2 In Personligt

Dags att lyfta tungt – styrketräning, pt och träningsdagbok

Hittills har jag ju här i min blogg främst fokuserat på mat och mat kopplat till hälso, och så klart kommer jag att fortsätta med det, men jag kommer även framöver att väva in allt mer tankar och råd om träning i bloggens innehåll. Jag tränar själv regelbundet och oftast blir det 6 pass i veckan där jag blandar styrketräning och konditionsträning i form av löpning eller spinning. För mig inbegriper hälsa både kost och träning men även områden som sömn, socialt, mentalt osv. Men eftersom träningen är en så stor del av mitt liv så känns det naturligt att väva in det allt mer i bloggen.

träningsglädje

Jag kommer alltså framöver dela med mig av tankar och tips kring träning i hopp om att kunna inspirera och motivera dig ännu lite mer. Det jag skriver baseras ju så klart på mina egna erfarenheter och jag uppmanar dig att själva testa dig fram för vad som passar och funkar för just dig. De gånger jag skriver lite mer typ ”fakta-inlägg” så kommer jag att ange källor så att du kan läsa vidare på egen hand om du vill.

Ta träningen till en ny nivå

Ni som följt mig vet att jag länge velat få in mer styrketräning och inte bara köra på i konditions-träsket. Är du som jag som älskar känslan av att ta ut dig och får en kick av att vara helt slut efter passet så känner du säkert igen dig i förkärleken till cardio/kondition före styrka. Men vi behöver ju styrkan också och om man är som jag så är det tyvärr lätt att sätta den i andra hand. I slutändan kan det sluta ganska illa om man struntar i styrketräningen då bland annat skaderisken ökar.

Vid nyår satte jag upp som mål för 2016 att jag skulle få in mer styrka i min träningsvecka. Och det har jag gjort också. I snitt 3 styrkepass per vecka har jag kört hittills i år men jag har hela tiden känt att jag vill och kan mer. Ta i mer och utvecklas mer. För att lyckas med det så insåg jag att jag behöver hjälp utifrån av någon som verkligen kan det här med styrketräning och som kan pusha mig i rätt riktning. Därför tog jag för ett tag sen kontakt med Tobias på FitnessbySweden som bland annat är personlig tränare. Han har satt ihop ett träningsupplägg anpassat efter mina behov och önskemål som består av 3 pass i gymmet och 3 cardiopass. Han kommer att coacha och hjälpa mig nå mina mål under 3 månader till att börja med.

Idag är det dags för första styrkepasset efter hans upplägg och jag är galet peppad! Det ska bli så kul! Han har verkligen lyckats och satt ihop pass med övningar som jag har bra koll på den innan men han har twistat till det med antal set, reps osv. Idag är det bland annat ryggen som ska brytas ner för att sen byggas upp och bli starkare. Misstänker att jag kommer vara rejält mör ikväll…

Hålla koll på utvecklingen

träningsdagbok

För att kunna hålla koll på passen. övningarna och min utveckling vecka för vecka så har jag köpt Olga Rönnbergs träningsdagbok. I Olgas träningsdagbok så kopplas träning och kost väldigt tydligt ihop vilket jag verkligen gillar. Tanken är att man dag för dag håller koll på mat och träning för att kunna följa sin utveckling och enkelt kunna gå tillbaka för att utvärdera vad som går bra och vad som behöver förbättras.

Jag har fört träningsdagbok förr och kan verkligen rekommendera det! Det är riktigt motiverande då man tydligt ser att man orkar lyfta mer, springa snabbare osv. Annars blir jag lätt sån att jag kör lite på slentrian och utmanar inte mig själv på samma sätt. Även om styrketräningen drar igång först idag så började jag fylla i dagboken redan igår då jag fick till ett cardio-pass.

kostdagbok

På bilden ovan kan du se att jag börjat äta mer kolhydrater än innan och lagt till bra kolhydratskällor som råris, quinoa, sötpotatis osv. Jag har verkligen fått positiv respons från kroppen på det och uppmanar alla att lyssna till det din kropp säger dig. Mår du som bäst på lite kolhydrater så ska du absolut köra på det. Mår du bäst på lite men inte överdrivet mycket kolhydrater, då är det så du ska köra. Trivs du bäst på kolhydrater i större mängd, då är det så du ska tänka kring din kost. Det finns bra och sämre källor till kolhydrater, precis som med fett och protein. Självklart ska du uteslutande välja bra alternativ som gör dig gott. 

För min del har jag lärt mig genom att lyssna på min kropp att jag mår som bästa av ca 100-150gr kolhydrater. Då håller jag mig mätt och nöjd utan sötsug och med bra träningsork.

Lyssna till din kropp och respektera den genom att unna den rätt bränsle och den kommer belöna dig tillbaka.
Dagens pass är redan ifyllt och klart att köras… Jag har så klart även satt ihop en plan för maten som gör att jag orkar ta ut mig på passet och som låter min kropp reparera sig efteråt.

ryggträning

Nästa vecka kommer mitt nyhetsbrev ut och om du inte redan anmält dig så lämna din e-mail i fältet längst ner på bloggen så hamnar du på listan. Självklart är nyhetsbreven gratis och i dom så kommer jag att dela med mig av guldkorn från bloggen och annat smått och gott som är exklusivt för nyhetsbreven.

Ha nu en bra dag så hörs vi igen imorgon!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Annette
  16 mars, 2016 at 10:25

  Så kul det är med träning! Jag har tränat på gym ganska regelbundet, jag älskar det :) Däremot gillar jag inte att springa, men det är vad jag skall lägga till nu. Så tvärtom i förhållande till dig, men samma mål – att må bra. Jag har också Olga Rönnbergs träningsdagbok, det är så kul att se hur man utvecklas. Latsdrag är min favoritövning, men jag har fastnat på samma vikt ett tag nu. Jag tar dock inte i alla jag kan nu under influensa- och magsjuketider, med barn i skolan vill jag inte riskera att immunförsvaret inte orkar stå emot allt de tar med sig hem. Kul att följa din träningsväg, du ser ut att vara i fin form!

 • Reply
  Hur Når Man Sina Mål? |
  31 mars, 2016 at 07:48

  […] drog igång ett litet hälsoprojekt för att komma i lite bättre form. Du kan läsa mer om det här. Men vad har hänt sen dess kanske du undrar? Jag har ju inte skrivit så mycket om det här på […]

 • Leave a Reply