Hej vänner!
Idag har jag och barnen njutit av den första dagen av vårt påsklov. Barnen inledde men en sovmorgon och jag fick jobbat ett par timmar. Sen långfrukost och så härligt att inte behövs stressa som alla andra mornar. Sen åkte vi ner till torget för att fixa ett par ärenden och tog oss en fika på espresso house. Så härligt att kunna sitta ner och njuta av en god kopp kaffe. På eftermiddagen underhöll sig barnen med kompisar och såpbubblor så jag passade på att experimentera lite i köket. Dagens resultat blev en riktigt god morotskaka som passar perfekt till fikat nu på påskhelgen. Den här kakan är raw – det vill säga bakas inte i ugn. Den är dessutom fri från gluten, ägg och mjölkprodukter, alltså vegansk. Den är sötad med dadlar och lite lönnsirap och därför är kakan inte lågkolhydrat. Men om man inte har problem med lite mer kolhydrater och naturligt socker så är det en jättegod kaka.
Raw morotskaka, 9 bitar
Detta är som sagt en jättegod kaka som är betydligt nyttigare än vanliga kakor. Även om dadlar innehåller en hel del naturligt socker så är de till exempel rika på järn och c-vitamin. Dessutom innehåller de lättsmälta fibrer som hjälper magen att fungera som den ska. Glasyren kan smaka lite speciellt för personer som inte är van vid liknande kakor. Om du ska ha fika-gäster som är mer vana vid ”vanliga” kakor så kan ett säkrare kort vara att göra en mer traditionell glasyr genom att mixa smör med mjukost typ Philadelphia och söta med till exempel sukrin mellis (annonslänk).
Botten
- 2,5 dl riven morot
- 2,5 dl urkärnade dadlar
- 1,25 dl kokosflingor
- 1,5 dl cashewnötter
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl kokosolja
- 1 dl kokosmjöl
- 1 tsk kanel
- 0,25 tsk riven muskot
- 0,5 tsk mald ingefära
Mixa de urkärnade dadlarna till en smet eller kräm i en mixer. Om smeten åker upp mot sidorna i mixerna, så använd en slickepott eller liknande och skrapa ner det. Ha i de andra ingredienserna och mixa till en ganska slät smet. Jag gillar lite bitar från nötterna och att det syns att det är morötter i. Därför tycker jag inte att den måste vara helt slät. Det kan hända att du måste stanna mixerna och skrapa ner från sidorna och sedan mixa en stund till. Beroende på hur saftiga dadlarna är så kan smeten bli lika olika torr eller blöt. Konsistensen ska vara som chokladbollsdeg. Om den är för torr, ha i lite mer vatten och om den är för blöt så ha i lite mer kokosmjöl och kokosflingor. Tryck sen ut degen i en liten form som är klädd med bakplåtspapper. Jag använde en form som är ca 20*20 cm. Ställ sedan in i frysen under tiden som du gör glasyren.
Glasyr
- 1,5 dl blötlagda cashewnötter (minst 3 timmar)
- 0,75-1 dl krämig kokosmjölk (jag använder den rosa förpackningen från Garant som är tjockflytande)
- 1 msk honung (välj lönnsirap för veganskt)
- 2 msk kokosolja
Nötterna behöver blötläggas för att bli mjukare och ge en krämigare smet. Mixa allt till en så slät smet som möjligt. Ta ut kakan ut frysen och bred över glasyren. Ställ in i frysen igen i ett par timmar för att sedan servera. Skär i bitar innan servering och toppa gärna med lite morot. Förvara i frysen om alla bitar inte äts upp.
Morotskaka tycker jag passare perfekt på påsk. Detta recept är toppen om du vill ha ett lite nyttigare alternativ eller kanske har du gäster i påsk med vissa allergier eller som inte äter animaliska produkter. En lite annorlunda kaka med riktigt god. Smeten till botten är jättegod och jag funderar på att testa att göra den som bollar också och ha som lite mer godis-alternativ.
I det här receptet har jag försökt att visa lite mer steg för steg i bilder hur jag har gjort. Gillar du det? Ska jag fortsätta ta bilder under tiden jag bakar eller lagar mat? Gillar ni det så fortsätter jag :)
5 Comments
Tobbe Lundberg
11 april, 2017 at 06:50Ja! Steg-för-steg-bilder är jättebra :) Fortsätt gärna om du orkar. Är ju lite mer jobb… :)
admin
12 april, 2017 at 10:08Tack för svar :) ska försöka tänka på det :)
Hanna
11 april, 2017 at 17:22Om man är allergisk mot nötter. Finns det något man kan byta ut cashewnötterna mot månne?! Solrosfrön, kan det månne funka? Eller kan man bara lämna bort dem ur glasyren tex?
admin
12 april, 2017 at 10:07Solrosfrö borde funka. Om kokosmjölken är tillräckligt krämig så funkar det säkert utan också. Testa gärna och berätta hur det gick :)
Lisa
23 februari, 2018 at 20:49Så himla roligt att följa dig och alla härliga recept! Toppen med steg för steg bilder till tycker jag.