Det är en seglivad myt att olika växtoljor som rapsolja eller olivolja är det bästa att använda när man steker mat. Vi har blivit intalade från olika håll att olja är det som gäller vid stekning, men i själva verket är olja ett ganska dåligt alternativ visar allt mer av den ledande forskningen.
The Telegraph: Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals, say experts
Kostdoktorn: Matlagning med växtoljor frisätter giftiga cancerframkallande kemikalier
Oljor innehåller omättade fetter och omättade fetter är väldigt värmekänsliga. Fettsyrorna förstörs helt enkelt när de värms upp. Så de omättade fettsyrorna som är nyttiga blir vid upphettning inte alls bra för oss. När omättade fetter upphettas så frisätts kemikalier som har visat sig vara bland annat cancerframkallande. Det handlar om en så kallade aldehyder som avge, vilka har visat sig kunna kopplas till demens, hjärtsjukdom och cancer.
När du steker i växtolja så riskerar du att få i dig 100-200 gånger den mängd som WHO (världshälsoorganisationen) har satt som ”säkerhetsdos”.
Vad ska man steka i då? Bäst för stekning är mättade fetter som är stabila, till exempel smör eller kokosolja. Att mättade fetter är farliga för oss är även det en myt som modern forskning bevisar är fel gång på gång.
Källor:
Anna Sparre
Bild överst i inlägget är lånad från Bodystore
Bilden på smörpaketet är lånad från Arla
4 Comments
Maria Lavestedt Segeblad
19 november, 2015 at 21:51Det här blev jag varse om för ca 1 år sedan och sedan dess steker jag nästan allt i kokosolja. Det är godare också nu när jag vant mig.
admin
20 november, 2015 at 18:26Kokosolja är kanon till så mycket :)
hur dum
22 juni, 2016 at 16:21så kokosolja är ingen växtolja tycker ni?
admin
22 juni, 2016 at 20:20Jo visst är kokosolja en växtolja men mycket mer värmetålig än raps och olivolja. Det är därför som jag skriver att man inte ska steka i raps och olivolja med gärna i kokosolja.