Det kommer hela tiden nya produkter, både livsmedel och kosttillskott, gjorda på kokos och många av dem passar perfekt om man kör en lågkolhydratskost. Exempel på produkter är till exempel kokosolja, kokossmör, kokosmjölk och kokosvatten.

Kokosnöten har många spännande egenskaper som gör gott för din hälsa.

images (19)

 

(bild lånad från aftonbladet)

Kokosoljan har visat sig ha mycket goda effekter på metabola riskfaktorer (risk för hjärt och kärlsjukdomar). Studier har visat att den förbättrar bland annat våra blodfetter. Dessutom är den värmetålig till skillnad från till exempel olivoljan. Det betyder att de goda fettsyrorna inte förstörs vid upphettning.

Den senaste tiden har det dykt upp något som heter kokossocker och har snabbt blivit en basvara inom paleo/stenålderskost. Det är en typ av socker/sötning som utvinns ut nektarn från kokosblomman. Sockret har ett lågt glykemiskt index och höjer alltså blodsockret sakta och insulinnivåerna höjs inte lika kraftigt.

hämta (21)

Kokosmjöl använder jag själv en hel del i bakning här hemma. Mjölet är torkat fruktkött från nöten som malts ner. Det kan användas i matlagning, bakning och till exempel i smoothies för att göra det lite tjockare. Det är rikt på fibrer, nyttiga fetter och näringsämnen.

500403

(bild lånad från kungmarkatta.se)

Vilken är din favorit bland alla kokos-produkter?