1 In Julkalender 2015

CEA julkalender 2015 – lucka 10

Dagens lucka innehåller inget recept eller tävling. Idag tänkte jag istället dela med mig av tankar, tips på hur man kan tänka så här i bakets och fikandets absoluta högsäsong.

advent julstjärna

Lucka 10: Hur

December är ju en månad då vi fikar extremt mycket och myser på lussekatter, pepparkakor, godis, julmust och alla andra godsaker som vi förknippar med julen. Min tanke med detta inlägg är absolut inte att säga det ska du inte äta och att du istället ska sitta och knapra på lite brysselkål. Det är inte realistiskt och rent ut sagt dötrist. Jag vill istället få dig att fundera kring hur du ska tänka de här veckorna kring jul för att du ska kunna njuta av julen samtidigt som du mår bra och lyckas med dina mål, vad de än må vara.

hyacint

Fundera kring hur du vill känna efter jul. Hur skulle din drömjul se ut sett till mat och godsaker och var ärlig mot dig själv. Sätt realistiska mål. Att inte äta något sött och alltid tacka nej, är kanske dömt att misslyckas för din del. Du ska du inte sätta upp det som plan eller mål för dig själv. Risken är stor att du kommer att äta något och då kan de negativa tankarna komma som att man är karaktärslös och att det ändå är kört nu så man kan lika gärna äta mer. Det gör bara saken ännu värre!! Du ska inte sätta upp orimliga krav på dig själv!

Finns det någon gång du verkligen vill ha lite extra gott i jul? Du kanske vill njuta av en god fika på Lucia, på julafton eller på släktkalaset på juldagen. Gör det då! Men välj ut dina dagar med omsorg. Vill du kunna fika på lucia så ska du göra det utan dåligt samvete men du kanske inte måste fika idag och hela helgen fram tills lucia på söndag? Välj dina dagar och håll dig till dem.

Vad ska du fika på då? Är det ok med vanliga lussekatter och pepparkakor? Helt ärligt, så dör du inte av att äta en lussekatt bakad på vetemjöl och socker. Du dör inte och går inte upp 10 kg av att äta 5 skumtomtar. Det gör du inte. Klarar du att äta en lussekatt och sen sluta? Utan sockersug, utan överätning och utan dåligt samvete? Då ser jag ingen anledning till att du inte kan äta en ”vanlig” lussekatt. Sen så ger det din kropp inget utöver smakupplevelsen, men det är en annan diskussion :)

Personligen får jag ont i magen av gluten. Får du också det? Då ska du inte äta en ”vanlig” lussekatt. Vad är det för glädje i att ge sig själv magknip? Vet du med dig att sockret kommer att trigga dit sötsug så att du inte har en chans att kontrollera det väl lussekatten är i magen? Då ska du inte heller äta en ”vanlig” lussekatt.

Vad göra istället då då? Hitta dina ersättare. Googla på recept. På min blogg hittar du recept på saffranskaka, knäck, ischoklad och annat som är naturligt fritt från socker och gluten. Testa de recepten istället. Recept på lussekatter och pepparkakor kommer också här framöver :)

saffranskaka lchf clean eating paleo

Men, tänker du – ”vi är ju bortbjudna på lucia och det kommer inte att bjudas på glutenfritt.” Då har du två alternativ:

Ett – du står över fika. Mår du inte bra av gluten och socker så ska du inte äta det.

Två – ta med eget. Det kan först kännas lite konstigt att ta med egen fika, men get over it. Om du vill ha fika, utan magont och sockerchock, så baka ditt eget och ta med dig. Strunt i vad andra ev tänker. Högst troligen så bryr de sig inte och skulle de göra det så strunt i dem. Stå på dig! Baka något gott och ta tillfället i akt att visa att gott inte måste betyda vetemjöl och fruktos-glykossirap.

Kärnan i det jag vill ha sagt är – ta dig en ärlig funderare. Vad funkar för dig? Hur vill du må? Vad vill du unna dig? Vad klarar du? Vilka avsteg kan du ta utan att dina ev mål påverkas alldeles för mycket? Vi är alla olika och har olika förhållande till mat. Vad som funkar för dig, funkar kanske inte för mig och tvärtom. Var ärlig mot dig själv, och snäll. Att vara snäll mot sig själv är inte att unna sig socker hela december med resultaten av gasig mage och trånga byxor. Men kärlek mot sig själv måste inte heller vara totalförbud mot allt som inte är helt 100 % näringsriktigt.

Var ärlig mot sig själv, älska dig själv, njut av julen, ta ansvar och stå på dig!

PS – du har väl inte missat att utnyttja rabattkoden på 20 % hos familybox? Koden 2ADVENT ger dig 20 % på hela deras sortiment och

gäller t o m 12 december.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Malin
    12 december, 2015 at 15:27

    Så klokt och vettigt! Jag slutade äta godis efter en jul då jag bara blev så trött på det. Utan tvång, bara med föresatsen att inte äta klor godis igen förrän jag blev riktigt sugen. Det har ännu inte hänt. Det händer dock att jag gör eget ”godis”, men oftast med väldigt lite socker, eller inget. Vanligt sött är liksom inte gott längre.

  • Leave a Reply