Som ni vet så längtar jag som en tok efter jul. Hyacinterna blommar redan här hemma och i helgen åkte stjärnor upp och ljusstakar fram. Tycker det är så mysigt med ljusen! Den första glöggen är också drucken och julbaket är igång och idag tänkte jag tipsa om ett recept på en god mjuk pepparkaka. Perfekt till advents-fikat!
Mjuk glutenfri pepparkaka
Du behöver:
- 150 gr kokosolja
- 1,5 msk pepparkakskrydda
- 4 ägg
- 4 msk björk- eller kokossocker
- 1,5 dl mandelmjöl
- 0,75 dl kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader och smörj en sockerkaksform (behöver ej ströas). Smält sedan oljan tillsammans med kryddorna på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan och låt svala.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt med en elvisp. Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och försök att inte röra ut för mycket fluff/luft ur äggen. Vispa bara tills allt är blandat. Inte mer.
- Häll smeten i formen och grädda i 30-35 minuter eller tills den är torr i mitten (känn med sticka). Låt sedan kakan vila en stund innan du vänder den upp-och-ner och sedan ytterligare en liten stund under formen innan du lossar den.
Andra goda recept till julbaket:
Baka gärna något av mina recept inför helgens adventsfika och njut av tillsammans med familj och vänner. Hjälp mig att visa fler att man faktiskt kan baka gott utan socker och vitt mjöl. Hoppas ni får en mysig stund!
Annika
6 Comments
Karin
22 november, 2016 at 21:15Tackar ?! Detta ska jag testa ?!
Recept att testa | Pearltrees
5 december, 2016 at 16:30[…] Paleo Chocolate Cookies (I Can't Get Enough of These) Chocolate Zucchini Muffins (The Best I Ever Had) Mjukpepparkaka – utan gluten och vitt socker | Clean Eating by Annika. […]
Caroline
18 december, 2019 at 09:40Jag har bakat den mjuka pepparkakan, men var lite förvirrad, man skulle blanda de torra ingredienserna, jag la i björksockret där. Sen skulle man vispa ägg och sötning, men då var ju sockret i den torra blandningen. Sen funderade jag på när oljan ska blandas i, är det olja och ägg som ska vispas?
Men – kakan blev jättegod!!
admin
13 februari, 2020 at 10:48Ska förtydliga receptet. Tack för ditt påpekande.
Anna Jakobsson
6 juli, 2020 at 13:23Annika, du får gärna förtydliga, så att man vet när oljan ska blandas i . Jag antar att den ska blandas i äggvispet, eftersom det inte är någon smet kvar när man blandar i den i efterhand. Då har det tjocknat till en deg :)
Anne
7 december, 2020 at 13:51Jag gjorde kakan i helgen och den blev jättegod, men undrar också när man egentligen ska blanda i oljan. Jag hann blanda ihop allt annat innan jag insåg att oljan var kvar på spisen så jag fick slänga in den sist vilket nog inte var tanken tänker jag.