2 In Granolor

Granola med mandel och kanel – clean eating

samarbete bodystore

Granola med smak av mandel och kanel. Äntligen ett recept på en granola! Ni är många som har önskat recept på just granola och här kommer en av mina favoriter – chunky granola med smak av mandel och kanel.

Många kanske tänker främst på granola som något att strössla över en skål med yoghurt men en god granola kan användas till så mycket. Du kan till exempel toppa din smoothie-bowl med lite granola och få lite mer att “tugga på”. Ett par matskedar granola tillsammans med lite vaniljglass, och du har en god och enkel efterrätt. Ibland när jag gör fruktsallad så brukar jag också strössla lite granola över. Sätter liksom lite extra guldkant och piff på frukten. Har du fler förslag? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

granola med mandel och kanel clean eating

granola med mandel och kanel clean eating

Granola med mandel och kanel – clean eating

Det här receptet är som sagt ett riktigt höjdarrecept. Härligt crunchigt och smakar så gott! Jag brukar göra utan sötning för jag tycker inte att det behövs. Det är ganska mycket mandel i och det finns en anledning till att mandelns egentliga namn är sötmandel. Eftersom det är både hel mandel och mandelsmör i, så tycker jag att det ger en alldeles lagom sötma. Men om du vill ha lite sötare så är honung riktigt gott i kombination med mandel och kanel.

Se gärna min film nedan där jag visar hur enkelt du gör min granola. Om du gillar filmen, så glöm inte att klicka på ”youtube” nere i högra hörnet. Då kommer du till youtube.com och där hade det gjort mig jätteglad om du ville prenumerera på min kanal och stötta mitt arbeta så att jag kan dela ännu mer sådant här med er.

Du som är uppmärksam kanske ser i filmen att jag även har i lite valnötter. Jag hade helt enkelt inte tillräckligt med mandel hemma när jag skulle filma och fyllde därför ute med lite valnötter också. Du kan använda vilka nötter du vill och även vilket nötsmör du vill, föredrar och/eller har hemma.

Jag har också lite hampafrö i. Hampa är ett toppen livsmedel att ha hemma och om du inte har testat så tycker jag att du ska göra det på bums. Det är en bra källa till vegetabiliskt protein och hälosamt fett. Om du inte har det hemma så kan du istället ta vanliga havregryn i receptet. Men jag tycker verkligen att du ska testa hampa. Gott till så mycket!

Receptet blir en rejäl burk med granola och jag skulle uppskatta det till runt 8-10 dl.

Till granolan behöver du:

Gör granolan så här:

 1. Värm ugnen till 150 grader.
 2. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
 3. Blanda linfrö, chiafrö, hampa, kokos och solrosfrö i en stor skål.
 4. Hacka mandeln grovt. Häll ner i skålen med det övriga.
 5. Smält kokosoljan och blanda med mandelsmör och ev honung i en skål. Häll sedan över frö och nötblandningen.
 6. Strö över kanelen och blanda allt.
 7. Vispa äggvitorna fluffiga (eller använd vatten) och rör sedan ner i blandningen.
 8. Sprid ut på plåten och baka i ugnen i ca 20 min.
 9. Titta till granolan efter 10 min och rör runt lite. Om granolan inte känns krispig efter 20 min så låt den gå lite till.
 10. Stäng sedan av ugnen men låt granolan stanna i ugnen i 20 min till. För att vara säker på att den inte ska brännas på ytan så kan du lägga ett bakplåtspapper över.

granola med mandel och kanel clean eating

granola med mandel och kanel clean eating

Tips på hur du kan använda din granola

Som vi pratade lite om inledningsvis så finns det ju många sätt att använda en granola. Här är några av mina tips:

 • Strösslad över en krämig chiapudding. Kombon av det krämiga och det crunchiga är så galet god! Läs gärna min guide om hur du lyckas med den perfekta chiapuddingen.
 • En enkel och god dessert tillsammans med lite vispad kokosgrädde. Kombinera gärna med frukt och bär.
 • Gör din smoothie lite tjockare och häll upp i en skål. Vips så har du en smoothiebowl och varför inte toppa den med lite härlig granola? Både genom att du blir tvungen att tugga (och inte bara dricka) och genom att tillföra bra fetter, så kommer du att hålla dig mätt och nöjd längre. Spana in min smoothie-samling för recept och inspiration.
 • Tillsammans med en kula härlig vaniljglass.
 • Häll lite bär i en skål eller form, strö över lite granola, värm en kort stund och inom ett par minuter har du en härlig smulpaj att ställa fram på bordet.
 • Och så klart tillsammans med lite härlig krämig naturell yoghurt eller kvarg.

Har du fler tips? Dela dem gärna i kommentarerna så lägger jag till dem på listan.

clean eating by annika

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anna Normark
  25 april, 2018 at 16:25

  Låter verkligen jättegott! Jag vill gärna testa och är nyfiken hur många kalorier granolan innehåller ungefär, typ per 100 g. Har nämligen alltid velat testa på det men pga av att det är rätt så kaloririkt är jag lite fundersam. Måste nämligen vara lite försiktig med vad jag äter. I nuläget har jag svårt att bara äta fil och granolan skulle göra det roligare. Tacksam för svar!

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:14

   Jag vet inte faktiskt. Räknar inte kalorier. Men om du klistrar in alla ingredienser i kostbevakningen.se så kan du se själv :)

  Leave a Reply