Har du testat mandelsmör? Så gott och en riktigt bra fettkälla! Perfekt fettkälla på ett fröknäcke, eller på skålen med kvarg, i smoothien eller varför inte i gröten? Kanske har du som jag också märkt att en burk som man köper tyvärr inte räcker speciellt länge? Även om man bara använder en tesked eller två åt gången så har den där burken en tendens att tömmas alldeles för fort. Och dessvärre så kostar den där lilla burken ju en del också…
Så om du som jag också är tokig i mandelsmör och inte vill bli helt ruinerad – testa att göra ditt eget! Allt du behöver är ett gäng med mandlar och en bra mixer.
Mandelsmör
- 2 dl sötmandel (ev skållad)
- en nya salt
Om du vill ha ett lite ljusare och finare smör – börja med att skålla mandeln. Men det går lika bra att göra smör med skalet på, det blir lite mörkare och grövre men jag personligen tycker att det är mycket godare.
Rosta sedan mandeln i en torr panna på svag värme.
Häll sedan över mandeln i din mixer tillsammans med lite lite salt.
Mixa tills mandelns naturliga olja separeras från ”mandel-köttet”. Ha tålamod för det tar sin gilla tid. Om mandeln åker upp på väggarna så stoppa då och då och sopa ner allt till knivarna igen. Ev kan du tillföra någon tesked kokosolja om det inte riktigt vill sig eller om tålamodet tryter.
Förvara i kylen i en ren glasburk.
6 Comments
Anna Jansson
10 februari, 2016 at 17:48Jag har gjort eget jordnötssmör många gånger, det blir ju så gott! Och som du säger, väldigt enkelt att göra :)
admin
12 februari, 2016 at 18:23Plus att man vet exakt vad som är i :)
Jessica Sundberg
11 februari, 2016 at 08:39Lätt som en plätt och gott som bara den!
admin
12 februari, 2016 at 18:23Eller hur :)
J
14 februari, 2016 at 01:30Hur länge håller det? :)
admin
16 februari, 2016 at 14:08Svårt att säga… Vet inte om jag ska vara ärlig. Vilken hållbarhet anger de på burkarna man köper? Skulle tro på liknande tid. Själv går jag på lukten :)