Äntligen! Äntligen dags att få dra igång den här julkalendern som jag har planerat och förberett sedan oktober. Jag har så mycket spännande och kul att dela med mig av till er under veckorna fram till jul. Se till att kika in varje dag för att inte missa något!

Lucka 1: Julens naturliga smaker

clean eating julens smaker

 

Det sägs att lukt är vårt starkaste sinne och för mig finns det inget som sprider julkänsla mer än doften av kanel, apelsin och julens alla andra härliga dofter. Visste du att förr så var många av de kryddor som vi förknippar med julen, viktiga inom medicinen? De innehåller nämligen ämnen som påverkar våra kroppar på ett positivt sätt och främjar vår hälsa.

Idag tänkte jag dela med mig av de dofter, smaker och kryddor som är jul för mig, och berätta lite mer om dem.

Kanel – Kanel är ju som flera av er kanske vet innerbarken från kanelträdet. Inte nog med att det är gott med kanel, den är även bra för matsmältningen, kan lugna uppblåst mage, är virus och bakteriedödande, balanserar blodsockret och minskar sötsug. Sägs även minska oro och stress.

Saffran – Kryddan som är dyrare än guld. Visste du att det krävs 100 000 – 150 000 krokusblommor för att få ihop 1 kg saffran. Det plus att det måste handplockas för priset förståeligt. En riktigt lyx att unna sig så här i juletid. Saffran verkar lugnande och lindrar oro och nedstämdhet. Förr i tiden ansågs den även vara ett afrodisiakum.

Ingefära – Stammen/roten från en hög liljeväxt och är en av mina stora favoriter. Den lindrar inflammationer, ökar ämnesomsättningen, piggar upp och stärker vårt immunförsvar. Lugnar magen och hjälper vid illamående. När jag var gravid med min första barn 2009/10 så var det bästa jag visste syltad ingefära, du vet sån där man har till sushi. Galet gott vid gravidillamående!

Kardemumma – Kommer från frön i frukten på en hög liljeliknande ört. Kardemumma är bra för matsmältningen, lindrar stress och kan hjälpa mot problem med kramp. Sägs även ge fräsch andedräkt.

Kryddnejlika: Torkade blomknoppar från ett träd och är en riktig superantioxidant med antiseptiska och smärtlindrande egenskaper.

Stjärnanis: Ni vet de där fina stjärnorna och är frukten från ett träd. Hjälper till vid matsmältningen och lugnar oroliga magar.

Det kryddorna har gemensamt är deras lugnande inverkar på stress och att de ger oss glada magar. Kanske inte så konstigt att det sägs att man blir snäll av pepparkakor…