0 In Frukost & mellanmål - recept/ Granolor

Crunchy granola med ingefära och kardemumma

banner annonslänk bodystore

I helgen gjorde jag denna granola som fick två positiva konsekvenser. Under helgen låg en doft av äpplepaj i hela huset och under veckan har jag fått guldkant på mina skålar med denna crunchy granola. Den blev verkligen så så god och rekommenderar starkt att du testar den i helgen.

Crunchy granola med ingefära och kardemumma

Crunchy granola med ingefära och kardemumma

Jag valde att basera den på valnötter och mandlar men du kan ersätta dem med vilka nötter och frön du vill/har hemma. Äggvitan i kombination med mandelmjöl och honung ger ett härligt krisp till granolan. Receptet ger ca 5 dl. Jag räknar en portion som ca 30 gr eller ett par maskedar.

Crunchy granola med ingefära och kardemumma

Crunchy granola med ingefära och kardemumma

Skriv ut receptet
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 5 dl

Ingredienser

Instruktioner

  • Hacka nötterna grovt.
  • Vispa äggvitan bubblig och lite fluffig.
  • Blanda ner nötter samt övriga ingredienser i ägget.
  • Blanda till en smet som påminner om smuldegspaj.
  • Fördela jämnt på en plåt.
  • Grädda i ugnen i 15 min på 150 grader. Rör om efter halva tiden.

Vad är hampafrö?

Det är ett riktigt litet superfrö som är rikt på vegetabiliskt protein och kanske har du hört talas om hampaprotein? Ett proteintillskott för de av oss som inte vill eller kan äta mjölk. Men också rikt på vitaminer och mineraler som kalcium och e-vitamin. Även rikt på kostfiber som magen mår bra av.

hampafrö

Vad är mat-olja?

Mct är en förkortning för Medium Chain Triglycerides, eller på svenska medellånga fettsyror. Den här formen av fettsyror finns till exempel i kokosolja. Oljan är en mycket stabil fettsyra och blir inte förstörd eller förändrad vid höga temperaturer, som till exempel olivolja.

Mct-olja och de medellånga fettsyrorna (8-12 kolatomer) har flera unika egenskaper gentemot andra former av fett.

  • Snabb energi – Den kortare längden på kedjorna gör att kroppen snabbare kan ta upp och förbränna mct. Resultatet blir snabbare bränsle eller energi till kroppen som direkt kan användas av kroppens organ och muskler. Mct tas upp lika snabbt av kroppen som glukos.
  • Hur fettsyrorna tas upp av kroppen – De tas upp direkt från tarmen och ut i blodet via portådern vilket är en kortare och snabbare väg än andra fettsyror måste ta. Gallan behöver inte blandas in för att bryta ner mct.

Oljan ger alltså snabb energi och har även positiva effekter på fokus och koncentration. Det finns även studier som visar på att just mct-olja kan främja viktnedgång. Det genom att öka förbränningen och mättnadskänslan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Recipe Rating