1 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Fem livsmedel att välja ekologiska alternativ

Sedan jag blev mamma har jag mer och mer fått upp ögonen för bra och ren mat. Jag vill i största möjliga mån ge min familj ren och giftfri mat. Men jag tycker också att det är viktigt för de som arbetar med att framställa maten och för naturen. Därför vill jag tipsa om fem livsmedel som man verkligen bör överväga att köpa de ekologiska varianterna.

 1. Kaffe – På plantagen där kaffe odlas används ett av de farligaste bekämpningsmedlen som finns. Det har länge varit förbjudet i EU och Sverige. Det dödad och skadar natur, djur och människor.
 2. Bananer och vindruvor – De här två frukterna är rejält besprutade. Där bananer odlas används ett bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvorna innehåller på grund av sitt tunna skal stor del kemiska bekämpningsmedel. Vid ett stickprov i EU visade det sig att druvorna innehöll rester av 26 (!) olika bekämpningsmedel. Tänk på att russin också är vindruvor!
 3. Mejeriprodukter -Det är inte många kronor extra som du behöver betala för de ekologiska alternativen i kyldisken. Men dina kronor kommer att göra stor skillnad. För Sveriges del så bidrar du till friskare vatten, mindre giftiga utsläpp och en ökad mångfald av fåglar och blommor. I andra länder behöver inte natur och människor förgiftas på grund av att ekokossorna mumsar mest på växter hemifrån den egna gården och inte hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.
 4. Kött – Köper du ekologiskt kött så ger det samma miljö och hälsofördelar som om du köper ekologiska mejerivaror. Du får också en garanti på att djuren har levt ett bra liv. Det är inte alltid man kan hitta ekologiska alternativ och så är svenskt naturbeteskött ett bra alternativ. Inte danskt eller irländskt utan svenskt.
 5. Potatis –  I mer eller mindre allt svenskt vatten finns det rester av bekämpningsmedel. Till och med i regnet som faller från himlen. Potatisen är en av de grödor som besprutas allra hårdast i Sverige (absolut värst är Kind Edward). Genom att välja ekologiskt så bidrar du till att mindre gifter sprida i vår natur.

  Källa: naturskyddsforeningen.se

naturskyddsföreningen

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  5 anledningar att välja ekologiskt | Clean Eating by Annika
  9 september, 2015 at 09:21

  […] än inget, glöm inte det. Om du har möjlighet så gör de ekologiska val som ryms i din budget. Här har du en länk till ett äldre inlägg där jag listar de fem livsmedel där man kanske främst bör överväga de […]

 • Leave a Reply