Här har du en riktigt god, värmande och mättande gryta som är perfekt vardagsmat. Att efter en torsdag med jobb och allt annat som hör vardagen till, så är det så härligt att få sätta sig ner med sin familj och njuta av en riktigt god gryta som denna.
Recept på enkel vardagsmat som denna gryta, kan man inte så för många av om du frågar mig. Ofta är vi trötta och har ont om tid men ändå vill vi ju ha något gott och bra att ställa fram på bordet. Maten måste gå snabbt att laga, inte vara för komplicerad med för många ingredienser (ökar risken att allt inte finns hemma) men ändå ska det smaka som om det tagit timmar att laga och att du har lagt ner hela din själ i maten.
KYCKLINGGRYTA MED CURRY & TOMAT , 4 PORT
Ett av mina bästa tips för att snabbt och enkelt laga mat som smakar mycket är att ha ett välfyllt kryddskafferi hemma. Mina råd och tankar kring kryddor kand du läsa via länken nedan.
LÄS MER: Se upp för tillsatser i kryddor
Men nu tillbaka till grytan, som du lagar så här…
Du behöver:
- 500 gr svensk kycklingfärs (filé funkar också men färs går snabbare tycker jag. Bara slänga ner i grytan liksom.)
- 2 gula lökar (välj gärna eko då just lök besprutas hårt)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kokosolja (kallpressade)
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk mald kardemumma
- 1 tsk gurkmeja
- 2 tsk curryblandning
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes (hoppa ev över du inte vill ha den för stark)
- 1-2 tsk mald kanel
- 2 msk finriven ingefära
- 2 msk tomatpuré
- 2 paket (á 500 gr) krossade tomater
- örtsalt
- 150 gr broccoli (färsk eller fryst)
Gör så här:
- Värm kokosolja i en gryta och ha sedan i kryddorna. Fräs och rör under tiden tills du känner att det börjar dofta.
- Tillsätt finhackad lök och vitlök. Fräs en stund.
- Ha sedan i kycklingfärsen i gryta och fräs tills den fått yta och dela i bitar med en trägaffel.
- Häll över de krossade tomaterna och tomatpuré och puttra på medelvärme i ca 10-15 minuter. Smaka av med örtsalt.
- Strax innan servering, lägg i broccolibuketter och låt puttra med. När broccolin är lite mjuk eller uppvärmd så är det dags att servera.
- Grytan är god med vanligt kokt ris men jag uppmuntrar till att öka på dosen grönsaker ytterligare genom att äta gryan med blomkålsris.
SPARA TID OCH ANVÄND CROCK POT
Den här soppar tar en halvtimme att slänga ihop och när du väl rört ihop den så klarar den sig själv på spisens medans du fixar annat. Men ändå smakar den som om det stått på spisen och småputtrat hela dagen. Vill du göra det ännu enklare för dig så förbered grytan i en crock pot kvällen innan, sätt igång den på morgonen och voilá! Maten lagar sig själv medans du är iväg på jobb eller annat under dagen. Spana gärna in filmen nedan där jag lagar köttfärssås i min crock pot.
VILL DU SE MER AV MIG PÅ YOUTUBE?
Det var alldeles för länge sedan jag laddade upp något på youtube nu. Ca 3 veckor har gått sedan senaste filmen. Jag har varken haft inspiration eller lust att filma om jag ska vara ärligt. Men nu har suget smugit sig på och jag är sugen på att börja filma mer igen. Matlagning som filmen ovan men också mer vlog-aktigt som den här what-I-eat-in-a-day filmen. Vad tror du? Hade du velat se mig mer i rörlig variant? Lämna gärna en kommentar och berätta i så fall och har du tips och önskemål på ämne och innehåll till filmrea – dela med dig vettja!
Följ mig gärna på Facebook där jag varje dag delar tips och recept. Sök på clean eating by Annika eller klicka på länken så hittar du mig.
1 Comment
Veckomeny – En friskare vardag
9 april, 2018 at 11:50[…] Kyckling-curry-gryta […]