7 In Crossfit & träning

Mina 3 bästa tips för vinter-löpning

Springa har alltid varit något som jag har haft dubbla känslor till. Jag tyckte det var urtrist och sjukt jobbigt men samtidigt hade jag en inre önskan om att ”kunna” springa. Min man har alltid sprungit och jag har varit avundsjuk på hur snabbt och enkelt han kunde få till bra träning vilken dag som helst och var som helst. Jag men min kärlek till spinning var beroende på om jag fick plats på passet, om jag hann till passet efter jobbet och så vidare. Henrik däremot kunde ge sig ut och få till sin träning precis när som helst. Den friheten ville jag också ha med min träning!

IMG_1902.JPG

Men pepp och glada hejjar-rop från honom så gjorde jag slag i saken och började springa hösten 2014. Det gick inte fort, sträckan var inte lång, men jag sprang och jag sprang igen. Jag gav mig inte. Henrik peppade mig att ”våga” anmäla mig till Midnattsloppet i aug 2015. Alltså va, springa 1 mil? Jag?! Fattar du hur långt en mil är?? Tankarna gick runt i skallen. Hur skulle jag fixa detta? Nu fanns ju inget val. Jag skulle springa en mil i augusti året därpå. Jag kunde inte sluta nu.

Jag sprang på och är sjukt stolt över mig själv att jag sprang genom vintern med snö och slask, våren men snålblåst och höll igång genom sommaren som avslutades med loppet i augusti. Ofta när jag har pratat med vänner och bekanta om detta så får jag ofta höra saker i stil med ”jag önskar jag kunde springa för det är ju så smidigt men det är ju så trååååkigt och jag kan inte pusha mig själv”.

Det är med det som jag nu tänkte dela med mig av mina 3 bästa tips för att börja springa nu, inte till våren, sommaren när vädret är bättre, utan N U mitt i det blöta decembervädret.

1. Följ ett upptrappningsprogram. Jag började med en app som hade som upplägg att man sprang tre gånger i veckan då det i början var mycket gång som alltmer övergick till löpning i längre och längre tidsintervaller. Detta hjälpte mig sjukt mycket i att hålla ut och pusha mig själv. Om jag bara var ute och sprang, helt slut efter typ 500 meter och tänkte ”jag orkar aldrig 1 km till”, så slutade jag springa. Varje gång. Det var så jobbigt och jag gav bara upp. Men om jag visste att det är bara 20 sekunder kvar på den här intervallen, sen så får jag gå en stund, då fortsatte jag. Det blir lite jädraranamma liksom, ”klart jag fixar 20 sekunder, det är ju ingenting”.

Det finns flera appar (sök på löpning eller running), både såna som är gratis och några som kostar lite. Det finns upptrappningsprogram i böcker. Just nu följer jag ett program i Stora Löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström (Lofsan). En bok som jag starkt kan rekommendera!

 

(Bilder lånade från träningsbloggen Upp och hoppa)

2. Skaffa dig riktiga kläder. Detta är riktigt viktigt! Du behöver kläder som kan kan röra sig i, som håller dig varm men som samtidigt andas och för bort svetten. Om de är snygga gör ju heller inget, blir ju bara roligare ;). Ett bra underställ är riktigt viktigt. Det finns fodrade tights som också funkar om det inte är alldeles för kallt. Det finns särskilda löparhandskar som säkert är superbra med jag kör med vanliga fingervantar som jag känner funkar bra. Något att ha på huvudet. Lagom varm och inte för tunn tröja. Det kan bli ganska halt när kylan kommer och då finns det smidiga broddar att ha på skorna för att undvika att halka och skada sig. Om du som jag också behöver musik i öronen så kan ett vattentätt fodral till telefonen vara en bra investering.

löpning vinter kläder

(Bilder lånade från Sportamore)

3. Anmäl dig till ett lopp. Kan kännas skrämmande när man är helt ny men tro mig (jag talar av erfarnhet) det är få saker som får dig ut att springs trots mörker och kyla som vetskapen om att om si eller så många månader så ska du ta dig runt den där sträckan. Alla lopp är inte milslånga. 5 km kan alla klara med lite träning och såna lopp finns det mängder av. Det finns mängder av sammanställningar över alla lopp som finns. Spana in den här till exempel och bestäm dig för vilket lopp som passar sig. Positiv press är bra press som får oss att göra det vi vill innerst inne när latmasken inom oss försöker få oss att tro nåt annat. Och känslan att gå i mål och få en medalj – priceless!

151127midnattsloppet

Har du en dröm om att börja ”kunna” springa? Alltså seriöst, kan en sån som jag, som var livrädd för och avskydda löpning, så kan du! 

Det kanske inte är löpning du drömmer om, kanske vill du uppleva friheten på en cykel? Då ska du spana in min blogg-kompis Elna och hennes tips här. Ett annat hett tips är Helenas tips som du hittar här.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Camilla
  10 december, 2015 at 14:48

  Bästa boken! För alla som vill börja eller redan springer!

  • Reply
   admin
   10 december, 2015 at 21:05

   Den är riktigt bra faktiskt :)

 • Reply
  Paula
  10 december, 2015 at 15:22

  Att orka springa är också min önskan och har börjat lite smått, som vissa kallar ” gågga ”, gå och jogga. Jag lufsar framåt , men orkar inte ännu långa sammanhängande sträckor . Min bror springer mycket och har varit med många maratonlopp och även cykel-lopp . Han har gett mig massor av tidningar om hur man ska springa mm… ( han försöker också få fart på mig) Så jag får väl göra rejäl satsning med detta. Har varit i alla fall i en nästan 20 km promenad denna höst med en gäng kvinnor och vi har det även på våren nästa gång, så någon latmask får jag inte bli : ) Kram/Paula

  • Reply
   admin
   10 december, 2015 at 21:05

   Heja dig!

 • Reply
  Victoria
  11 december, 2015 at 19:38

  Vilka bra tips! Det är så man borde göra om man vill börja löpträna.

 • Reply
  Victoria Karlsson - Mina tre bästa träningsprylar - Victoria Karlsson
  11 december, 2015 at 21:09

  […] Annika, Helena, Elna, Malin, Anna, Emma, Annika L, […]

 • Reply
  Anna
  11 december, 2015 at 22:24

  Vilka bra tips! Kläder har jag checkat av, att boka mig till ett lopp likaså, nu är det kanske bara boken som ska skaffas. Tack för pepp!

 • Leave a Reply