0 In Annika i media

Hörde du mig i P1s Kropp & själ?

Lördag 2 juni var jag upp i Stockholm för att medverka i P1s program Kropp & själ. Temat för avsnittet var ”Kampen om din mattallrik” och jag var där som representant för clean eating. Man kan ju säga vad man vill om titeln för avsnittet men det blev till slut ett överlag riktigt intressant avsnitt med många kloka tankar.

Lyssna till P1s Kropp & själ där jag medverkar?

För min del är så klart detta avsnitt lite extra kul då det var min radio-debut men oavsett det så tycker jag att avsnittet är riktigt intressant. Helt klart värt en lyssning! Personligen gillar jag den typ av resonemang som Richard Tellström, måltidshistoriker, för och jag tyckte även att Sara Ask, barndietist, hade mycket klokt att komma med.

Ska man sammanfatta alltihop så tycker vi ju alla i grunden samma. Det vill säga att ”riktig mat” är det som vi bör basera vår kost på. Riktiga råvaror. Sedan vänds och vrids det på för att fylla programmets syfte att lyfta fram olika dieter.

De olika dieter (åh vad jag ogillar det ordet) som representerades var som sagt clean eating och även paleo och lchq. Du som är insatt kanske nu tänker ”men vad är skillnaden”? Och visst är det så. Dieterna är väldigt snarlika. Eller sättet att se på mat rättare sagt. Personligen känner jag att det hade blivit en mer intressant diskussion om säg pulverdiet eller något annat mer drastiskt hade blivit representerat. Nu blev det lite ”potato potatoe”.

clean eating p1 kropp och själ

Om du vill lyssna till programmet så hittar du det via denna länk till Sveriges radio.

Så här beskrivs avsnittet på Sveriges radios hemsida:

Intresset för mat och näringslära är enormt, det är inte rena kokböcker som säljer som smör, utan mer livsstilsbetonade böcker, om hur du ska äta dig frisk, stark, glad och snygg, gärna med vetenskapliga studier som bekräftar tesen. Dieterna lovar bot mot kroppsliga, mentala besvär och sjukdomar.

Våra inbjudna experter lotsar oss genom fakta och påståenden i dietdjungeln.

Kropp & Själ lånar retoriken från politikens värld och presenterar dietkampen. Företrädare för clean eating, LCHF och paleo, får en minut på sig att argumentera för sitt att äta, deras påståenden värderas sen av en expertpanel.

Gäster: Richard Tellström, måltidshistoriker, Emma Frans, forskare vid Karolinska Institutet och författare, Mats-Eric Nilsson, journalist och författare, Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter, Christian Rück, psykiatriker och forskare, Karolinska Institutet, Sara Ask, dietist, Johan Bergendorff, Sveriges Radios hälsokorrespondent.

Dietkampen: Annika Malm, clean eating, Björn Thulin, Paleo, Mia Ånemyr, LCHQ.

Mina tankar kring mitt deltagande i Kropp & själ

Jag vet att namnet clean eating sticker i ögonen på många. Det anses extremt och överdrivet. Jag anser att det är fördomar som man har kring vad clean eating är som bygger på okunskap. Att äta clean innebär inte att du ska leva självhushåll, sky alla tillsatser som pesten och äter helt ”clean” 200 % av tiden. Sätt den ambitionen och du går in i väggen på ett par veckor, garanterat. Allt socialt liv kan du ju också glömma.

Just de fördomarna som finns kring clean eating tyckte jag lyste igenom i den ”kritik” eller respons som jag fick. Bland annat fick jag kritiken att clean eating inte nödvändigtvis passar alla när det passar mig. Men jag var ju ditbjuden med tanke på att berätta vad som funkar för mig. Lite motsägelsefull respons. Jag gör det jag är ombedd att göra men får ”kritik” för det.

Sedan kändes det också som att de ansåg att clean eating innebär att hela tiden försöka undvika tillsatser och att det i grunden är orimligt och onödigt att göra till 100 %. Jag håller med dem om det men anser att de tar fel väg in i frågan. Clean eating handlar inte om att undvika, det handlar om att välja. Jag undviker inte tillsatser och äter sedan det som blir över. Nej, clean eating handlar snarare om att välja riktig mat och sedan minimera det som faller därutöver. Jag väljer alltså till, inte väljer bort.

Slutligen

En sista sak som jag hängde upp mig lite på var att de andra fick kritik för att deras kosthållningar innehöll för lite bra kolhydrater och fiber. Jag lyfte däremot fram quinoa med mera men fick varken bu eller bä om det.

Summasumarum – ett intressant avsnitt och helt klart värt en lyssning för alla oss mat- och hälsonördad, men dock ganska onyanserat. Du får ta det för vad det är helt enkelt.

Om du lyssnar så lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte och dela dina tankar på ämnet.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply