0 In Julkalender 2015

CEA julkalender 2015 – lucka 18

Puh! Det blev ett stressigt slut på denna vecka! I onsdags skickade barnens förskola ut sms på morgonen om att magsjuka gick på flera avdelningar. Inget man vill ha hem, speciellt inte så här nära jul så vi bestämde oss för att gå på jullov några dagar tidigare än planerat. Med lite pusslande med mormor och jag fick hoppa ett par föreläsningar i skolan så gick det att lösa. Men jag hade en skriftligt inlämning som skulle in idag plus ett par böcker att ta mig igenom. Låt mig säga så här – barnen gillar inte när mamma sitter med näsan i en bok eller skriver vid datorn. Fick bli en paniklösning och råplugg igår kväll. Dessvärre blev ju då så klart också bloggen lidande och dagens lucka är rejält försenad… Men här kommer den i alla fall. Och bättre sent än aldrig eller hur? ;)

Lucka 18: Chokladpraliner på kakaosmör

Minns ni att jag häromdagen berättade om en ny produkt som jag testade i veckan, nämligen kakaosmör? Kakaosmör framställs genom kallpressning av kakaobönor. Det betyder att bönorna värms upp till max 38 grader innan man pressar ut oljan ut bönorna som består av 50 % fett. Den här oljan eller smöret kan sedan användas till pralintillverkning men även till naturliga produkter för hud och hårvård.

clean eating kakaosmör

 

Men jag testade alltså praliner. Det var riktigt enkelt faktiskt och goda blev de också!

  • 1 dl raw kakaosmör
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja
  • 3/4 dl kakao
  • 2-3 msk sötning (honung, björksocker, sötströ eller annat)
  • 1 nypa salt

Smält kakaosmöret och kokosoljan i vattenbad över varmt vatten. Smält dem var för sig och blanda sedan. Blanda i övriga ingredienser. Fyll sedan formar med chokladen. Låt stå kallt och stelna. Förvara i kylskåp.

Jag hade i olika nötter men det är bara fantasin som sätter gränserna!

 

clean eating praliner

clean eating raw chokladpraliner

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply