Idag vill jag lyfta fram rabarben – inte nog med att den är god i olika typer av bakverk och ett gott tillbehör till till exempel fisk, den är ruggigt nyttig också. Rabarber härstammar från nordöstra Asien och där växer den än i dag vilt. Här hos oss var det på 1500- och 1600-talet som vi började använda oss av rabarber. Då användes rabarber främst som medicinalväxt och torkad och pulveriseras rot från rabarber var en riktig dyrgrip. Lite längre fram i tiden så började man att använda sig även av bladen och använde dem ungefär som vi idag använder spenat. Bladen är fullt ätbara men innehåller höga halter av oxalsyra som inte är bra i för hög dos. Oxalsyra i för höga doser kan rubba kroppens förmåga att ta upp kalcium och kan även orsaka problem med njurarna.
Idag är det ju främst stjälkarna som vi använder oss av och det började man göra i slutet av 1700-talet. Det var i samband med att sockret kom och att man kunde använda det för att balansera syrligheten hos rabarberstjälkarna.
När man tillagar och värmer upp rabarber så ökar koncentrationen av antioxidanterna polyfenoler som enligt flera studier har visat sig kunna bromsa och stoppa tillväxten av cancerceller. För dig som är intresserad av att läsa mer om det så kan jag rekommendera Anna Sparres inlägg som du hittar här.
Rabarber är ganska lågt på kolhydrater och passar utmärkt i en lågkolhydratkost. Om man vill öka på sötman utan att tillsätta vitt socker så kan man tillsätta jordgubbar eller banan. Det funkar så klart att söta med andra sötningsmedel som björksocker eller stevia också.
Jag har en hel del rabarber här hemma som ska tillagas på olika sätt under de närmsta dagarna. Vilka recept med rabarber vill du ha en gluten- och sockerfri variant av? Tipsa mig så ska jag se om jag kan dela med mig av något gott recept. Mitt recept på rabarberkräm utan tillsatt socker hittar du här.
No Comments