1 In Sötsaker - recept

Sockerfria skummunkar

banner annonslänk bodystore

Skummunk, gräddmunk, mumsmums – kärt barn har många namn. För mig heter de skummunkar och är ett kärt minne från när jag var liten. Minns hur glad jag var varje gång mamma gjort omgång med skummunkar.

Inför förra julen tog jag fram en sockerfri variant av denna goding. Jag delade få på instagram men nu är det dags för receptet att komma upp på bloggen också.

sockerfria skummunkar

Jag har sötat med björksocker som är en sötning med naturligt ursprung och som är snällt mot blodsockret. Om du är nyfiken på mer om björksocker, kan du läsa mer i inlägget jag länkar här nedanför.

LÄSTIPS!

Björksocker (xylitol) – baka sött utan socker

Jag använder Pure Gelatin från Nyttoteket som kommer från kor som betar på naturliga betesmarker året om. Nyttoteket är ett av mina favorit-märken och de håller mycket hög kvalitet.

xylitol björksocker sötningsmedel blodsocker

Sockerfria skummunkar

Jag har valt att “täcka” munkarna i kokos blandat med kakao men annars passar även arrowrotrotspulver bra. Arrowrot är ett pulver utan smak och lukt som fungerar bra för t ex redning i såser. Liknande maizenamjöl.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Lös gelatin i lite kallt vatten och låt stå och svälla ca 5 minuter.
  2. Vispa äggvitan fluffig och hårt vit.
  3. Koka upp vatten med björksocker och låt småsjuda tills björksockret löst upp sig.
  4. Blanda ner gelatin och vaniljpulver med björksockerlösningen och rör tills det smält helt. Låt sedan svalna något.
  5. Samtidigt som du vispar i äggvitorna (använd elvisp eller bakmaskin). Häll försiktigt ner gelantinblandningen. 
  6. Fortsätt att vispa smeten i ca 15-20 minuter.
  7. Under tiden strö ut hälften av kokosblandningen i botten av en form. 
  8. Häll över smeten direkt när du slutat vispa.
  9. Strö över resten av kokosblandningen.
  10. Låt stå i kylen i minst 2 timmar för att stelna helt.
  11. Skär bitar och täck sedan varje bit med kokos genom att dutta dem i kokos.
sockerfria skummunkar

Om du testar recept så berätta gärna för mig vad du tyckte sedan. Lämna en kommentar eller tagga mig på instagram. Så kul att se vad ni tycker.

signatur annika malm clean eating

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Maria
    21 november, 2020 at 09:19

    Låter härligt gott kan jag använda vanliga gelatinblad🤔😍

  • Leave a Reply