Skummunk, gräddmunk, mumsmums – kärt barn har många namn. För mig heter de skummunkar och är ett kärt minne från när jag var liten. Minns hur glad jag var varje gång mamma gjort omgång med skummunkar.
Inför förra julen tog jag fram en sockerfri variant av denna goding. Jag delade få på instagram men nu är det dags för receptet att komma upp på bloggen också.
Jag har sötat med björksocker som är en sötning med naturligt ursprung och som är snällt mot blodsockret. Om du är nyfiken på mer om björksocker, kan du läsa mer i inlägget jag länkar här nedanför.
LÄSTIPS!
Björksocker (xylitol) – baka sött utan socker
Jag använder Pure Gelatin från Nyttoteket som kommer från kor som betar på naturliga betesmarker året om. Nyttoteket är ett av mina favorit-märken och de håller mycket hög kvalitet.
Sockerfria skummunkar
Jag har valt att “täcka” munkarna i kokos blandat med kakao men annars passar även arrowrotrotspulver bra. Arrowrot är ett pulver utan smak och lukt som fungerar bra för t ex redning i såser. Liknande maizenamjöl.
Du behöver:
- 4 äggvitor
- 0,75 dl björksocker
- 1 dl vatten
- 1 msk gelantinpulver
- 1-2 krm vaniljpulver
- Ev kokos och kakao till “täckning”.
Gör så här:
- Lös gelatin i lite kallt vatten och låt stå och svälla ca 5 minuter.
- Vispa äggvitan fluffig och hårt vit.
- Koka upp vatten med björksocker och låt småsjuda tills björksockret löst upp sig.
- Blanda ner gelatin och vaniljpulver med björksockerlösningen och rör tills det smält helt. Låt sedan svalna något.
- Samtidigt som du vispar i äggvitorna (använd elvisp eller bakmaskin). Häll försiktigt ner gelantinblandningen.
- Fortsätt att vispa smeten i ca 15-20 minuter.
- Under tiden strö ut hälften av kokosblandningen i botten av en form.
- Häll över smeten direkt när du slutat vispa.
- Strö över resten av kokosblandningen.
- Låt stå i kylen i minst 2 timmar för att stelna helt.
- Skär bitar och täck sedan varje bit med kokos genom att dutta dem i kokos.
Om du testar recept så berätta gärna för mig vad du tyckte sedan. Lämna en kommentar eller tagga mig på instagram. Så kul att se vad ni tycker.
1 Comment
Maria
21 november, 2020 at 09:19Låter härligt gott kan jag använda vanliga gelatinblad🤔😍