samarbete bodystore

Over night oats är en form av gröt, fast du kokar den inte utan låter den stå och svälla under natten istället. Att tillaga och äta havre på det här sättet har flera fördelar. Dels så sparar du lite tid på morgonen och slipper grötiga kastruller och dels hjälper det magens matsmältning.

Havre, precis som alla växter, innehåller någon som kallas fytinsyra som är en så kallad anti-nutrient. Fytinsyra försvårar dels näringsupptaget något och dels kan det ställa till det lite för magen och uppsvälldhet med mera. Fytinsyra är växternas försvar och deras sätt att få djur som riskerar att äta upp dem, att istället låta dem vara i fred. Blötläggning oskadliggör detta försvar en del.

Att havren inte heller kokas, utan äts raw, bevarar näringen i en högre grad också. Ibland ökas näringstillgängligheten av tillagning men i detta fall så bevaras den bättre “rå”.

Over night oats glutenfri

glutenfri havre

Smaksätt och toppa din over night oats

Mitt recept här nedanför är ett grundrecept som du själv sedan enkelt kan experimentera med. Här nedanför hittar du mina tips smaksättningar och topping. Det måste inte vara svårt utan håll det enkelt. Variation är viktigt för att vi inte ska tröttna.

Smaksättningar till din over night oats:

God topping till din over night oats:

Har du fler tips? Dela med dig i kommentarerna så fyller vi på listan tillsammans.

 

sockerfri lemon curd

Istället för havre

Det går även att använda annat är havre för att göra en over night oats. Knasigt att kalla det oats (=havre) så bara. Ibland ser man att det kallas over night noats (no + oats). Men du förstår grejen ;) Förslag på vad du kan använda:

Recepttips!

>> Over night oats med hampafrö

10 favoriter från vitaprana

Over night oats – enkel & god glutenfri frukost

Nu då, dags för receptet. Det här är som sagt ett grundrecept som är ganska basic. Ett enkelt recept att utgå ifrån. Ta gärna en stund med barnen på kvällen och rör ihop er over night oats. Låt dem vara med och bestämma smaker och topping. Enkelt sätt att öka deras nyfikenhet.

over night oats glutenfri

Du behöver:

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en skål eller glas.
  2. Låt stå i kylen över natten eller minst 5-6 timmar.
  3. Späd eventuellt med lite mer vätska.
  4. Låt stå framme ca 30 minuter innan du äter. Den är mycket godare när den inte är kylskåpskall.
  5. Toppa med det du är sugen på.

Använder du pinterest?

Om du håller muspekaren ett par sekunder över en av mina bilder, så ser du att det dyker upp en liten röd bild med ett P i det övre vänstra hörnet. Detta är för att mina bilder och recept kan pinnas på pinterest. Min blogg-kompis Elin på Teknifik har gjort en enkel film där du snabbt kan se hur pinterest funkar. Kolla gärna in den för pinterest är grymt! Du skapar dina egna anslagstavlor där du ”pinnar” blogginlägg och nätsidor. Det gör att du snabbt hittar det du söker. Till exempel kan du skapa en anslagstavla för frukostrecept och pinna detta recept där. Då kan du snabbt vi pinterest-appen i din telefon, gå in och hitta receptet.

Hoppas du gillar receptet och ta som sagt gärna en kik på det här med pinterest. Supersmidig grej!

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

glutenfri over night oats

6 svar

  1. Vad gott det ser ut! Vilken mjölk använder du för att få den så krämig som den ser ut på bilden?

    1. Tack för din kommentar! Over night oats är riktigt gott nu på sommaren då det är kallt. Jag använder olika sorters mjölk. Inte alltid en fet kokosmjölk som jag annars tycker behövs till chiapuddingen. Cashewmjölk är en personlig favorit :)

  2. Hej Annika. Jag undrar hur mycket lakritspulver du har i en sats over night oat meal. ? Får aldrig riktigt till det. Tack glr en ubderbar sida med mycket gott å nyttig information å tips 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *