Titt som tätt så dyker de upp nya produkter som marknadsförs hårt som nyttiga och bra val. Gärna en “nyttigare” variant av något som i sin vanliga form är “onyttigt”. Bland de senaste är så kallade proteinglassar i olika varianter. I större förpackningar har funnits ett tag men nytt för i år är utbudet av pinnglassar och strutar med proteinglass.
Jag har fått så många frågor om de här glassarna och har därför valt att ägna ett blogginlägg åt mina tankar kring de här glassarna. Jag har fått frågor om de är ”nyttiga” och om de är bra val. Här har du mina tankar. Dela gärna dina tankar i kommentarerna nedan.
Vad innehåller glassarna?
Mitt råd är ju alltid att vända på förpackningen och läsa innehållet. Jag tänkte här jämföra ingredienser och innehåll i en så kallad proteinglass och en “vanlig” glass. Jag har valt Barbells Strawberry vanilla och Magnum Strawberry white. Så vi vänder på glassarna och vad hittar vi väl där?
Barbells Strawberry vanilla
Först ut blir proteinglassen Strawberry Vanilla från Barbells. Näringsvärde för Barbells glass var enkelt att hitta på deras hemsida. Innehållsförteckning däremot var svårare. Ägnade en lång stund på google för att hitta något utan framgång. Slutade med att jag fick åka till affären och ta ett kort på baksidan av glassförpackningen.
Som du kan se på bilden ovan så är innehållsförteckningen lång. Den innehåller närmare bestämt 25 ingredienser.
Näringsvärde per 100 gr:
- 251 kcal
- 16 gr fett
- 17 gr kolhydrater
- 9,5 gr protein
Pris: 28 kr
Magnus Strawberry White
Då hoppar vi vidare till nästa glass, nämligen GB Glace Magnum Strawberry White.
Ingredienser:
SKUMMJÖLK, socker, jordgubbspuré (10%), kakaosmör¹, vatten, HELMJÖLKSPULVER, kokosolja, glukos-fruktossirap, glukossirap, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, MJÖLKFETT, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (E471, E476, E442), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), rödbetsjuicekoncentrat, syra (E330), arom, fläderbärsjuicekoncentrat. ¹Rainforest Alliance certifierad™.
Även här en lång innehållsförteckning och upp emot 25 ingredienser även här.
Näringsvärde per 100 gr:
- 281 kcal
- 14 gr fett
- 35 gr kolhydrater
- 3.1 gr protein
Pris: 24 kr
Vad säger detta oss om glassarna?
Som du kunde se en bit upp så har både proteinglassen och den “vanliga” glassen långa innehållsförteckningar. Tillsatser som inte nödvändigt vid är farliga eller skadliga för oss. Frågan är snarare, varför finns de där? De finns ju där för att produkten i sig saknar råvaror som i sig fungerar som en glass. Grädde, ägg, jordgubbar, vanilj och så vidare. De ”riktiga” ingredienser de innehåller är i väldigt liten mängd. Ett sätt att hålla nere kostnaderna ofta. Men så även om tillsatserna inte är skadliga, så tillför det våra kroppar n o l l. De saknar helt näring.
Sett till innehållet så innehåller den vanliga glassen 30 kalorier mer än proteinglassen. Lika mycket som ett halvt äpple eller en näve jordgubbar. Mer eller mindre ingen skillnad alls alltså vad gäller kalorier.
Sett till fett så innehåller Barbells 16 gr jämfört med 14 gr i Magnum. Kolhydraterna är fler i den vanliga glassen, 35 gr kolhydrater per 100 gr glass jämfört med 17 gr i proteinglassen. Proteinet då? En proteinglass måste ju innehålla mycket protein eller hur? Barbells Strawberry vanilla innehåller 9,5 gr protein. Alltså ungefär samma mängd som ett ägg. Proteinglassen består av 22 % protein och därmed är 78 % inte protein. Den vanliga Magnum innehåller 3 gr protein. Alltså mindre än proteinglassen men båda två innehåller ganska lite protein trots allt.
Detta sätt att snedvrida marknadsföring påminner om det jag berättade om bönpasta för ett par veckor sedan.
Guilt free pleasure – här är problemet med proteinglass
Barbells har som slogan “guiltfree pleasure”, alltså skuldfri njutning. Det är liksom det som blir problemet men sådana här “nyttiga onyttigheter”. När vi tror att proteinglassen är ett bra val så är det lätt hänt att vi börjar unna oss sådana i tid och otid. Just för att de är nyttiga så äter vi dem lite när som och betydligt oftare än vi skulle äta en vanlig Magnum.
Det är lätt hänt att mellanmålet på eftermiddagen byts ut mot en “nyttig” proteinglass istället för den vanliga skålen med kvarg eller keso som du annars skulle äta. Du tror att du gör ett ok eller bra val medan du i själva verket missar näringen din kropp behöver och får i dig sötningsmedel och tillsatser som riskerar att öka din hunger och ditt sötsug.
Proteinglass – är det ett bra val?
Vad blir slutsatsen då då? Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Proteinglassen innehåller marginellt mer protein än den vanliga glassen och även marginellt färre kalorier. Men det är verkligen marginellt. Valet är ditt att göra. Mitt råd är att fortsätta hålla glass till “sällan-mat”, det vill säga sådant som du äter ibland och som du äter för njutningen skull. Problemet när glass marknadsförs som “nyttig” är att det lätt blir något vi äter ofta och till vardags. Det är där problemet ligger. Du riskerar att få ökad hunger och sötsug samtidigt som du går miste om näringen som din kropp behöver.
En skillnad är att proteinglassen inte innehåller vitt raffinerat socker utan istället sötningsmedel. Inget av alternativen är clean och 100 % bra. Om du är ute efter minst blodsockerpåverkan så är sötningsmedel bättre än vitt socker. Men fortfarande står min rekommendation kvar att det är en fara att göra söta saker till vardagsmat.
Ät glass då och då och ha inte dåligt samvete för det. Att ibland unna sig något för att det är gott snarare än näringsrikt är ingen fara i det stora hela. Om du är iväg med vänner och familj i sommar och det är dags för glasstopp, välj en glass du gillar och njut av den. Men hoppa över slentrian-glassätandet och lura inte dig själv.
13 Comments
Anna
31 maj, 2018 at 12:23Hej! Bra att du tar upp detta!Jag kommer inte att köpa glassen,inget som tillför kroppen nåt vettigt, och ett högt pris.
admin
31 maj, 2018 at 13:22Hej! Kul att du gillar inlägget och tack för att du lämnade en kommentar. Jag tycker som du. En glass då och då, sockerfri eller ej, gör ingen skillnad i det stora hela. Faran som jag känner är att glassar som marknadsförs som ”nyttiga” lätt blir något man äter till vardags och det är ingen höjdare.
Tobbe Lundberg
31 maj, 2018 at 13:04Ett bra och balanserat inlägg! Vill man ha glass lite oftare är det nog bättre att göra ”nicecream” med frusen banan eller avokado som bas. Eventuellt kan man ju blanda i proteinpulver om man vill ha mer protein :)
admin
31 maj, 2018 at 13:23Kul att du gillar och tack för din kommentar! Ja eller hur. Jag hade lite proteinpulver från Holistic i min bananglass igår och det blev riktigt gott! Holistics protein kommer från svensk mjölk och är utan socker, sötningsmedel och annat skumt :)
Helén Liljeros
31 maj, 2018 at 16:55Bättre att göra egen glass på frysta bananer, hallon och lite kokosgrädde 👍 undrar dock vad du tycker om ’köpeglassen’ Lily o Hanna RAW, själv tycker jag den är super👏
Hälsningar Helén
admin
6 juni, 2018 at 07:33Håller helt med dig! Jag har bara ätit den glassen någon gång. Minns att jag gillade den :)
Tack för att du tog dig tiden att lämna en kommentar <3
Laila
31 maj, 2018 at 17:38Jättebra inlägg! Jag har reflekterat på samma sätt som du. Bättre att äta en glass man verkligen gillar (helst hemgjord av riktiga ingredienser) nån sällan gång än att ”unna sig” skräp titt som tätt.
admin
6 juni, 2018 at 07:32Jag är helt på samma linje :)
Sus
31 maj, 2018 at 21:16Vilket bra inlägg. Inte lätt att orientera sej i denna jungel. Men nu är jag lite klokare.
admin
6 juni, 2018 at 07:31Vad glad jag blir att du känner så! Och tack för att du tog dig tiden att lämna en kommentar <3
Kikki
8 september, 2018 at 15:22Bra inlägg :)
Om jag skulle välja mellan de båda glassarna så skulle jag se till sockerinnehållet… Det har du inte med i inlägget, men det är det som avgör för mig när jag ska köpa nyttiga onyttigheter :) Många proteinbars osv innehåller över 30% socker tex. Helt makalöst att marknadsföra det som nyttigt :/
My
28 juni, 2019 at 16:21Socker i vanligt glass är ett sämre val för mig och väljer hellre bort det. Tycker man ska gå efter det som känns bäst för en själv. Jag väljer helt klart proteinglass. Har fastnat för Lohiloglassarna och om jag ska unna mig glass på stan, så blir det ett kanonbra alternativ. Ser glass som en lyxvara och då är de godare ju mer sällan man äter dem tänker jag.
Louise Appelgren
14 juli, 2020 at 15:33Så bra skrivet! Tack för kloka ord!