5 In Clean Eating

7 goda och enkla sätt att använda nötsmör och få i dig nyttigt fett och protein

Jag älskar nötsmör! Så gott och en bra källa till nyttiga fetter och även vegetabiliskt protein. Nötsmör kan användas på så många sätt och idag tänkte jag dela mina favoriter. Så klart skiljer sig nötsmör lite till innehåller beroende på vilka nötter det är gjort på. Men nötsmör är en bra källa till nyttiga fettsyror och de innehåller även vegetabiliskt protein. Nötsmör är även en bra källa till mineraler som magnesium och järn.

Men bara för att nötsmör är nyttigt så betyder inte det att mer är bättre. Nötsmör är väldigt energirikt och det är lätt att hamna högt i kalorier om man mumsar på för mycket. 1-2 matskedar är en lagom portion med nötsmör.

7 sätt att använda nötsmör

Här är sju sätt på hur jag gillar att använda nötsmör. För min del brukar det främst bli till frukost eller mellanmål. Längre ner tipsar jag även om mina nötsmörs-favoriter.

I smoothies

Jag brukar slänga ner en matsked eller två  när jag gör smoothies. Personligen tycker jag att en smoothie mättar alldeles för dåligt annars. I en chokladsmoothie är jordnötssmör fantastiskt gott. Det ger både ökad mättnad men ger också smoothien en god krämighet.

I kaffet

En klick med mandel- eller hasselnötssmör i kaffet är supergott! Smöret blir mjukt och smälter i kaffet. Lite kanel och/eller kardemumma i också och du har en galet god kopp kaffe framför dig. Den här nötiga paleo-latten är jättegod!

På gröten eller yoghurten

Som topping på en frukostskål, är nötsmör pricken över i’t. Härom dagen åt jag en skål med kokosgröt som jag toppade med bär och en matsked mandelsmör. Så så gott! Toppa gärna din frukostskål med en klick för att få i dig lite nyttiga fetter och bättre hålla dig mätt fram till lunch.

På mackan

En klassiker – jordnötssmör på mackan. Jag gör ibland kesoplättar och använder som bröd. Ett par kesoplättar med jordnötssmör och skivad banan emellan är sååå jäkla gott! Ett perfekt mellanmål efter träningen. Barnen älskar det!

På pannkakorna

Man måste inte alltid ha sylt på pannkakorna. Nötsmör är jättegott på. En kall pannkaksrulle med nötsmör blir ett perfekt mellanmål på språng till exempel. 

När du bakar

Nötsmör kan användas när du bakar. Det kan vara en huvudingrediens som i de här jordnötsrutorna men du kan också ha det i glass som i det här receptet

Som dipp

En klick nötsmör som dipp är ett perfekt sätt att sätta guldkant på mellanmålet med frukt eller grönsaker. Morötter är jättegott med lite nötsmör. Ett äpple skivat i bitar, pudrat med kanel och en klick mandelsmör till och du kommer inte att sakna kanelbullen till fikat. Sååå gott!

Mina nötsmörs-favoriter

Jag fick hem en beställning med nytt nötsmör härom veckan så just nu har jag flera varianter att välja på här hemma. Lyx som satt lite extra guldkant på mina måltider de senaste dagarna. Man kan absolut göra eget nötsmör men det tar lite tid och det finns så många bra nötsmör att köpa idag så personligen köper jag oftare än jag gör eget. Väljer man bra produkter och märken så innehåller de i princip bara nötter och man slipper tillsatser och socker. Här är mina personliga favoriter:

Det sista, jordnötssmöret med tillsatt protein är gaaaalet gott! Det innehåller tillsatt protein i form av vassleproteinisolat. Det är ett protein från mjölk men där mjölksockret är nästintill borta så personer som är laktosintoleranta, som jag är, klarar det utan problem. Sötat med björksocker och inget tillsatt vitt socker eller andra konstigheter. Finns i flera smaker. Proteinhalten är nästa 40 % jämfört med vanliga mandelsmör där proteinhalten ligger runt 20 %. Du hittar alla smakerna här

Brukar du äta nötsmör? Vilken typ gillar du bäst och hur brukar du äta det? Dela gärna tips och frågor som du kanske har i kommentarerna.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

Inlägget innehåller adlinks.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Sara
  29 mars, 2017 at 11:48

  JORDNÖTSRUTORNA! *dreglar* Måste baka ikväll tror jag. :)

  • Reply
   admin
   29 mars, 2017 at 20:45

   Dom är jättegoda :)

 • Reply
  Emma
  6 april, 2017 at 15:50

  Vilka underbara tips! Så härligt att det finns så många användningsområden :) Själv ÄLSKAR jag jordnötssmör i gröten, det är det bästa!

 • Reply
  Miwiart
  7 april, 2019 at 00:38

  Om mjölkpulver att det kan ge diabetes 1 sorry

  • Reply
   admin
   17 april, 2019 at 09:38

   Vad menar du? Är inte mjölkpulver i nötsmör.

  Leave a Reply