Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore.com
Raw food bollar funkar som både fika och som ett mumsigt mellanmål. Det är perfekt att ha en låda med bollar i frysen att ta fram dagar när tiden inte räcker till eller när du är sugen på något gott.
Många raw food bollar är baserade på dadlar och det kan vara svårt att hitta recept om du av någon anledning inte vill eller kan använda dadlar. Därför testade jag mig fram till det här receptet. Jag har i detta fall smaksatt med apelsin men du kan så klart även se receptet som ett grund-recept att utgå ifrån. Jag har sötat med honung men om du vill hålla nere på det söta så ta gärna lite extra kokosolja och/eller nötsmör i smeten för att få den att hålla ihop.
Jag har valt att kalla dem för energibollar just för att de innehåller mycket energi. De är rika på nyttigt fett som ger bra mättnad och energi som håller länge. Men kom ihåg att energi är samma sak som kalorier och att det ganska snabbt kan dra iväg om du stoppar i dig en eller två bollar extra av bara farten.
ENERGIBOLLAR MED APELSIN – RAW FOOD BOLLAR UTAN DADLAR
De här bollarna är naturligt fria från gluten och mjölk. Om du hoppas över honungen så blir de även både veganska och lchf. Iställer för honung kan du ta extra kokosolja och/eller nötsmör. Det gär även utmärkt att söta med några matskedar äpplemos utan tillsatt socker.
Receptet ger ca 10-12 bollar
Du behöver:
- 1 dl pumpafrö
- 0,5 dl riven kokos
- 2 msk kokosmjöl
- 2-3 msk kakao (gärna raw)
- 2-3 msk jordnötssmör utan tillsatt socker (välj mandelsmör för paleo)
- 2-3 msk honung (lönnsirap för veganskt)
- 1 msk kokosolja
- saft från 0,5 apelsin
- 1 tsk vaniljextrakt
- ev något att rulla i som kokos, chiafrö, sesamfrö, blåbärspulver eller liknande
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda med en gaffel. Om jordnössmöret är hårt så värm det gärna lite först (låt stå framme i rumstemperatur eller värm i micro i några sekunder).
- Om smeten inte går ihop – ha i lite vatten. Om degen är för lös – ha i mer kokos och kokosmjöl.
- Rullar bollar som du sedan eventuellt rullar i något gott.
- Försvara i kylen och håller sig utan problem upp till en vecka. Går även utmärkt att frysa.
FLER RECEPT OCH INLÄGG SOM KAN INTRESSERA
Här nedanför hittar du en lista med ett gäng andra goda recept på goda mellanmål eller lite nyttigare fika.
- Bärglass med yoghurt
- Anti-inflammatorisk varm choklad
- Kesoplättar med kanel och kardemumma
- Jordnötsfudge med lucuma
- Dundersmoothie med blåbär, ingefära och spenat
- Smoothie med morot, kanel och ingefära
Samt andra inlägg här på bloggen som jag tror kan intressera dig.
- Hur du lyckas med din chiapudding
- Varför du bör äta kokosolja varje dag
- 7 goda och enkla sätt att använda nötsmör
- Boosta din smoothie
Hoppas du gillar receptet och dela gärna med dig i en kommentar om du testar eller har något annat på hjärtat. Innan jag går vill jag även påminna om att du gärna får följa mig på FaceBook. Då får du dagligen lagom mycket inspiration och goda recept direkt i ditt flöde. Sök på clean eating by Annika för att hitta mig. Tack snälla!
6 Comments
Ebba
12 januari, 2018 at 14:59Skulle inte du kunna skriva var du ställer dig till sötningsmedel såsom stevia och dylikt? :)
admin
22 januari, 2018 at 16:02Jag har skrivit flera inlägg om det. Kolla in detta t ex:http://cleaneatingbyannika.se/mina-tankar-om-sotning/
Anja
12 januari, 2018 at 18:33Låter så gott!! Man ska inte mixa/hacka pumpafröna något utan ha dem hela?
admin
22 januari, 2018 at 16:02Det gör man ju som man vill men jag hade i dem hela :)
Christel
8 februari, 2018 at 19:50Hej, låter jätte gott, men är nötallergiker, har du något tips på vad man kan byta ut jordnöt/mandelsmöret mot?
admin
19 februari, 2018 at 13:24Testa lite mer kokosolja och om du tål/gillar dadlar så använd det.