När Storebror föddes 2010 så gjorde jag mycket mat till honom själv. Det kändes bra att veta vad han fick i sig och det kändes fel att laga mat till mig och mannen och ge honom färdigköpt. När Lillasyster föddes 2014 så var mitt intresse för att göra egen mat till henne ännu större och hon får i princip bara mat som jag har lagat. Visst slinker någon enstaka burk ner då vi ska iväg eller jag har missat att fixa ny mat men till 90 % är det egen-gjord mat som gäller. Du kan läsa ett inlägg här med lite mer av mina tankar kring att göra egen barnmat. Kolla även genom inläggen i kategorierna Barnmat och Mat för barn om du är intresserad.

Många verkar tro att det är svårt och jobbigt att göra egen barnmat. Visst blir det disk och tar lite tid men detsamma gäller ju när du gör mat till resten av familjen och inte väljer du färdig-mat att micra då för den sakens skull, eller hur? Svårt är det verkligen inte. Det enda du egentligen behöver tänka på är att undvika salt, spenat och honung samt koka istället för att steka. Hur svårt är det att koka potatis? Inte speciellt eller hur.

När jag gör mat så ser jag till att göra rejält så att jag har en del att frysa in. Jag fryser in i supersmarta silikonformar som jag beställt från Barnmatsburken.

IMG_4185.JPG

När de har stått i frysen i ett par timmar och har frusit så tar jag fram dem igen, ploppar ut mat-klumparna och har dem sedan i plastpåsar i frysen. På så sätt kan jag använda formarna snart igen.

 

IMG_4192.JPGSedan tar jag bara fram och värmer lite när det är dags för henne att äta. På bilden ovan är det köttfärssås med ris, kokt majs och broccoli/blomkål. In i micron i en minut eller två och – voilá! Superenkelt och du vet precis vad ditt barn får i sig.

 

 

IMG_4193.JPG