3 In Personligt

Fixa till självkänslan

Jag har valt att leva en livsstil som bygger på lågkolhydratskost/lchf och jag har märkt att många ”stör” sig mycket på det. Jag får ofta kommentarer i stil med att hur länge ska jag hålla på med det här, att det är oartigt att inte äta det som bjuds, att jag är tråkig och att det aldrig kan vara hälsosamt att äta så. Även om sakerna sägs med ett skratt och ögonblink så är det ändå jobbigt och på sätt och vis sårande att inte få bli respekterad. Så jag tror bestämt att det är dags att träna upp självkänsla-musklerna så att jag kan ge alla kommentarer och gliringar ”på moppo”

När jag var yngre och egentligen fram tills först för några år sedan så hade jag väldigt låg självkänslan. Jag var extremt osäker och satte gärna mig själv sist och lät alla andras önskemål och tankar går före mina för eftersom ”de säkert var bättre än mina”. Det var efter att ha läst flera av Mia Törnbloms fantastiska böcker som det gick upp för mig att min självkänsla inte riktigt var vad den borde vara.

miatwitter

 

Jag var någon av en expert på att leva mig in i och spela olika roller (lite komiskt med tanke på att jag alltid h a t a t att spela teater i skola osv) i olika sociala sammanhang beroende på vilka andra som var med och vad jag trodde förväntades av mig. Att hålla på så tar enormt kraft och energi och är rent ut sagt att slösa bort sitt liv. Det har också gjort att jag än idag har få personer som jag står riktigt nära eftersom jag höll på och spela teater hela tiden så ingen egentligen fick lära känna den riktiga mig.

Men det har som sagt blivit mycket bättre och jag känner mig mycket tryggare i mig själv idag. Men självkänsla och att inse det egna värdet är inget som sker automatiskt för oss som kämpar. Jag har arbetat med det aktivt främst genom att läsa en hel del böcker inom kbt (kognitiv beteendeterapi) men jag har också under en period gått i samtalsterapi.

Böcker som jag själv kan rekommendera om man vill stärka sin egna självkänsla eller intresserad är bland annat:

 • Bli en vinnare – Eva Rusz
 • Fröken duktig – Annika Sjöö
 • Självkänsla nu – Mia Törnblom
 • Egoboost – Isabella Löwengrip (Blondinbella)
 • Sluta kämpa, börja leva och Finn din inre styrka – Sanna Ehdin Anandala

hämta (25)       s1432

egoboost

De här och massa andra intressanta böcker finns på de vanliga sidorna på nätet som bokus, adlibirs, cdon med mera.

Min tanke framöver att jag hyffsat regelbundet ska skriva inlägg kring självkänsla med allt ifrån boktips till tankar och övningar.

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Panki
  24 februari, 2015 at 10:39

  Själv har jag ätit LCHF i snart 1½ år, och har inte alls upplevt att jag blivit ifrågasatt. Jag har en vän som i början var på mig om att det minsann inte var bra, men hon slutade sen. Sen är det ingen som sagt varken bu eller bä. Men jag gör inte heller någon stor grej av min kost, jag äter det jag äter och om någon frågar så svarar jag typ. Jag upplever det mer som att folk blir lite nyfikna.

  • Reply
   admin
   24 februari, 2015 at 12:05

   Härligt! Underbart att höra! Jag tror att ju fler vi blir som följer denna livsstil så kommer fler och fler inse att det är det mest naturliga som finns. Jag har några fettskrämda i min närhet som jag får jobba på att övertyga ;)

 • Reply
  oceyuye
  15 juli, 2015 at 20:45

  [url=http://flagyl-online-buy.net/]Flagyl Antibiotic[/url] Buy Dapoxetine http://lasix-buy-online.net/

 • Leave a Reply