0 In Clean Eating

Så klart gör jag egen barnmat!

I dagarna har man kunnat höra och läsa i olika media om att små barn riskerar näringsbrist om de får hemlagad mat. Se ett klipp här. Är det så? Så klart inte! Jag har skrivit inlägg tidigare om hur undersökningar på barnmatsburkar har visat att köpe-mat är rejält fattig på braigheter och mest utspädda med vatten.

Men när man lyssnar till dietistintervjun i länken ovan så är det lätt att tro att man måste eller bör köpa mat till sina barn. Det berättas att köpt gröt är viktig eftersom den innehåller mer (tillsatta) vitaminer och mineraler än hemgjord gröt. Att den smakar så sött att den snarare bör kallas för efterrätt nämns däremot inte…

Om du frågar mig så är det sån här skrämselprogaganda som får oss föräldrar osäkra på att lita på vår egen förmåga att ge våra små vad de behöver. Det är inte alls svårt att göra egen berikad gröt till sina barn. Jag har inte bättre matlagningskunskaper än någon annan utan allt jag har gjort är att googla. Här är inlägg om hur man gör.

IMG_3992[1]

Sedan jag la om kosten och började läsa på allt mer så har jag blivit väldigt misstänksam mot mycket som sägs och skrivs. Det är så mycket lobbyism och sponsring så man blir mörkrädd. Jag kan inte hjälpa att fundera på till vilken grad barnmatsindustrin ligger bakom detta genom till exempel sponsrade utbildningar, forskning och konferenser. För vem är det som har mest att tjäna på att föräldrar inte vågar laga egen mat och köper? Just det, tillverkarna. It´s all about the money….

När det var dags för Lillasyster att börja med smakportioner och jag sa på bvc att jag tänkte göra den mesta maten själv, så sa sköterskan till mig att tänka på att barn behöver en mindre volym av hemlagad mat jämfört med burkmat för att den senare innehåller så mycket vatten. Säger inte det en hel del?

IMG_4297[1]

Mitt råd till alla föräldrar är att laga om inte all så den mesta av maten till sina barn, själv. Om du är osäker så googla. Det finns så många bra bloggar och andra sidor med enkla recept och tips. På så vis vet du exakt vad dina små älsklingar får i sig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply