0 In Personligt

Bovetegröt – glutenfri frukost full av mättande protein

En av mina senaste frukostfavoriter är helt klart bovetegröt och i det här receptet så har jag med extra äggvita för att få upp proteinet. Bovete har, trots sitt namn, inget att göra med vete och är inte ens ett spannmål utan en sorts gräs eller ört. Jag har skrivit en inlägg med lite mer info om bovete här om du är intresserad.

bovetegröt

Bovete är som sagt en ört som är naturligt fri från gluten. Gröt på bovete påminner mycket om havregrynsgröt. Bovete är en bra källa till långsamma kolhydrater. Med långsamma kolhydrater menar kolhydrater som tar lång tid för mage/tarm att arbeta med och bryta ner och släppa ut i blodet långsamt. Det ger en mer stabil blodsockerkurva jämfört med snabba kolhydrater och håller oss mätta längre. Sen så ska man även tänka på att när man som i det här faller kombinerar kolhydraterna med fett och protein så dämpas blodsocker kurvan ytterligare.

Jag tror minsann att jag tillfrisknad från min kolhydrats-fobi. Tolka mig rätt – jag är övertygad om att en kost låg i kolhydrater är riktigt bra för många men en strikt lågkolhydratskost är inte optimal för mig just nu så som mina mål och vardag ser ut. Jag har ökat från 5 % kh till ca 15-20 % (det är inte ovanligt att medelsvensson ligger på 50 %). Men en kolhydrat är inte en kolhydrat. alla typer av kolhydrater är inte bra för oss och de snabba raffinerade kolhydraterna anser jag inte att någon bör ha i sin kost.

Men nu till receptet…

Bovetegröt med kakao och extra protein, 1 port

  • 1 dl krosst bovete
  • 2,5 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1-2 tsk linfrö (kan uteslutas)
  • 1 tsk husk
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk mandelsmör
  • salt

Låt bovetet ligga i blöt i ca 15 min innan du kokar. Blanda sedan allt i en kastrull och värm under omrörning på medelvärme tills tjockt. Servera gärna med valfria bär eller frukt och lite valfri mjölk. Jag brukar använda osötad mandelmjölk.

Ungefärligt näringsvärde per portion: 331 kcal, 23 gr protein, 7 gr fett, 40 gr kolhydrater

På bilden ser du även mina kosttillskott som jag tar varje morgon: omega-3, zink och d-vitamin i vattenglaset. Mer om omega-3 kunde du läsa igår och mer om d-vitamin hittar du här.

bovetegröt

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply