I helgen när jag var och handlade så slogs jag av att det för flera typer av matvaror finns specialvarianter som är designade för att tilltala barn. Det är väldigt tydligt i mejerihyllan. Det finns de vanliga yoghurtvarianterna och så finns de extra färgglada barnvarianterna. (Ytterligare en tanke som slog mig är att de i min mataffär är placerade ganska lågt. Är det för att barnen ska kunna ta dem själva och tjata och gnälla sig till dem måntro?)
Man kan ju då bli ledd att tro att de här varianterna som är riktade mot barn är extra bra för dem och berikade med diverese näringsämnen som barn mår bra av.
Jag minns en reklamfilm för yoghurt från Danonio som visades på tv för några år sedan. I reklamen fick man se två kvinnor på en parkbänk.

skarmavbild_2012-08-19_kl_125527_5030c6639606ee279f00452e

 (lånad bild:http://pulstagning.se/2012/august/bluffen-bakom-danonino.html)

Den ena kvinnan (1) tar upp en yoghurtförpackning ur väskan.
Kvinnan 2: ”Hoppla hoppla, godis mitt i veckan ser jag.”
Kvinnan 1: ”Godis?”
Kvinnan 2:”Ja, men det är väl inget vettigt i de där?”
Kvinna 1: ”Proteiner, kalcium och vitaminer är väl ganska bra att få i sig?”
Kvinna 2: ”Mmm, så de har lyckats stoppa er det, men alla de där konstgjorda sakerna då?”
Kvinna 1: ”Kolla här. Inga konserveringsmedel, inga konstgjorda smak- eller färgämnen”.
Kvinna 2: ”Så du menar att det inte är någon karamellfärg i den där?”
Kvinna 1: ”Ja, den röda färgen kommer från rödbetor.”
Kvinna 2: ”Rödbetor?”

Filmen avslutas med en bild på två olika slags yoghurtförpackningar och texten och en röst som säger ”Danonino, gott om nyttigheter”
Danonio var just en av dessa alla yoghurtvarianter som fanns bland de riktade till barn när jag stod där i mataffären. Jag bestämde mig för att göra en jämförelse mellan Danoninos yoghurt och en naturell yoghurt. Valet föll på Lindahls turkiska yoghurt.(se bilder nedan)

imagegenjordgubb
Vad innehåller de?

Danonino innehållsförteckning (http://www.danonino.se/Produkt01.aspx)
Kvark (skummjölk, grädde, löpe, färska ostkulturer), socker/sukker, fruktpuré (6%) (jordgubb, banan, aprikos), modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel (kalciumcitrat, citronsyra, natriumcitrat), koncentrerad rödbetssaft, aromer, förtjockningsmedel (guarkärnmjöl/guargummi, karragenan), vitamin D.

Lindahls turkiska yoghurt innehållsförteckning: (http://www.lindahlsmejeri.se/produkter/turkisk-yoghurt/turkisk-yoghurt/)
Högpastöriserad mjölk, högpastöriserad grädde, yoghurtkultur

Typ av yoghurt Danonino fruktyoghurt Lindahls turkisk yoghurt
kcal 103 129
protein 6,6 gr 4,2 gr
Kolhydrater 12,7 gr 5,1 gr
fett 2,9 gr 10 gr
D-vitamin 1,16 µg 0,2 µg
B12 0,20 µg 0,05 µg
kalcium 0,13 gr 0,12 gr
Natrium (salt) 0,02 gr 0,05 gr

På flera punkter är det ingen större skillnad. Danonino innehåller något mer protein än den Lindahls (2,4 gr). Kalorimässigt är det inte heller någon enorm skillnad. Vad gäller kalcium och natrium ligger de båda yoghurt sorterna också kanske lika.

Men skillnader finns. Danonino vinner när det gäller d-vitamin och b12. Danonino innehåller mer än dubbelt så mycket kolhydrater/socker än Lindahls. Lindahls har en tre gånger så hög andel fett i sin yoghurt.

I affären där jag handlar kostade Danoninos ca 55 kr / liter och Lindahls ca 22 kr / liter.

Mina tankar
Låt er inte luras av att Lindahls innehåller fler kalorier än Danoninos. Kom ihåg att en kalori är inte alltid en kalori. Men det menar jag att olika typer av kalorier har olika påverkan på vår kropp. Kolhydrater/socker (som de flesta kalorier i Danonino kommer ifrån) ger en skenande höjning av blodsocker och ett lika drastiskt fall en stund senare medan fett (som de flesta kalorier i Lindahls kommer ifrån) håller blodsockret stabilt. Så om du vill ha gapiga och bråkiga barn så välj Danonino annars tycker jag att du ska välja Lindahls.

Ger du ditt barn Danoninos sockerfyllda yoghurt så kommer ditt barn garanterat att få en sockerkick utan dess like och det är stor risk för bråk och skrik när blodsockret börjar sjunka efter den häftiga kicken. En bägare Daninino innhåller ca 6,5 gr socker vilket är lika mycket som samma mängd coca cola. Ett bra mellanmål?

Danoninos fruktyoghurt är fördelad i bägare vilket kan vara smidigt om man behöver ta med dem i skötväskan eller liknande. Men köp på dig egna små burkar som du kan fylla med den yoghurt du själv väljer. Jag saknar faktiskt personligen att turkisk yoghurt inte finna i mindre förpackningar men hoppas på att det kommer i framtiden.

Väljer du den naturella så har du oändliga möjligheter att variera den efter egen önskan. Tillsätter du lite keso så berikar du den dessutom på b12 (dä Danonino låg lite högre). Förslag på smaksättningar:
Vaniljpulver
Kanel
Bär
Hackad sötmandel
Kokos
Kardemumma

Vill du ändå att yoghurten ska ha den där sockersöta smaken så blanda då med lite egen sylt så bestämmer du i alla fall själv hur söt den ska vara.

Den solklara vinnaren är enligt mig Lindahls turkiska yoghurt. Den har för det första en avsevärt kortare innehållsförteckning än Danonino vilket är ett tydligt tecken på bra och ren mat. Den innehåller klart mindre kolhydrater/socker vilket resulterar i nöjdare barn och en mer fridfull tillvaro. Hälsa är ju ovärderligt men du tjänar även pengar på att välja det mest hälsosamma alternativet i denna jämförelse. Ytterligare en fördel är att du helt fritt kan välja din egen smaksättning på yoghurten.

Annika