Ann Fernholm, författare och fil dr i molekylär bioteknik, har skrivit två böcker som jag rekommenderar alla att läsa, oavsett vad man tycker om kolhydrater och kost i övrigt. I böckerna beskriver hon hur socker påverkar oss och våra barn. Läs dom!
(Bilder lånade från adlibris.se)
Jag hittade en krönika som hon skrivit på SVT opinion om jul och socker. Mycket läsvärd!
Hon tar upp problematiken med socker och julmys. Vi vill ge våra barn en mysig och speciell jul och kopplar samman det med julmust, skumtomtar och kakor. Men dagens barn har ätit skumtomtar och druckit must sedan november på gymnastikavslutningar, julmarknader, hos vänner och så vidare. Hur gör man då när julen väl kommer? Jo man växlar upp ytterligare och kör socker och gott i överflöd. Obegränsade mängder med godis och sött. Det blir en ond cirkel och mängden måste hela tiden ökas på för att blir festligt. Det är svårt att lyxa till det och mysa lite extra sett till sött när vi lyxar till det och myser året runt.
Jag är som ni kanske förstår anti allt det här mysandet som ska kopplas ihop med socker. I slutet på november var det avslutning på gymnastiken som min son på 4 år har gått på hela hösten. För att ”mysa till det” bjöds festis, pepparkakor och tablettask. Jag trodde jag skulle smälla av. Hur tänkte de här? Gymnastik som främjar hälsan men när det ska festas till så bjuds på socker? Om man nu ens måste äta något, vad är det för fel på frukt? Eller varför inte ännu bättre göra avslutningen speciell genom någon särskild lek eller julmusik för att skapa stämning?
En kort stunds mys som leder till ökat sockersug och på sikt fetma, ohälsa och hål i tänderna. Bra sätt att mysa med våra barn? Inte direkt.
Sett kortsiktigt så blir barn så klart glada av vardagsfesterna men på långsikt är vinsterna få om ens några. Jag håller med Ann om att alla vi vuxna är ansvariga för att spara på vardagafestandet. Om vi inte tänker till nu så kommer det bara bli värre och värre och istället för att ge våra barn glädje så ger vi dem ohälsa.
No Comments