0 In Sötsaker - recept

Sockerfri lemon curd

Första gången jag smakade lemon curd var vid ett av mina första besök i London. Jag minns att mamma köpte en burk på Harrods, Fortnum and Mason, eller något av de andra större varuhusen. Väl hemma igen åt jag rostade mackor eller scones med lemon curd och njöt verkligen. Så gott!

Då visste jag inte hur enkelt det faktiskt var att göra själv. Inte heller tänkte jag att det gick att göra sockerfri lemon curd. Men det är ju busenkelt!

sockerfri lemon curd clean eating

Varför jag sötar med honung

Jag väljer att söta med honung då jag anser att det är den minst raffinerade källan till sött. Men visst är honung socker, om än i en naturlig form, så om du vill ha helt sockerfri så rekommenderar jag att du använder björksocker.

När du kokar curden så kommer du att känna doften av honung starkare än vad det kommer att smaka när det har svalnat. Det finns en underton av honung i curden men med mängden som anges i receptet, så tar honungssmaken absolut inte över och det är citronen som helt klart dominerar.

Du kan också söta med björksocker

Björksocker går även under namnet xylitol som du säkert har hört talas om. Det utvinns från björken, som du hör på namnet. Björksocker har ett naturligt ursprung som sagt men processas sedan för att få den form som det har. Björksocker har ett lågt GI och påverkar inte blodsockret som vanligt socker.

Om du vill ha en mjölkfri lemon curd (paleo) så byter du ut smör mot ghee eller kokosolja.

sockerfri lemon curd clean eating

sockerfri lemon curd clean eating

Sockerfri lemon curd, ca 2,5 dl

Ägg från glada hönor har gulare gulor. Men glada hönor menar jag höns som fått gå ute på tillräcklig yta att sprätta, rulla runt och annat som de gillar samt att de fått äta det som de är gjorda för som gräs, mask och annat. Jag använder här ägg från mina föräldrars hönsgård och de ger en fantastisk färg. Om du inte har en gård nära där du kan köpa ägg så välj eko ägg i affären. Gör verkligen sån skillnad och känns extra bra att gynna bra hönshållning också.

Du behöver:

 • 2 ägg
 • 3 gulor
 • 0,5 dl honung eller 1 dl björksocker
 • 4 eko citroner (eko citroner brukar vara mindre än icke-eko och därför tycker jag att 4 behövs)
 • 50 gr smör, ghee eller kokosolja

Gör så här:

 1. Tvätta citronerna och riv av skalet på ett fint rivjärn. Pressa även ut saften från citronerna.
 2. Häll citronen i en kastrull tillsammans med honung. Koka upp och låt sjuda någon minut. Dra sedan av plattan.
 3. I en annan bunke så vispa ihop ägg och gulorna.
 4. Blanda sedan snabbt och kraftigt ihop med citronblandningen i kastrullen.
 5. Tärna smöret och lägg i curden.
 6. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt sjuda och rör om hela tiden. Låt inte koka!
 7. När curden tjocknat (kommer tjockna ytterligare när det svalnar) och smöret smält, så dra av plattan.
 8. Häll upp i en ren burk. Håller sig i kylen i ca 4 veckor.

Tips på hur du kan använda din lemon curd

Jag älskar att ha en burk med lemon curd i kylen. Det är fantastiskt gott att ha en rejäl klick med lemon curd på en krämig chiapudding eller som topping på en skål med naturell youghurt med crunchig granola. En snabb och god dessert får du också genom att blanda färska bär, lemon curd och lite mandelcrunch.

Jag hoppas du gillar receptet och glöm inte att berätta vad du tyckte om du testar mitt recept. Gärna i en kommentar här på bloggen eller så taggar du mig på instagram.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

sockerfri lemon curd

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply