4 In Clean Eating

Socker socker socker

Jag har läst någonstans att ett av kännetecken att man är beroende av något är att man ljuger, gömmer och smyger med det. Det krävs stor kraft och beslutsamhet för att bryta sig loss ur ett beroende.

Jag har hört (men har ingen källa på det) att ett sockerberoende är svårare att bryta än ett nikotinberoende. Suget av socker sitter i längre och socker finns överallt omkring oss. Det dukas till exempel inte upp till cigarett-fest på arbetsplatsen på fredag till kaffet och nikotin smygs inte ner i produkter som ketchup, påläggsskinka osv.

Jag har under det senaste året/åren insett att jag har varit rejält sockerberoende när jag var yngre. Jag känner mig inte redo att dra min historia här på bloggen (i alla fall inte än). Jag har ljugit, jag har gömt och jag har smugit med socker i alla dess former. Man blir inte så överviktig som jag var av att äta kycklingfilé och sallad direkt.

img_0311

Idag känner jag inte alls samma behov eller sug men jag skulle inte vilja säga att jag är ”botad” från mitt beroende. Jag vet att om jag äter en kaka eller glass så kommer suget efteråt, som ett brev på posten. Om jag har gjort ett medvetet val att till exempel äta tårta på ett kalas så har jag lärt mig att innan ställa in mig mentalt på att suget kommer och jag har byggt upp styrkan att härda ut tills det ebbar ut. Om jag däremot på impuls skulle falla för frestelsen och ta en kaka som jag inte hade tänkt, då kommer känslorna av misslyckade som en lavin inombords. Då är jag så elak mot mig själv och tänker de mest nedlåtande tankar att jag inte har styrkan att stå emot. Då fortsätter ätandet och det blir en ond cirkel som jag med ett aktivt val (och mentalstyrka) måste bryta.

Det som gör mig ledsen är att jag allt mer känner av att man är ”socialt jobbig” om man som jag aktivt valt bort socker. Jag har fått hintar om att jag är ”oartig” som inte tar en bit kaka när någon har bakat eller att jag helt enkelt borde ”chilla” och inte vara så extrem. Jag är fullkomligt övertygad om att i fall mitt beroende hade varit nikotin istället för socker så hade läget varit helt annorlunda. Tänkt det absurda i att truga en före detta alkoholberoende att ”bara ta ett glas för det är ju ändå lördag”. För varje dag bygger jag upp mer och mer styrka för att stå på mig och stå upp för mig själv och mina åsikter.

Det känns som om samhället vi lever i idag (eller i alla fall delar av det) blir mer och mer medvetna om hur sockret faktiskt kan påverka oss. Jag hoppas att det kommer en dag då jag inte ständigt ska behöva motivera och argumentera för mitt val.

Dessutom är det så många människor runt omkring oss som lever med ett sockerberoende utan att veta om det. De tror helt enkelt att de har dålig självdisciplin och att de är ”svaga” som inte kan stå emot. Jag skulle vilja ge alla de människorna en stor kram och säga att dom är inte svaga. De har ett beroende och det har ingenting med dem eller deras personlighet att göra.

Bilden här under säger allt!

IMG_1210[1]

 

 

Jag har under de senaste året/åren insett att jag var enormt beroende av socker.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Therese
  11 februari, 2015 at 13:52

  Jag äter inte tårta/kakor, och dricker inte varken kaffe eller alkohol för att jag tycker inte det är gott. Jag har fått höra både det ena och det andra om hur ”tråkig” jag är, att det är dags att ”växa upp” och att det är bara att lära sig för att kunna vara social. Tycker det är helt sjukt att majoriteten av alla människor som jag möter på fullaste allvar tycker att jag ska lära mig att tycka om saker som alla egentligen vet inte är bra. Varför?
  Kan också tillägga att min styvfarsa är nykter alkoholist sen tjugoårsåldern och han har många gånger fått höra att han är ”tråkig” som inte kan ta ett glas. Tror inte det handlar om det egentligen mer att alla andra vet att de gör något som inte är bra och stör sig då om någon väljer att gå mot normen.

  Sen vet jag också att många tycker det är lite jobbigt om jag är med på exempelvis ett kalas, för de vet inte vad de ska bjuda på. Eftersom jag inte gillar det andra så tycker jag på riktigt att det är ok att dricka vatten, men jag tror att många är rädda för att de ska uppfattas som snåla.

  Långt och förvirrat inlägg men hoppas du är med på vad jag menar ;)

  • Reply
   admin
   11 februari, 2015 at 14:46

   Förstår dig helt! Tack för att du delar med dig!

 • Reply
  Johanna
  31 juli, 2015 at 09:06

  Tycker allt med bra kost är förnuftigt.
  Man ska äta bra grejer.
  Det jag däremot får kalla kårar av är att du skriver hur du mår om du äter en kaka på impuls och hur du förbereder dig om du bestämmer att ta en kaka på kalas.
  Ätstörning.
  Och för mig kopplas det tokigt ihop med allt du skriver om varför du väljer att äta sunt.
  Fast… Jag köper att du vill ändra kosten då fu var överviktig.
  Men.
  Ätstörning kallar jag det.
  Jag har såklart erfarenhet.
  Jag vill absolut inte klanka ner, bara få fram min tanke av att ha löst.
  Må gott och jag äter en hel del av dina recept :)

  • Reply
   admin
   31 juli, 2015 at 10:16

   Tack för din kommentar!

   Allt mer forskning visar att sockerberoende är att likställa med t ex ett alkoholberoende. Lika lite som man kan säga till en alkoholist att dricka lite lagom och unna sig ett glas när man är på middagsbjudning, lika lite kan man sägs till en sockerberoende att ta tårta på kalas eller unna sig godis och kakor ibland och i lagom dos.

   Nu är det ett tag sedan jag skrev detta inlägget och jag har lärt mig en hel del om mig själv sedan det skrevs. Jag är inte sockerberoende och har insett att jag kan äta tårta på kalas t ex utan att falla dit i överätning. M E N jag har även lärt mig enormt mycket om hur socker påverkar oss och våra kroppar och av den anledningen har jag valt att välja bort det. Blir jag sugen på en kaka så tar jag en, ingen stor grej. Men suget kommer allt mer sällan då jag vet vad det gör med kroppen. Det finns så mycket annat gott som är myclet bättre för kroppen så jag känner inget behov av socker om jag ska vara ärligt :)

   Hoppas du förstår hur jag tänker :)

   Hoppas du får en trevlig dag!

  Leave a Reply