Hallongrottor är en av mina personliga favoriter bland småkakor. Det är barndom för mig och en kaka som mormor ofta bjöd på när det var kalas. Hallongrottor är en kaka som passar väldigt bra att baka på mandelmjöl och på så sätt göra naturligt glutenfria.
Glutenfria hallongrottor med chiasylt
Jag använder chiasylt som är ett sätt att göra sylt där man använder chiafrön för att få sylten att ”tjockna” till. Det är ett enkelt sätt att boost med extra fiber. Jag sötar med björksocker, eller xylitol. Det kommer från björken och är ett naturligt sötningsmedel. Det är milt mot blodsockret. Läs gärna inlägget Björksocker – baka sött utan socker om du vill veta mer. Recept på chiasylt hittar du här.
Glutenfria hallongrottor utan vitt socker
Ingredienser
- 100 gr mjukt smör
- 0,75 dl björksocker
- 1 st ägg
- 4,5 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- chiasylt
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa det mjuka smöret fluffigt tillsammans med björksockret.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
- Vispa ner ägget i smöret.
- Tillsätt de torra ingredienserna.
- Forma degen till en boll och klä in i plastfolie. Lägg 10 min i frysen.
- Ta sedan ut degen och rulla bollar.
- Placera på en plåt med bakplåtspapper.
- Gör en liten grop i varje boll och klicka i lite chiasylt.
- Grädde i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
No Comments