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply